Näin valitset ja huollat keittiöveitset
Hyvä veitsi on kotikokin tärkein työväline. Asiantuntija kertoo, miten pidät veitset terävinä.
1. Hanki täsmäsetti veitsiä – neljä riittää alkuun
Helpota elämää hankkimalla keittiöön neljän laadukkaan veitsen perussetti. Ykkösenä tulee joka kodin yleisveitsi eli kokkiveitsi, jonka pitkä ja hieman kaareva terä leikkaa ja pilkkoo niin lihan kuin kasviksetkin. Pienempi vihannesveitsi sopii vihannesten ja hedelmien kuorimiseen ja paloitteluun. Ohut fileointiveitsi tuo tarkkuutta kalan käsittelyyn. Kun vielä satsaat sahalaitaiseen leipäveitseen, saat myös kovakuorisesta leivästä ja pehmeästä tomaatista tarkkoja siivuja.
Jatkossa voit harkita myös erityisen tomaattiveitsen hankkimista: sen ohut sahalaitainen terä puree myös muihin kuorellisiin vihanneksiin.
Kuorimaveitsi on hyvä apuri esimerkiksi perunoiden, porkkanoiden ja kurkkujen kuorimiseen.
2. Säilytä veitset niin, etteivät terät kosketa toisiaan
Useimmat veitset tylstyvät vetolaatikossa, kun niiden terät hankautuvat muita keittiövälineitä vasten. On myös turvallisempaa säilyttää veitset veitsitukissa tai magneettisessa veitsitelineessä.
3. Pese ja kuivaa saman tien, teroita silloin tällöin
Ota tavaksi pestä ja kuivata veitsi käsin vikkelästi käytön jälkeen. Veistä ei ole hyvä jättää likoamaan muiden astioiden kanssa vesialtaaseen, koska metalliterä ei pidä liukenevista ruoantähteistä. Turvallistakaan se ei ole. Astiankoneen pitkät pesuohjelmat ja vahvat pesuaineet kuluttavat helposti veistä turhaan.
Tylsästä veitsestä ei tunnetusti ole mihinkään. Teroita siis veitsi tarpeen tullen esimerkiksi veitsenteroittimella tai teroituspuikolla.
4. Tarkkaile veistäsi ja vaihda uuteen ajoissa
Laadukas veitsi on investointi vuosikymmeniksi. Veitsi on aika vaihtaa, jos terässä on havaittavia lohkeamia tai veitsen kärki on taipunut tai katkennut.
5. Salainen ase tarkkaan työhön – santoku-veitsi
Santokuveitsi on aasialaistyylinen veitsi, joka on hieman tavallista yleisveistä pienempi ja kapeampi. Sana ’santoku’ tarkoittaa kolmea hyvettä ja kertoo siitä, että veitsellä voi niin viipaloida, kuutioida kuin hienontaakin. Se sopii esimerkiksi vihannesten, lihan ja yrttien tarkkaan käsittelyyn.
PRO-VINKIT ANTOIVAT
ostajat Marika Skogberg ja Tarja Reinilä K-Citymarketista.