Niksi-Pirkka sticker

Talven liikenteessä yksi asia on ylitse muiden

Hiihto on aina ollut minulle tärkeä harrastus. Kun talvikelit saapuvat, mieleeni palaavat nuoruusvuosien automatkat laduille ja rinteisiin.

Alla ei ollut mikään huippuluokan auto, mutta kaiuttimet toimivat ja niistä raikasi usein Queen.

Sittemmin autoni ovat vaihtuneet, mutta rakkaus talviurheiluun on pysynyt. Viime talven säilytin suksia autossa vain siltä varalta, että ilmaantuisi vapaa hetki ja pääsisin hiihtolenkille.

Samalla tavoin ajattelen nyt, kun suunnittelen tulevaa talvilomareissua perheen kanssa: haluan varautua kaikkeen. Sukset pakkaan mukaan, mutta vielä tärkeämpää on, että auto on meille ja kanssaliikenteelle turvallinen. Enää en halua jännittää pikkuteillä.

K-Auton tutkimuksen mukaan yli 90 % suomalaisista ajattelee turvallisuudesta samoin kuin minä: liikenneturvallisuus on suomalaisille autoillessa tärkeää. Silti autokantamme keski-ikä on jo yli 13 vuotta ja monesta autosta puuttuukin pitkä lista turvavarusteita, jotka uusissa autoissa ovat jo pakollisia. Myös renkaiden kunnossa on paljon parannettavaa.

Kun talvilomaliikenne starttaa, maanteillä liikkuu siis monenlaista kulkupeliä. Oma toiveeni on, että lomaliikenteessä otamme rauhallisesti ja suuntaamme tien päälle turvallisilla autoilla. Sopu sijaa antaa, ja uusi auto on aina iäkästä turvallisempi.

Kun itse lähden perheen kanssa ajamaan kohti pohjoista, kaiuttimissa saattaa edelleen soida Queen – tai ehkä Eaglesin Take it easy. Siinä on juuri sopivaa rytmiä talvilomaliikenteeseen.

Lue lisää:

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Sami KiiskiKUVAT   Antti Rintala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?