Natalia Salmela: Intohimoni on ruokahävikin minimointi

Bloggaaja Natalia Salmela on innokas kokki, joka kammoaa ruokahävikkiä. Hän kertoo myös kolme hyvää syytä sesonkisyömiselle.


Arjen ekoteko

”OLEN MIELESTÄNI ekoihminen, vaikken kuljekaan maatuvat kengät jalassa tai tee pelkästään täydellisiä valintoja. Tykkään elämän mukavuuksista, mutta valitsen ekologisen vaihtoehdon, kun valinta on helppo. Käytän vihreää sähköä, suosin julkisia ja vältän lentämistä.

Olen innokas ruoanlaittaja ja valitsen raaka-aineet sesongin mukaan. Esimerkiksi parsaa ei ole mitään järkeä laittaa talvella. Sesonkisyömiseen on kolme hyvää syytä: kasvisten maku on parhaimmillaan, ympäristövaikutus pienimmillään ja hinta matalimmillaan.

SYKSY ON KOTIMAISTEN kasvisten ja hedelmien kulta-aikaa. Omia suosikkejani ovat kurpitsa, luumu ja päärynä. Söin pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa kotimaista vesimelonia, joka oli superhyvää. Meillä kasvukausi on pitkä ja valoisa, joten meloneista tulee todella makeita.

Toinen intohimoni keittiössä on ruokahävikin minimointi. Suomalaisilta kotitalouksilta menee noin 120 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin vuosittain, mikä on iso luku. Mieheni naureskeli yksi päivä, ettei hän uskalla heittää mitään pois. Koskaan ei voi tietää, mitä suunnitelmia minulla on. Tein juuri banaanileipää, johon käytin mustuneen banaaninipun ja kuivuneesta leivästä jauhamaani korppujauhoa.

HARKITSEN OSTOSTEN TEKEMISTÄ pitkään ja mietin, tarvitsenko ihan oikeasti jotain uutta. En raaskinut ostaa edes raskaushousuja, koska niiden käyttöikä on lyhyt. Pian syntyvälle esikoisellemme olen kuitenkin hankkinut tarvikkeet pääosin uutena, sillä kellään lähipiirissä ei ollut sopivia myytävänä ja nettikirppiksillä shoppailu meni poikkeustilanteen vuoksi hankalaksi. Päätin, että ostan juuri sellaiset tarvikkeet, jotka haluan. Lapsen synnyttyä aion hankkia tavaraa myös käytettynä.”

KUKA?

Bloggaaaja ja Satokausikalenterin toimitusjohtaja Natalia Salmela, 32.

MISTÄ TUNNETAAN?

Suositusta White Trash Disease -blogista.

tämän opin kantapään kautta...

”Tomaateista tulee jääkaapissa vetisiä ja mauttomia. Tomaatti on lempivihannekseni ja sen säilytys huoneenlämmössä sydämen asia.”

JULKAISTU   29.7.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?