Niksi-Pirkka sticker

Näin ratkaiset koululaisten kesäloman ruokapulmat

Kuusihenkinen uusperhe kertoo oivalluksensa ja vinkkinsä, kuinka lapsille saadaan monipuolista ja terveellistä lounasta lomallakin.

Miten ruokahuolto hoituu kesällä, kun vanhemmat ovat töissä? Kävimme Visan ja Johannan perheessä, jossa lapset tekevät itse lounaansa. Samalla kasvaa tieto ruoan alkuperästä.

Keittiöstä huomaa, että kodissa asuu ruokaihmisiä. Työtasot ovat täynnä: kattiloita, pari paistinpannua, leikkuulauta, kokkiveitsi, vihannesveitsi, lävikkö, savulohta, kuivalihaa, ranskankermaa, sipulipussi ja sitruuna.

– Keväällä ahavatuulessa kuivatettu hirvenliha on yksi perheemme suosikeista. Jos jotakin napostellaan, niin sitä, Visa Björn, 43, sanoo ja sekoittelee lihaa ranskankerman joukkoon.

Valmistumassa on täyte koululaisten välipalaleiville. Ne maistuvat lapsille erityisesti uintireissujen jälkeen.

– Kuivalihan sijasta voi käyttää valmista savunautaa tai savuporoa, Visa mainitsee.

Visa ei pyöri keittiössä yksin – ei yleensä eikä tänäänkään. Mukana on koko perhe.

Laukkanen Bjorn 3

Olemme tulleet kylään Haukiputaan liepeille, Onkamojärven rannalle, Visan ja hänen puolisonsa Johannan uusperheeseen. Kotona ovat koulu- ja esikouluikäiset lapset Vilma, 6, Viljami, 11, Kero, 12, sekä Hilla, 15. On sunnuntai, joten tänään kehitysinsinööreinä työskentelevät vanhemmat ovat kotona. Arkipäivisin he käyvät töissä Oulussa, noin kolmenkymmenen kilometrin päässä kotoa.

Sunnuntai on hyvä päivä valmistautua tulevaan viikkoon. Erityisesti silloin, kun lapset viettävät lomapäiviä keskenään kotona, on tärkeää, että ruokarytmi pysyy arjen tutussa lounastahdissa, tekemistä riittää ja napostelu pysyy terveellisen herkuttelun puolella.

– Kesällä on onneksi tarjolla paljon kotimaisia tuoretuotteita, kuten marjoja ja juureksia, joista saa helposti hyvää naposteltavaa, Johanna ja Visa pohtivat.

Ulkona on kirkas, aurinkoinen päivä. Pojat leikkivät metsästystä, kuopus hyppelehtii takapihan nurmella ja vanhin testaa, lähteekö talven yli levännyt mopo vielä hyvin käyntiin.

– Meille on luontevaa viettää paljon aikaa ulkona ja varsinkin kesällä se on helppoa, kun ulos voi lähteä kevyin varustein. Teinille mopo antaa lisää liikkumatilaa, Visa ja Johanna luonnehtivat.

Laukkanen Bjorn 8

Luontosuhde näkyy perheen ruokavalinnoissa ja suhteessa ruoan laittamiseen. Ruokaa valmistetaan yhdessä ja lapset ovat pienestä pitäen oppineet ymmärtämään, että myös heillä on vastuu perheen aterioiden suunnittelusta ja valmistelusta.

– Hilla on esimerkiksi ottanut meillä yhden päivän viikosta vastuulleen. Silloin hän huolehtii ateriat ja päättää, mitä syödään, Johanna kertoo.

Kesällä, kun vanhemmat ovat töissä, yhdessä opittu kokkaamisen taito on erityisen tärkeä.

Suunnitelmallisuus lomalla

Visan ja Johannan perheen koti sijaitsee luonnon keskellä, harvaan asutulla maaseudulla, noin kymmenen kilometrin päässä lähimmästä kaupasta. Kun etäisyyttä lähikauppaan on jonkin verran, lomalaisten ruokahuolto täytyy suunnitella järkevästi ja ennakoiden.

Kun Visa ja Johanna käyvät töissä Oulussa, he tekevät samalla välttämättömät ruokahankinnat isommasta kaupasta, ja hankintoja täydennetään tarvittaessa lähikaupasta. Ruokaostokset suunnitellaan viikoksi kerrallaan.

– Olemme ottaneet lapset mukaan suunnitteluun niin, että jokainen saa valita viikolle suosikkiruokansa. Samalla lapset pääsevät myös osallistumaan tuon aterian valmistamiseen, Johanna kertoo.

Laukkanen Bjorn 4

– Loma-aikaan lempiruuat listalla myös motivoivat lapsia syömään terveellisesti ja säännöllisesti. Ei tule satunnaista jääkaapilla roikkumista.

Etätyöt ovat Visalle ja Johannalle mahdollisia, mutta he käyvät mielellään työpaikalla, sillä siellä on rauha tehdä töitä loitompana kodin hulinasta.

– Totesin sen viime kesänä, kun tein väitöskirjaa tuolla yläkerrassa, että kaikilla menee vain hermot, kun juoksen koko ajan alakerrassa komentelemassa lapsia olemaan hiljempaa, Johanna nauraa.

