niksi-sadepaiva

Niksit sadepäivän varalle

Niksi-Pirkka tietää monta ämpärillistä hyviä sadesään niksejä. Suodatimme parhaat tähän juttuun.

Suomalainen selviää kyllä kesästäkin! Niksi-Pirkka näyttää miten.

1. Kuuma tunnelma

Jos kolea ja sateinen kesä harmittaa, pue pitkät kalsarit, villasukat, pipo ja muut talvikamppeet päälle, niin saat tukalan helteisen tunnelman ainakin itsellesi.

2. Kun elämä antaa sinulle 80 litraa vettä...

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä, eikä juomavettä haluaisi tuhlata, keitetyt kananmunat saa jäähdytettyä kätevästi sadevesitynnyrissä. Upota vain kattila veteen ja pidä kiinni, iso vesimäärä jäähdyttää munat hetkessä.

3. Tikkataulu ja lisälaite

Tikkataulun muovipäällystettä ei tarvitse repiä pois ennen tikkakisaa. Muovikalvo suojaa sateelta eikä taulu ala turpoilla varsinkaan näin sadekesänä.

4. Aina löytyy tekemistä

Pese matot sateella. Levitä matto asfaltille, anna kastua ja pese. Kevyt huuhtelu letkulla ja loppuhuuhtelun hoitaa taivas. Kun matto on päivän kaatosateessa huuhtoutunut, niin vie se autotalliin kuivumaan. Näin olen säästänyt jo vuosikaudet vesilaskussa.

5. Järkevä sadeniksi

Sadepäivä, eikä mitään tekemistä? Tyhjennä ja siivoa kaikki kaappisi. Saatat löytää unohtamiasi aarteita kaappien perukoilta, ja aikakin kuluu kuin siivillä.

6. Kuivat kasslerit

grillikatos niksi Jos kesäsade yllättää kesken grillauksen, laita maahan grillin ympärille kolme pitkävartista pihalyhdyn pidikettä ja grillin kansi niiden päälle. Näin grillaus voi jatkua sateelta suojassa!

7. Marjamyssy metsään

Marjastusretkelle kannattaa ottaa mukaan suihkumyssy ja jättää ämpärin kansi kotiin. Myssy sopii taskuun (tai päähän hirvikärpästen varalta! toim. huom.) ja on helppo vetäistä ämpärin päälle, kun lopettaa marjastuksen tai sade uhkaa. Näin pystyy poimimaan ämpärin aivan täyteen, jopa pienen kukkuran, eikä marjat litisty.

8. Itsensä kuivaava koira!

Opeta koira kuivaamaan itse itsensä. Levitä lattialle pyyhe ja anna koiralle herkkupala, kun hän menee pyyhkeen päälle. Sadekelillä koirani suorastaan odottaa häntä heiluen, että pääsee pyörimään pyyhkeen päälle.

9. Sisälle suihkun kautta

Sateella tai muuten märällä kelillä lapset ovat hiekkalaatikkoleikkien jälkeen kurassa päästä varpaisiin. Täytä sihdillinen kastelukannu vedellä ja huuhtele sadevaatteisiin puetut lapset ulkona. Hiekka ei kulkeudu sisälle ja lapsista on hauskaa päästä suihkuun vaatteet päällä. Jos käytät talteen kerättyä sadevettä, et tuhlaa kallista vesijohtovettä.

10. Hyvien unien puolesta

Oletko kyllästynyt kuuntelemaan nukkumaan mentyäsi katolta putoavaa veden ääntä sadevesikaivoon? Poraa reikä sadevesirännin alaosaan ja kiinnitä siihen rautaketjun pätkä roikkumaan lähelle kaivon pintaa. Ketju ohjaa veden kaivoon, eikä kuulu enää tippumista.

11. Hanskat jalkoihin

sadekeli niksi Kun lapsi ei vielä osaa kävellä, kumisaappaat eivät meinaa pysyä jaloissa. Kurahanskat ajavat saman asian.

12. Hajosiko varjosi?

Liian usein sateenvarjon tekniikka pettää itse kankaan säilyessä ehjänä. Ota kangas talteen ja laajenna keskellä olevaa pientä reikää. Saat näin näppärästi lapselle sadeviitan (tai kampaamoviitan! toim. huom.) lempisateenvarjosi väreissä. Samalla tulet erotelleeksi kankaan metallisesta ruodosta, jolloin ruoto kelpaa metallinkeräykseen. Ja kangas lumppuihin, jos se ei sadeviitaksi asti jalostu.

JULKAISTU   18.7.2021TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?