suunhoito PI120

Suunterveys on iso osa hyvinvointiasi

Miten ientulehdusta tulisi hoitaa? Iensairaudet tulevat yhä monille yllätyksenä. Tulevaisuudessa hampaat saatetaan harjata jopa kolmesti päivässä.

__Ientulehduksia tulee ja menee. Ovatko ne oikeasti vaarallisia, Susanna Paju, dosentti ja erikoishammaslääkäri suu- ja leukasairauksien osastolta Helsingin yliopistosta? __

Suun ja hampaiden hoito on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin takia. Suun tulehdusten tiedetään liittyvän moniin yleissairauksiin. Jos hoitamaton iensairaus, esimerkiksi ientulehdus tai parodontiitti, saa olla pitkään suussa, sen aiheuttama matala-asteinen tulehdus voi lisätä yleissairauk- sien kehittymisen riskiä.

Kun hampaat ja ikenet hoidetaan hyvin, omat hampaat säilyvät ehjinä ja pidempään suussa. Silloin myös syöminen, puhuminen ja sosiaalinen oleminen sujuvat luontevasti.

__Miten ientulehdusta pitäisi hoitaa? __

Ientulehduksen hoitoon riittää yleensä se, kun parantaa hampaiden hoitoa ja poistaa bakteereista muodostuvan plakin hampaiden pinnoilta. Ientulehdus on pinnallinen eikä jätä pysyviä jälkiä, jos sen hoitaa ajoissa ennen parodontiitiksi kehittymistä.

Ientulehduksen näkyvin ja ensimmäinen oire on verenvuoto ikenistä, mikä vähenee kun bakteerien määrä ikenien rajassa pienentyy.

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudosten sairaus. Siinä bakteerit aiheuttavat tulehdusketjun, joka alkaa tuhota hammasta leukaluuhun kiinnittäviä kudoksia. Joillakin meistä on perinnöllinen alttius sairastua siihen.

Parodontiittiin sairastumisen riskiä lisäävät tupakointi, huono suu- hygienia ja jotkut yleissairaudet. Milloin tulisi mennä hammaslääkäriin?

Iensairauksien takia kannattaa mennä hammaslääkäriin, mikäli verenvuoto ikenistä jatkuu pitkään. Tauti voi olla jo kehittymässä, vaikka hampaat eivät vielä liiku tai olisi kipeinä.

Parodontiitti etenee yleensä hitaasti useiden vuosien aikana, joten säännöllisesti tehty ikenien tutkimus vähentää riskiä, että tauti jäisi huomaamatta.

Ovatko suun hoidon rutiinit ja suositukset muuttuneet?

Suun hoidossa suositellaan yhä hampaiden harjausta fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistamista kerran päivässä. Saattaa olla, että tulevaisuudessa suositukset muuttuvat. Aivan äskettäin julkaistiin korealainen tutkimus, jossa hampaat oli harjattu kolme kertaa tai useammin päivässä, ja sillä oli sydänsairauden riskiä vähentävä vaikutus.

Miksi suositukset hoitoon menemisestä vaihtelevat?

Hammaslääkärissä ja suuhygienistillä määritellään yksilölliset hoitovälit, riippuen hoidon tarpeesta ja potilaan sairaustumisriskistä. Yhdelle riittää hammaslääkärin tekemä tarkastus kahden vuoden välein, toisen pitää käydä kerran vuodessa.

Suuhygienistillä voi joutua käymään jopa 3–4 kuukauden välein, jos potilaalla on parodontiitin tai karieksen riski. Jollekin toiselle sen sijaan voi riittää tarkastusväliksi vuosi tai useampikin.

JULKAISTU   30.1.2020TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?