Suunnitteletko polkupyörän ostamista?

Omiin käyttötarkoituksiin sopivin polkupyörä takaa sujuvan liikuntahetken ja voit keskittyä maisemista nauttimiseen.

Hybridi- vai maastopyörä?

Pyöräily on tämän päivän suosituimpia kuntoilumuotoja. Jos olet aloittelemassa lajia, sinun on tärkeintä muistaa yksi asia:

– Jokaisella polkupyörällä, vanhallakin, voi vetää lenkkiä ja kohottaa kuntoaan, mutta uudella modernilla polkupyörällä se on miellyttävämpää, polkupyörien tuotepäällikkö Jukka Pinola Intersport Finlandista sanoo.

– Hyvä ensihankinta on hybridi. Se on toimiva jokapaikanpyörä, jolla on sujuvaa rullailla niin maantiellä kuin hiekkateilläkin.

Ennen pyöräliikkeeseen marssimista on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, minkälaisessa maisemassa kuntoaan aikoo kohottaa. Riittääkö ajelu hoidetuilla reiteillä, vai vetääkö veri välillä metsän puolelle?

– Jos aikoo ajella maastossa, hyvä vaihtoehto on 29-tuumainen maastopyörä. Sillä ajot onnistuvat suhteellisen mukavasti asfaltillakin. Toimiva kompromissi auttaa harrastuksessa alkuun. Innostuksen ja lajituntemuksen kasvaessa voi miettiä, tarvitseeko eri polkupyöriä erilaisiin ajoihin.

Muista koeajaa polkupyörä

Polkupyöräostos on helppo mokata kunnolla. Helpoin tapa on ostaa polkupyörä kokeilematta sitä ensin.

– Suosittelen koeajoa. Vain kokeilemalla voi varmistua siitä, että polkupyörä todella tuntuu hyvältä.

Jukka Pinola kehottaa harrastajaa tutustumaan vaihtoehtoihin etukäteen esimerkiksi Intersportin pyöräsivuilla. Myös K-Citymarketin sivuilla on tuhti tietopaketti sesongin polkupyöristä. Kun perustiedot ovat hanskassa, liikkeessä on helpompi käydä vaihtoehtoja myyjän kanssa läpi.

– En voi korostaa liikaa hyvän pyöräliikkeen ja ammattitaitoisen myyjän merkitystä. Hyvä myyjä osaa löytää asiakkaan budjettiin sopivan polkupyörän ja säätää sen sopivaksi.

Pyöräilykypärä mukaan

Vaikka verkkarit jalassa pääsee alkuun, etenkin pitempiä pyörälenkkejä tekevän kannattaa harkita ainakin pyöräilyhousujen ja ehkä myös pyöräilykenkien hankkimista.

Ilman kypärää ei pidä poistua pyöräliikkeestä. Kypärä kuuluu olennaisena osana pyöräilijän univormuun siinä missä sukset laskettelijalle tai säärisuojat jalkapalloilijalle.

– Kun itse olin lapsi, kypärät olivat epämukavia ja rumia styroxlaatikkoja, joita kukaan ei halunnut käyttää. Nykyisin ne näyttävät hyviltä ja trendikkäiltä ja ovat mukavia. Valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva.

Tiesitkö, että oikealla kohtelulla pyöräilykypärän käyttöikä on 5-7 vuotta? Katso Intersport.fistä kaikki vinkit pyöräilykypärän valintaan.

Koska polkupyörä pitää huoltaa?

Polkupyörä kannattaa käydä aika ajoin tarkalla silmällä läpi: ovatko ilmanpaineet kunnossa ja mutterit tiukalla, toimivatko jarrut napakasti? Samalla voi lisäillä hieman öljyä ketjuihin ja putsailla pyörää suurimmista lioista.

Noin 200–300 ensimmäisen kilometrin ajon jälkeen pyörä kannattaa viedä pyörähuoltoon. Ensimmäisten kilometrien jälkeen polkupyörä ”sopeutuu muottiinsa”. Huollossa tarkastetaan muun muassa vaijerien, kiekkojen, pinnojen ja renkaiden valmius tuleviin ajonautintoihin.

Pyöräilykauden päättyessä polkupyörä säilötään mieluiten lämpimään ja kuivaan paikkaan.

Keväällä uusi pyöräilykausi on hyvä aloittaa vuosihuollolla asiantuntevassa pyöräliikkeessä. Ammattilaiset käyvät kuluvat osat läpi ja tarvittaessa vaihtavat ne. Jarrupalat, ketjut ja vaijerit kuluvat käytössä, joten ne pitää vaihtaa aika ajoin. Näin polkupyörän elinkaari pitenee, ajaminen pysyy turvallisena ja ajonautinto on jatkossakin taattu.

Jos peset ja huollat polkupyörän itse, lue Intersport.fistä lisää asiantuntevia vinkkejä aiheesta.

Lue lisää polkupyöristä

JULKAISTU   9.4.2018TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?