Niksi-Pirkka sticker

Näin rakennat toimivan arjen pienten koululaisten kanssa

Mitä kannattaa huomioida arjessa, kun perheessä on pieniä koululaisia? Perhe Puikko jakaa parhaat vinkkinsä.

TÄNÄÄN äiti nukkuu. Takana on neljän yövuoron työputki lasten teho-osastolla Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Sairaanhoitaja Krista Puikko, 38, on muistuttanut tyttäriään Saagaa, 9, ja Siljaa, 7, että silloin, kun äiti nukkuu, herättämään saa tulla vain hätätilanteessa.

– Hätä on vähän tulkinnanvarainen käsite. Joskus se on sitä, että Lego-palikka on luiskahtanut sohvan alle, iltapäiväkahveille herännyt Krista nauraa.

Kotona on hiljaista. Isä, ohjelmistokehittäjä Timo Puikko, 37, tekee etätöitä kotona, olohuoneen ikkunan eteen sisustetulla työpisteellään. Töiden jälkeen on vuorossa reissu ruokakauppaan.

– Meillä kaupassa käy se, joka ehtii ja kenelle se sopii työtilanteen kannalta parhaiten tai kenelle kauppa osuu kulkureitin varrelle, Timo kertoo.

Perhe Puikko koulu alkaa

Elokuussa perheen rutiinit testataan uudella tavalla, kun kuopus Silja aloittaa ekaluokan ja esikoinen Saaga siirtyy kolmannelle. Molemmilla on edessä uusia oppiaineita, luokkakavereita ja aikatauluja.

– Meissä muutos on herättänyt ehkä enemmän tunteita kuin lapsissa. Pienet kasvavat niin äkkiä,  Krista kertoo.

Puikot asuvat Oulun ydinkeskustassa, vain kivenheiton päässä lasten koulusta. Paikka on tuttu, mikä rauhoittaa muutosten keskellä. Lapset käyvät koulua samassa paikassa, jossa ovat olleet eskari- ja päiväkotivuotensa.

Pieni, musiikkipainotteinen peruskoulu sijaitsee päiväkodin kanssa samassa rakennuksessa. Koulussa oppilaat on yhdistelty siten, että 1–2-luokat ja 3–5-luokat ovat yhdessä.

– Tuntuu turvalliselta, kun opettajat tuntevat lapset ja henkilökunnan vaihtuvuus on pientä.

Ydinkeskustassa liikkuu paljon autoja, potkulautoja, pyöriä, mopoja ja jalankulkijoita. Koulureitin vanhemmat ovat muokanneet turvalliseksi yhdessä tyttöjen kanssa.

– Koulumatka olisi suorinta reittiä muutama sata metriä. Olemme kuitenkin opettaneet tytöille pidemmän reitin, sillä lyhyempi kulkee vilkkaan autotien vieressä. Tytöt kulkevat kouluun sivummalta, puiston kautta, Timo kertoo.

Perhe Puikko koulutie

Saaga on jo kävellyt kouluun yksin ja toive on, että uusi ekaluokkalainen Silja kulkee koulumatkat yhdessä siskonsa kanssa. Jos päivät alkavat eri aikaan, toinen vanhemmista saattelee Siljan.

Kännykät jäävät kotiin

Uusia taitoja, kuten aikatauluja, aamiaisen laittamista ja liikennesääntöjä alettiin kotona harjoitella jo hyvissä ajoin.

– Saa nähdä, miten arki tästä jatkuu. Silja on Saagaa enemmän haaveilija. Saaga puolestaan on eri tavalla jämäkkä, mutta tytöt oppivat toisiltaankin, vanhemmat pohtivat.

Omatoimisuutta vanhemmat ovat päättäneet tukea esimerkiksi niin, että jokaista leipää ei voidella pyynnöistä huolimatta valmiiksi, läksyt pähkäillään ensin itse ja neuvoja kysytään vasta sitten.

– Ilta- ja aamupäiväkerho auttaa ekaluokkalaista ja meitä arjen hallinnassa. Silja aloittaa elokuussa iltapäiväkerhon, jossa hän viettää aikaa neljään saakka iltapäivällä. Hän tekee siellä sitten läksyt ja saa välipalan, kertoo Krista.

Hankintoja koulun alkua varten on tehty hyvissä ajoin. Siljan suosikki, Pokemon Pikachusta muistuttava keltainen reppu, ostettiin jo toukokuussa. Saaga ilmoitti, että hänen ekaluokalta asti mukana kulkenut reppunsa on hyvä vielä syksylläkin.

– Ei kuulemma haittaa, vaikka se on pinkki, Krista sanoo.