Urheilukisat ruokateemalla

Johannan ja Visan perheessä ruoanlaitossa sallitaan luovuutta ja leikkimieltä. Kesälomien ajalle vanhemmat ovat suunnitelleet lapsille muun muassa urheilukisa-tyylisen ruokapelin.

– Tarkoitus on aktivoida muksut liikkumaan ulos ja oppimaan samalla eri raaka-aineiden käsittelyä, Visa sanoo.

Käytännössä kesäpäivien ruokapeli toimii siten, että eri puolilla kodin isoa pihaa on aikuisten laatimia tehtävärasteja, joita lapset saavat päivän mittaan suorittaa. Rasteilla voi olla tehtäviä villiyrttien keräämisestä tai vaikkapa katiskaan uineiden kalojen käsittelystä.

Rasteille voi piilottaa ruokareseptejä ja vinkkejä, joita noudattamalla ateria lopulta rasti rastilta valmistuu. Loppukesästä, kun marjat alkavat kypsyä, ruokapeliin voi sisällyttää vaikka mustikoiden ja muiden marjojen keräämistä.

– Haluamme opettaa lapsille, että luonnosta löytyy vaikka mitä hyödynnettävää nokkosista voikukkiin ja marjoihin, Visa sanoo.

Laukkanen Bjorn 7

– Meillä on etuoikeus asua näin lähellä ruuan alkuperää, mutta on hienoa, että myös lähikaupasta saa monipuolisesti kotimaista lähiruokaa ja tuoreita herkkuja. Saman tunnelman ja pelin voi rakentaa myös kaupan tarjonnasta.

Ruutuaikaa perheessä ei erikseen tarvitse valvoa, sillä ympäristö houkuttelee lapset ulos kuin luonnostaan.

– Ulkoilemme säällä kuin säällä. Viihtyminen on lopulta varustelukysymys. Kun lapsille antaa tekemistä ja heitä jaksaa kuljettaa mukana luonnossa pienestä pitäen, haluan uskoa, että he tuntevat tarvetta aktiivisuuteen myös silloin, kun vanhemmat eivät ole koko ajan vahtimassa, Johanna sanoo.

– Enemmän minua harmittaa, kun en töiltäni pääse mukaan ulkoleikkeihin!

Lasagnet pussiin ja pakastimeen

Perheen mielestä omatoimisuus ja se, että lapset viettävät kesällä kotona aikaa keskenään, tukee lasten välisen hyvän suhteen kehittymistä ja helpottaa myös vanhempien huolta. Visa ja Johanna luottavat siihen, että lomapäivät kotona sujuvat hyvin. Turvallisia päiviä helpottaa myös lasten ikäero, isommat hoitavat pienempää.

Lounasrytmin pysymisessä auttaa jo taapero-vanhempien tuntema tapa: annokset pussiin ja pakastimeen.

– Lounaat olemme tehneet etukäteen valmiiksi ja pakastaneet annospusseihin. Pakastimesta löytyy lasagnea, kalakeittoa, lihakeittoa, makaronilaatikkoa – sellaisia helppoja ruokia, joita lapset voivat vain sulattaa ja syödä.

Nokkeluutta vanhemmilla on riittänyt myös silloin, kun teini-ikäiset ovat käyttäytyneet teini-ikäisten tavoin ja päättäneet olla laittamatta ruokaa – tai lähtemättä ulos. Sitä tapahtuu myös tässä perheessä.

Laukkanen Bjorn 5

– Ruoan hankkimisesta ja sen valmistamisesta saa teineille oivan kesätyön. Olemme sopineet, että kesällä ruokahuollosta vanhimmat lapset voivat saada pienen korvauksen. Yllättävän hyvin motivoi, Visa naurahtaa.

Omavaraisuus pitää Onkamojärven kodin lapset touhukkaana, mutta Johanna ja Visa ymmärtävät myös niitä perheitä, joilla mahdollisuudet aktiviteetteihin kodin lähellä ovat vähäisemmät.

– On hyvä, että kauppojen valikoimissa on terveellisiä valmisruokia, jotka maistuvat kaikenikäisille, kuten pinaattilätyt. Ne taitavat olla tuttuja monelle sukupolvelle ja sopivat kesäpöytään.

Näin tuet lapsen arkea kesällä

  1. Keskustelkaa lapsen kanssa, millaisia tunteita yksin oleminen kotona herättää ja kerratkaa säännöt, milloin ja missä tilanteessa lapsi voi soittaa vanhemmalle töihin. Myös hätänumero on hyvä kerrata ja tallentaa lapsen puhelimeen.

  2. Laatikaa yhdessä arjen pelisäännöt: saako lapsi kutsua kavereita kylään tai mennä kaverin luokse leikkimään vanhemman työpäivän aikana, mitä saa tehdä ja mitä ei?

  3. Vaalikaa työpäivän jälkeen yhteistä aikaa. Yksin oltuaan lapsi voi olla tavallista huonotuulisempi, takertua tai vetäytyä. Tehkää yhdessä jotakin mukavaa.

Vinkit antoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulu- ja nuorisotoiminnan koordinaattori Jenni Kallio.

LUE LISÄÄ: Leikkipankki.fi sekä Nuortennetti.fi

JULKAISTU   31.5.2023TEKSTI   Leena HirvonenKUVAT   Maiju Pohjanheimo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?