Niksi-Pirkka sticker

5 vinkkiä keittiön kaappien järjestämiseen

Ei enää kolmea avattua vehnäjauhopussia ja maustepurkin puolikkaita. Näin säilytät kuivatuotteet oikein ja vältät hävikkiä.

1. Kurkkaa kaappiin ennen kauppareissua

Siisti kuivakaappi auttaa hävikin torjumisessa. Sotkuisen kaapin uumenista on vaikea löytää mitään, ja kaupasta tulee ostettua jo kaapissa olevia tarvikkeita. Osta vain, mitä tarvitset ja pidä kuiva-ainekaapin tuotekiertoa yllä. Arvioi avattujen tai päiväyksen ylittäneiden tuotteiden laatua haistamalla ja maistamalla. Usein elintarvike on käyttökelpoinen vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä puolestaan tarkoittaa päivää, jolloin viimeistään helposti pilaantuva elintarvike on tarkoitettu käytettäväksi.

2. Sokeri säilyy lähes ikuisesti, ja hunajan saa juoksevaksi

Tiiviisti ja steriilisti metallitölkkeihin pakatut säilykkeet ja lasipurkkeihin pakatut hillot ja hyytelöt säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä jopa vuosia. Oikein säilytettyinä sokeri, suola ja etikka eivät pilaannu lainkaan. Myös hunaja ja siirappi säilyvät hyvin. Jos fariinisokeri kovettuu, lisää pussiin teelusikallinen vettä ja sulje pussi pariksi päiväsi. Kiteytynyt hunaja puolestaan muuttuu juoksevaksi, kun laitat sen lautaselle ja käytät sitä mikrossa.

3. Käytä jämäjauhot ja hiutaleet leivontaan

Jauhot, hiutaleet, kuivat pastatuotteet, palkokasvit ja riisi säilyvät hyvin kuivassa ja viileähkössä huoneenlämmössä valolta suojattuina. Jos käytät säilytysrasioita, laita jauhot tai riisit rasiaan pusseineen. Näin tuotetiedot pysyvät tallella. Yhdistä ylijääneiden jauhojen ja hiutaleiden jämät sämpylä- tai lettutaikinaan tai piirakan pohjaan. Voit myös valmistaa hiutaleista ja leseistä tuorepuuroa.

4. Rasvaa sisältävät tuotteet muuttavat makuaan

Pähkinät, siemenet, mantelit, kahvi ja keksit säilyvät vähemmän rasvaa sisältäviä kuivatuotteita huonommin. Säilytä kahvi omassa pussissaan tiiviissä astiassa, ja keksit omassa pakkauksessaan tai tiiviissä rasiassa kosteudelta suojassa. Ylijääneet pähkinät ja siemenet voi käyttää mysliin ja sämpylöihin tai paahtaa salaattiin.

5. Mausteiden paikka ei ole liesituulettimen päällä

Säilytä mausteet ilmatiiviissä pakkauksissa ja suojassa valolta, kosteudelta sekä lieden lämmöltä. Kokonaiset pippurit ja neilikat säilyvät paremmin kuin jauhetut tai rouhitut mausteet. Mauste ei pilaannu, mutta ajan myötä makua ei välttämättä irtoa entiseen tapaan. Mitä jauhetumpi mauste, sitä nopeammin aromit häipyvät.

Pro-vinkit antoi ruoka-asiantuntija Leena Korkalainen Keskon tuotekehityskeittiöstä.

>>Tutustu säilytysratkaisuihin K-Citymarketin verkkokaupassa

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)