Niksi-Pirkka sticker

Näin tunnistat ja suojaudut nettihuijauksilta

Nettihuijareiden takia ei tule menettää yöunia, mutta tarkkana kannattaa olla. Kokosimme asiantuntijan vinkit siihen, miten toimit, jos joudut huijausyrityksen kohteeksi.

1. Pitääkö nettihuijauksista olla huolissaan?

Nettihuijauksia ei kannata murehtia jatkuvasti, mutta verkossa liikkuessa on hyvä käyttää tervettä maalaisjärkeä. Erilaiset huijaukset ovat yleistyneet digitaalisten palveluiden käytön kasvun myötä. Esimerkiksi Kuluttajaliiton mukaan vuonna 2021 poliisille tehtiin yhteensä 2 500 ilmoitusta nettihuijauksista, joissa suomalaiset menettivät noin 47 miljoonaa euroa.

Vaikka erilaiset huijausyritykset verkossa saattavat tuntua henkilökohtaisilta, ne hyvin harvoin ovat sitä. Nettihuijausten takana ovat usein kansainväliset, ammattimaisesti toimivat rikollisjärjestöt, jotka lähettävät samoja huijausviestejä kymmenille tuhansille ihmisille.

2. Miten tunnistan huijausviestin?

Huijausviestit tunnistaa usein siitä, että niiden tarkoitus on saada vastaanottaja tekemään hätiköityjä päätöksiä. Viestissä saatetaan kehottaa toimimaan nopeasti, jotta esimerkiksi pankkitiliäsi ei tyhjennettäisi. Toinen tyypillinen huijausviestin tunnusmerkki on, että se sisältää epäilyttäviä linkkejä ja liitteitä, joita viestissä kehotetaan klikkaamaan.

Viranomaisten lähettämissä viesteissä ei pyydetä suoraan klikkaamaan linkkiä ja syöttämään pankkitunnuksia, vaan ohjeistuksena on pääsääntöisesti vierailla verkkopalvelussa.

Jos saat viestin, jota epäilet huijaukseksi, muista pitää pää kylmänä. Ole yhteydessä suoraan tahoon, joka viestissä on kerrottu lähettäjäksi, esimerkiksi oma pankkisi.

3. Miten suojaan laitteeni?

Jos kotonasi on langaton verkko, suojaa se salasanalla. Huolehdi myös kodin älylaitteiden säännöllisestä päivittämisestä. Tämä voi vaatia päivitysten tekemistä käsin laitteen asetusvalikon kautta. Osa laitteista päivittyy automaattisesti.

Ota käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen sähköpostissasi ja sosiaalisen median tileillä. Silloin henkilöllisyytesi varmistetaan kahta tai useampaa eri tunnistautumistapaa käyttämällä. Vaikka salasanasi joutuisi vääriin käsiin, tämän monivaiheisen tunnistautumisen avulla kukaan ei voi kirjautua tilillesi ilman, että hyväksyt kirjautumisen omalta älylaitteeltasi.

4. Mistä tiedän ovatko verkkosivut luotettavat?

Väärennettyjä nettisivuja voi olla vaikea erottaa aidoista, sillä huijarit kopioivat usein alkuperäisen verkkosivun sisällön ja ulkoasun omalle sivustolleen.

Nettisivujen luotettavuutta on helpointa arvioida tarkastelemalla sivuston verkko-osoitetta, joka löytyy selaimen osoiteriviltä. Jos verkko-osoitteesta löytyy oudonnäköisiä kirjainyhdistelmiä tai päätteitä, on kyseessä todennäköisesti huijaussivusto.

5. Mitä jos joudun huijauksen kohteeksi?

Jos havaitset tulleesi huijatuksi, ryhdy välittömästi toimiin vahinkojen estämiseksi. Vaihda kaikki salasanasi ja soita esimerkiksi pankkiin, mikäli tilanne vaatii tilien tai korttien sulkemista. Muista myös aina tehdä huijauksesta rikosilmoitus poliisille.

Pro-vinkit antoi

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Samuli Könönen.

JULKAISTU   29.10.2023TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?