kaamosvasymys ruoka

Ruokavaliosta apua kaamosväsymykseen

Voisiko ruoka olla vastaus kaamosväsymykseen? Lue, miten K-Supermarketin kokeilussa testiryhmälle kävi!

KAAMOSVÄSYMYKSESTÄ KÄRSII SUOMESSA jopa joka kolmas aikuinen. Sodankyläläinen Kikka Stauffer, 42, lähti perheineen mukaan paikallisen K-Supermarketin kokoamaan ryhmään, joka testasi asiantuntijoiden laatiman kaamosruokavalion vaikutusta hyvinvointiin.

– Muutoksen nopeus yllätti. Paino putosi jo ensimmäisten viikkojen jälkeen, unen laatu parani ja koko perheen vireystaso nousi. Lapsetkin innostuivat kasvisruoista, Kikka sanoo.

Lähtötilanteen selvittämiseksi kaikki kokeiluun osallistujat täyttivät ruokapäiväkirjaa.

Suurimmaksi haasteeksi ilmeni epäsäännöllinen ruokarytmi. Kun Staufferit tulivat töistä kotiin, kahdelle ala-asteikäiselle pojalle piti saada nopeasti jotain syötävää ennen harkkoja.

Ruokana oli usein jauhelihaa, makkaraa ja makaronia – kasvikset ja hedelmät puuttuivat ruokavaliosta lähes kokonaan. Pojat sanoivat olevansa superväsyneitä koulussa.

47 prosenttia suomalaisista haluaa edistää aktiivisesti hyvinvointiaan ruokavalinnoillaan.

IDEA TERVEYTTÄ JA virtaa tuovasta ruokavaliosta lähti K-ryhmän tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 47 prosenttia suomalaisista haluaa edistää aktiivisesti hyvinvointiaan ruokavalinnoillaan.

Vuoden vaihteessa tehdään lupauksia terveellisemmästä elämästä, mutta kaamoksen pimeydessä ostoskoriin sujahtaa helposti epäterveellistä ruokaa: pizzaa, karkkeja ja pasteijoita.

Pimeänä vuodenaikana moni sortuu mielihyväsyömiseen, liikunta jää ja väsymys valtaa mielen.

Kiire koetaan suurimmaksi syyksi epäterveellisiin ruokavalintoihin. 26 prosenttia tutkimukseen vastanneista sanoi, ettei ole aikaa etsiä tai kokeilla uusia reseptejä. Ihmiset toivoivatkin helppoja vinkkejä kiireiseen arkeen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Koko Staufferin perhe siirtyi kasvisruokavalioon isän korkeiden kolesteroliarvojen vuoksi.

TESTIRYHMÄLLE TEHTYJEN TERVEYSTARKASTUSTEN perusteella osallistujille rakennettiin ruokavalio, ja ruokien valmistusta opeteltiin yhdessä. Pääosassa oli kasvisten lisääminen ruokavalioon sekä ruokarytmin tasaaminen.

Elämänmuutoskokeiluun osallistujat saivat terveyttä edistäviä reseptivinkkejä, jotka löytyvät nyt K-Ruoka.fi-sovelluksesta.

Koko Staufferin perhe siirtyi kasvisruokavalioon isän korkeiden kolesteroliarvojen vuoksi. Perhe teki ruoasta yhteisen harrastuksen. Kaikki osallistuivat ruoanlaittoon ja uusien ruokien kokeilusta tehtiin innostavaa.

Pojat merkkasivat seinällä olevaan karttaan, mistä maasta uudet ruokalajit olivat lähtöisin.

TESTIIN OSALLISTUJAT SAIVAT suosituksia liikuntaan, unirytmiin, palautumiseen ja elämänhallintaan. Liikkumisen lisäämistä tsempattiin askelmittarilla ja rohkeimpien kanssa lähdettiin kokeilemaan ihan uusia lajeja.

Unirytmin parantamiseksi harjoiteltiin meditointia. Kaiken perustana oli arjen rytmin löytyminen harjoittelemalla ja keskittymällä.

Se, että tulokset näkyivät jo kolmessa viikossa, yllätti kaikki osanottajat. Testiryhmän kolesteroliarvot ja paino lähtivät laskuun ja unen laatu parani.

Kikka on erityisen iloinen siitä, että yhdessä kokkaaminen sai koko perheen innostumaan ruoasta ja terveellisestä syömisestä.

– Oli yllätys, miten helposti kasvisruokavalioon siirtyminen sujui. Pian huomattiin, että ilman lihaakin saa maukasta ruokaa ja se syntyy yhtä nopeasti. Soijarouheen paistaminen ei vie yhtään sen enempää aikaa kuin jauhelihan paistaminen. Lasten kanssa pitää vaan rohkeasti kokeilla uusia makuja. Kyllä he sitten kertovat, mikä maistuu!

"Tärkein oppi oli se, että aamupalallakin on saatava proteiinia."

KUN KOKEILUN ALOITUKSESTA on kulunut yhdeksän kuukautta, Kikka sanoo voivansa paremmin kuin vuosiin. Unen laatu ja jaksaminen ovat edelleen kohentuneet.

– Jos on tullut eteen stressaavia jaksoja, olen harjoitellut rauhoittumista mindfulnessin avulla.

Kikan paino on pikkuhiljaa pudonnut vielä viitisen kiloa, vaikkei laihtuminen ollutkaan pääasiallinen tavoite.

Kikka huomasi, että turhien hiilihydraattien korvaaminen hyvillä proteiineilla kannattaa.

– Tärkein oppi oli se, että aamupalallakin on saatava proteiinia. Arkiaamuina syön kaurapuuroa raejuuston ja mustikoiden kera. Välipalaksi otan hedelmän tai pähkinöitä.

Kikka neuvoo vaihtamaan valkoiset vehnäjauhot täysjyvätuotteisiin ja laittamaan leivän päälle voin sijasta avokadoa tai oliiviöljyä ja tomaattia. Kovia rasvoja hän välttää.

Perjantaisin Stafferin perhe viettää leffailtaa ja silloin voidaan vähän herkutellakin.

– Ilman ryhmää ja ohjeita ei olisi tullut aloitettua. Liikunnan ottaminen osaksi arkea on helppoa, kun kotihommat jaetaan niin, että kaikille perheenjäsenille jää myös omaa aikaa. Kouluikäiset lapset osaavat ja haluavat auttaa monessa asiassa.

Lue lisää

Reseptejä ja vinkkejä hyvinvointiin: K-Ruoka.fi/kaamosmenu

Täsmävinkit kaamosoireilun ehkäisyyn ja hoitoon Pirkka.fissä: Jaksaa, jaksaa kaamoksessakin!

JULKAISTU   29.10.2020TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Sami Harjunen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?