Kynät, kumit ja penaalit hankitaan vasta lähempänä koulun alkua, jotta uuteen aikaan valmistavia hankintoja jää myös loman loppupuolelle.

Perhe Puikko puhelinparkki

Puhelimet on hankittu lapsille ekaluokan alkaessa, mutta koulupäivän ajaksi ne jäävät kotiin.

– Liikenteessä ei puhelinta katsota. Olemme neuvoneet tyttöjä, että jos joku hätä sattuu tulemaan tai vaikka uhkaava tilanne, pitää ennen kaikkea huutaa kovaa.

Sosekeitoille vahva suositus

Krista myöntää, että hänen pitäisi jo työnsä puolesta olla aktiivinen terveellisten ruokavalintojen tekemisessä, mutta täydellisyyttä ei tässäkään perheessä tavoitella. Jos salaatinlehdet eivät maistu, niitä ei kannata tyrkyttää. Naposteltavaksi Puikon perheessä lohkotaan porkkanatikkuja.

– Aamupalalla on tarjolla esimerkiksi muroja. Murot sopivat myös välipalaksi. Saaga ottaa yleensä itse jogurttia ja hedelmiä läksyjen tekemisen oheen, vanhemmat kertovat.

Lasten allergiat määrittävät paljon sitä, mitä Puikon perheessä voidaan syödä. Yhdelle eivät sovi maitotuotteet, toiselle pähkinät, palkokasvit, mansikat, sitrukset tai omenat.

– Allergiselle on helpompaa tehdä ruokaa itse. Onneksi kokkaaminen sujuu jo rutiinilla, Krista kertoo.

Perhe Puikko valipala

Yleensä arkisin päivällisen valmistaa äiti, viikonloppuisin isä. Välillä ennakoidaan tekemällä ruokia isompi annos pakastimeen. Kaikkien perheenjäsenten suosikkeja ovat tortillat, kalakeitto ja makaronilaatikko. Ekaluokkalainen Silja rakastaa bataattisosekeittoa.

– On hyvä, että koulussa on tarjolla terveellisiä kasvisruokia, sillä siellä lapset syövät niitä mielellään. Kotona on ehkä helpompi vaatia lempiruokaa, Krista pohtii. 

Jännitystä perheen arkeen tuovat koulun alkamisen lisäksi muutkin muutokset. Äidin työ on muuttunut kolmivuorotyöstä pääosin yövuoroiksi, ja isän etätyöhön kuuluu ajoittain työmatkoja Oulusta Helsinkiin. Lapsilla on lisäksi harrastuksensa, ja perheen isovanhemmat asuvat pitkien junamatkojen päässä Lapissa ja Pirkanmaalla.

– Tavallaan työmme ovat myös arkemme kantavia pilareita. Etätyön ansiosta voin olla kotona päivisin, mikä tuo tytöillemme turvaa, Timo sanoo.

Kristan vuoro- ja yötyö mahdollistavat sen, että hänkin on usein päiväsaikaan kotona, vaikka lepäisikin.

– Yksin tyttöjen ei tarvitse olla, mutta sitäkin harjoitellaan, esimerkiksi puolen tunnin pätkissä lähikauppareissun ajan, Krista lisää.

Sama harrastus samaan aikaan

Paljon kuukautta pidemmälle ei Puikon perheessä elämää suunnitella, sillä vanhempien työtilanteet muuttuvat nopeasti. Krista ja Timo päättävät lennosta kumpi tekee ostokset, vie ja hakee lapset, kuljettaa harrastuksiin ja tekee ruoan. Isovanhemmat hyppäävään junaan ja tulevat avuksi ennakoiduissa tilanteissa.

Timon sisko, joka asuu samassa kaupungissa, auttaa äkkitilanteiden tullen. Esimerkiksi silloin, kun lasten kanssa piti sairastelukierteen vuoksi käydä nopeasti lääkärissä. Koska arki on epäsäännöllistä, harrastukset on niputettu yhteen päivään, maanantaille.

Perhe Puikko tanssiasu

– Päätin, että lapset alkavat harrastaa kansantanssia, sillä sitä on tarjolla molemmille samassa ryhmässä ja samaan aikaan – ja tässä lähellä, Krista nauraa ja toteaa harrastuksen onneksi miellyttävän myös tyttäriä.

Perhe Puikko

Krista ja Timo Puikolla on kaksi lasta: Saaga, 9, ja Silja, 7, joka aloittaa peruskoulun ensimmäisen luokan elokuussa. Perhe asuu Oulussa.

3 × ARKIRUOKA LAPSIPERHEEN KIIREPÄIVIIN

Lue lisää:

JULKAISTU   31.7.2023TEKSTI   Leena HirvonenKUVAT   Timo Heikkala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?