Lapsen kanssa matkalla
Lomalla yllätyksiä voi aina sattua. Lapsen kanssa matkailevan kannattaa valmistautua matkaan hyvin jo etukäteen ja hankkia tarvittavat perustiedot ja varusteet.
Muista vakuutukset ja rokotukset
Lasten kanssa matkustaessa sattuu ja tapahtuu. Siksi matkavakuutusten on syytä olla kunnossa.
– Selvitä vakuutuksen ehdot: korvaavatko ne hoidot, lääkkeet ja kotiinkuljetuksen? Pitääkö lasku maksaa itse vai onko vakuutuksessa suoralaskutus, Terveystalon lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka neuvoo.
Ota matkalle mukaan Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka helpottaa asiointia julkisen terveydenhoidon palveluissa matkalla. Kortti on ilmainen, jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista.
– Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa terveyskeskuksessa tai sairaalassa kohdemaan kielellä. Vakuutuksen avulla monissa kohteissa on tarjolla vakuutusyhtiön valtuuttama lääkäri. Usein matkanjärjestäjät ja hotellit toimivat yhteistyössä vakuutusyhtiöiden valtuuttamien lääkäriasemien ja sairaaloiden kanssa, kertoo Mira Savolainen Tjäreborgilta.
Varmista ennen matkaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ja tehosteet ovat kunnossa. Lisäksi A- ja B-hepatiitti-, influenssa- ja tuhkarokkorokotukset ovat usein tarpeen. Tarkista myös muut maassa tarvittavat rokotukset.
– Jos et tiedä, onko rokote voimassa, on hyvä ottaa se varmuuden vuoksi uudelleen, Csonka sanoo.
Ota selvää etukäteen
Lapsen kanssa matkustaessa kannattaa varmistua, että matkalla on helppo huolehtia esimerkiksi vaipan vaihdosta, ruokailusta ja muusta hoidosta.
– Meiltä tiedustellaan usein, voiko hanavettä juoda, missä on lähin lääkäriasema ja apteekki sekä saako kohteessa apua suomen kielellä. Usein kaivataan tietoa myös rokotuksista tai vaikka malarialääkityksen tarpeesta, Jessica Virtanen Tjäreborgilta sanoo.
Mitä pienempi lapsi, sitä paremmin kannattaa valmistautua.
– Alle viikon ikäisen vauvan kanssa ei kannata lähteä lentomatkalle, sillä tuon ikäisen keuhkot eivät vielä ole sopeutuneet siihen. Pienellä lapsella myös vastustuskyky on heikko. Alle puolen vuoden ikäisellä lapsella infektioriski on korkea ja alle kuuden kuukauden ikäisellä myös rokotesuoja on heikko. Vielä alle vuoden ikäisenä moni rokotusohjelman mukainen rokote puuttuu, Péter Csonka sanoo.
Lentäminen voi aiheuttaa lapsille korvakipua erityisesti lentokoneen laskeutuessa.
– Tähän auttaa esimerkiksi purukumin pureksiminen ja nieleskely. Jos korvatulehdus ei ole kunnolla parantunut, lentämisen paine voi aiheuttaa jopa tärykalvon puhkeamisen, Csonka sanoo.
Mene ajoissa lääkäriin
Lomalla lasten yleisiä sairauksia ovat hengitystieinfektiot, ripuli ja oksennustauti. Uima-altaalla voi tulla liukastumisia tai sukellellessa painetta korviin.
Maailmalla matkatessa on syytä olla tietoinen myös vakavammista riskeistä. Ulkoministeriön matkustustiedotteet kertovat matkustus- ja terveystilanteesta eri maissa. Esimerkiksi keltakuume, vesikauhu ja aivokalvontulehdus ovat sairauksia, jotka kannattaa ottaa huomioon.
– Esimerkiksi rokotusta aivokalvontulehdukseen ei voi antaa kaiken ikäisille, Peter Csonka sanoo.
Jos lapsi sairastuu matkan aikana, pika-apua antaa päivystävä lääkäri.
– Neuvoja ja apua voi saada ulkomailla ollessakin myös Terveystalon Lastenlääkäri chat -palvelun kautta, jolla voi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin missä tahansa, Csonka muistuttaa.
Tarvittaessa apua voi kysyä matkanjärjestäjän henkilökunnalta, hotellin vastaanotosta tai vakuutusyhtiöstä. Monissa hotelleissa on myös omat lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut.
– Tjäreborgin Sunwing-hotelleissa on lääkärin vastaanotto kuutena päivänä viikossa. Myös matkaoppaat auttavat, Mira Savolainen kertoo.
Matkoilta jää yleensä hienoja muistoja, mutta jos jälkeenpäin ilmenee outoja oireita, kannattaa käydä lääkärissä. Esimerkiksi loiset ja salmonella edellyttävät lääkärin hoitoa.
Vinkit lapsen kanssa matkaaville
- Pakkaa mukaan matka-apteekki: tarpeelliset reseptilääkkeet sekä lääkkeet kroonisiin sairauksiin. Lasten kanssa tarvitaan myös kuume-, särky- ja ripulilääkkeet, antihistamiini, mieto kortisonivoide, matkapahoinvointilääkkeet, haavanhoitotuotteita ja käsidesiä.
- Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin ja ota reseptit mukaan. Jos lapsi tarvitsee allergian takia esimerkiksi allergia-induktoria, se on hyvä pakata mukaan englanninkielisellä ohjetekstillä varustettuna.
- Auringonpistokset, lämpöhalvaukset, aurinkoihottumat, lievät palovammat ja allergiset reaktiot ovat lapsilla yleisiä matkavaivoja. Muista sopivat vaatteet, jalkineet, aurinkovoiteet, UV-suojavaatteet sekä hattu.
- Huolehdi matkalla hyvästä käsihygieniasta ja riittävästä nesteen juonnista. Älä lähde matkalle sairaan lapsen kanssa. Monet taudit voivat tarttua muihin matkustajiin tai pilata oman matkan. Matkavakuutus suojaa myös matkan peruuntumiselta. Monissa maissa on hyvä huomioida, että vaikka lapsella on matkavakuutus, hoito tapahtuu yksityisen sairaalan sijaan paikallisessa lastensairaalassa. Vakuutusyhtiön lääkäri on tarvittaessa yhteydessä sairaalaan.
Asiantuntijat: Lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta. Mira Savolainen ja Jessica Virtanen Tjäreborgilta.*