Sisusta sauna kestämään aikaa: suunnittele huolella

Saunan suunnittelussa kannattaa ajatella pitkää aikaväliä. Nyt sisustajan silmää miellyttävät perinteinen puunvärinen panelointi sekä hennon harmaat sävyt.

Sauna tehdään kestämään aikaa. Kodin tai kesäasunnon muita tiloja remontoidaan usein moneen kertaan, ennen kuin sauna pääsee remonttiin. Siksi saunaa suunnitellessa ja sen materiaaleja valitessa kannattaa ottaa huomioon tilan pitkäikäisyys. Valitse kestäviä materiaaleja ja värejä, jotka miellyttävät silmää vielä vuosienkin päästä.

Mustien saunojen jälkeen ollaan pikkuhiljaa siirtymässä kohti vaaleampia pintoja. Nyt silmää miellyttävät perinteinen puunvärinen panelointi sekä hennon harmaat sävyt. Laatoissa suositaan harmaita, vihreitä sekä murrettuja sävyjä. Myös rouhea rustiikkisuus sekä laattojen persoonalliset muodot ovat nyt suosiossa. Saunan irtokalusteissa, sisustustuotteissa ja saunatekstiileissä luonnonmateriaalit ovat hyvä valinta, sillä ne kestävät lämmönvaihtelua ja ne on helppo pitää puhtaana.

Jos et ole rakentamassa uutta saunaa, voit kohottaa vanhan saunan ilmettä sävyttämällä paneelit uudella sävyllä tai vaihtamalla saunan tekstiilejä. Myös valaistukseen ja tunnelmaan kannattaa panostaa. Tärkeää on muistaa saunan säännöllinen siivous. Pesuaineeksi käyvät tavalliset yleispuhdistusaineet kuten Tolu tai mäntysuopa sekä saunan pesuun tarkoitetut tuotteet.

sauna koostekuva

Oman saunan löyly tekee hyvää

Hyvinvointitrendi on lisännyt kiinnostusta saunoihin maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi suomalaisia Harvia-saunoja viedään Itä-Aasiaan asti. Maailmalla sauna- ja spa-ympäristöistä rakennetaan elämyskeitaita, joissa on perinteisen saunan lisäksi höyry- ja infrapunasauna. Myös äänentoisto ja valaistus voidaan suunnitella perinteistä mökkityyliä ylellisemmäksi. Suomalaisen saunan ainoa oikea kiuas on kuitenkin puulämmitteinen. Kesämökkejä on rannoillamme noin puoli miljoonaa, ja kesällä sauna lämpiää useamman kerran viikossa. Saunan terveysvaikutuksista on julkaistu lukuisia tutkimuksia. Saunomisen tuoma rentoutuminen alentaa verenpainetta, vähentää astman oireita ja pienentää jopa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Parhaan terveysvaikutuksen saa saunomalla noin 80 asteen lämpötilassa 4–7 kertaa viikossa.

Lue lisää:

JULKAISTU   3.4.2021TEKSTI   Jenni JuurinenKUVAT   Viola Minerva Virtamo, Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?