Niksi-Pirkka sticker

Saku Tuominen: Myös asioiden seuraaminen on ekoteko

"Jos netistä löytää paljettimekon, löytää takuulla myös ympäristöaiheisia uutiskirjeitä", sanoo tietokirjailija Saku Tuominen.


Minun ekotekoni

”Ympäristökeskusteluun liittyy älyttömän paljon syyllistämistä ja kielteistä ajattelua. Muiden haukkuminen ei kuitenkaan auta, jos tavoitteena on muuttaa maailmaa ja ihmisiä. Yksi aliarvostetuimmista ekoteoista on tunnistaa sellaiset ihmiset ja organisaatiot, jotka tekevät enemmän kuin minä.

Pyrin kehumaan ja nostamaan heitä antamalla kiittävää palautetta ja tukemalla heitä nettikeskusteluissa. Myös asioiden seuraaminen on ekoteko. Jokaisen vastuullisen ihmisen pitäisi tietää perusasiat siitä, miten luonto voi. Ympäristökysymykset ovat valtavan monimutkaisia ja kaukana mustavalkoisesta. Kun ihminen ymmärtää tämän, hän ei ala vouhottaa suuna päänä, vaan suhtautuu asioihin analyyttisesti. 

Tilaan useampia ympäristöasioita ja ilmastonmuutosta käsitteleviä uutiskirjeitä, joiden lukemiseen käytän noin tunnin viikossa. Moni on kysellyt, mistä oikein löydän niitä. Se on kuitenkin varsin helppoa: jos netistä löytää paljettimekon, löytää takuulla myös ympäristöaiheisia uutiskirjeitä.

Konkreettisin ekotekoni liittyy ruokaan: mietin joka päivä, mitä laitan suuhuni. Syön melko vähän lihaa, vältän kaukaa lennätettyjä tuotteita ja suosin luomua niin paljon kuin mahdollista. Muistan myös kiitellä oman lähikauppanikauppiasta usein siitä, että heillä on hieno luomutuotteiden valikoima.

Vältän ruokahävikkiä, sillä ruoan pois heittämisestä tulee huono mieli. En usko siihen, että kaikki lopettavat yhtäkkiä lentämisen, vaan siihen, että ihmisillä on kymmeniä pieniä tapoja vaikuttaa. Kulutuspäätökset ovat yksi keino. Kun ihmiset ottavat päivittäin pieniä askelia oikeaan suuntaan ja tukevat toisiaan, maailmastamme tulee kaunis ja innostava.”

Kuka?

Saku Tuominen, 55, yrittäjä, puhuja, kirjailija ja ravintoloitsija.

Mistä tunnetaan?

Tuottamistaan Venla-palkituista tv-sarjoista kuten Uutisvuoto.

Tämän opin kantapään kautta...

”Ahdistuksesta ei ole mitään hyötyä, vaan siitä voi olla jopa haittaa. Mitä ahdistuneempi olen, sitä tehottomammin toimin.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022

JULKAISTU   31.5.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Laura Oja

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?