Niksi-Pirkka sticker

Näin pienennät ruokamenoja terveellisyydestä tinkimättä

Kuinka keventää kauppalaskua? Kokosimme vinkit, joiden avulla kokkaat edullisesti ja terveellisesti koko perheelle.

1. Apua suunnitteluun

Joillekin sopii suunnitella ja laatia viikolle ruokalukujärjestys etukäteen. Sen avulla hahmottaa seuraavan viikon ateriat, ja ostoslista on helppo laatia sen pohjalta etukäteen. Toiset meistä käyvät kaupassa useammin ja muun muassa välttävät ruokahävikkiä tällä tavoin.

Verkkokauppaa kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi K-Ruoan verkkokaupassa voit suunnitella oman ostoslistasi ja tallentaa sen tulevaisuutta varten. Voit tilata ostokset kätevästi kotiovelle tai noutaa ne kotimatkalla lähikaupasta.

2. Tartu tarjouksiin

Vaikka suunnitelmallisuus on hyvästä, kauppareissulla kannattaa myös pitää mieli avoimena ja tarttua päivän tarjouksiin. Esimerkiksi punalapputuotteita ostamalla säästät rahaa sekä ympäristöä ja saatat jopa löytää uuden suosikkituotteesi.

Tarjouskalat ja -lihat kannattaa paloitella heti ja laittaa pakkaseen pienissä annosrasioissa. Sieltä ne on helppo napata sulamaan ja heittää esimerkiksi keiton sekaan.

3. Kokkaa kerralla enemmän

Isojen satsien kokkaaminen säästää sekä aikaa että rahaa. Kun valmistat kerralla kattilallisen keittoa ja yhden laatikkoruoan, riittää siitä syötävää useammaksi päiväksi. Vaihtoehtoisesti voit annostella ruoan rasioihin ja laittaa pakkaseen säilöön. Siivoa kuitenkin silloin tällöin myös pakastimesi: näin kaikki tulee varmasti käytettyä.

Muista myös esivalmistelun merkitys. Erilaisia vihanneksia ja hedelmiä kannattaa pilkkoa valmiiksi jääkaappiin. Silloin niitä on helppo napostella välipalaksi tai lisätä lautaselle lounaan kylkeen pitkin viikkoa.

4. Suosi sesongin kasviksia

Satokausiajattelu kannattaa, sillä sesongin kasviksia suosimalla kauppalaskusta saa helposti karsittua ison siivun. Haasta itsesi ruokakaupassa: voisitko kurkun ja tomaatin ostamisen lisäksi napata ostoskoriin syksyn sesonkiherkkuja, kuten kaalia ja palsternakkaa?

5. Jatka ruokaa edullisilla raaka-aineilla

Kun kokkaat, mieti voisiko ateriaan lisätä kasviksia, vaikka niitä ei alkuperäisessä reseptissä olisikaan. Esimerkiksi makaronilaatikkoon saa mukavasti väriä, kun raastat mukaan kesäkurpitsan sekä muutaman porkkanan.

Jos haluat karsia kauppalaskusta vielä enemmän, suosi proteiininlähteinä edullisia kasvisproteiineja, kuten erilaisia palkokasveja. Papuja ja linssejä kannattaa sujauttaa esimerkiksi sosekeiton sekaan tuomaan täyttävyyttä. Myös erilaisia jauheliharuokia voi näppärästi jatkaa lisäämällä sekaan soijarouhetta. Aloita liharuokien jatkaminen kasviproteiinilla pienillä määrillä ja muista reilu maustaminen, niin tarkempikin syöjä ehtii tottua uuteen makuun.

6. Hyödynnä kaupan omia merkkejä

Kauppojen omat merkit ovat tuoteryhmässään usein edullisimpien joukossa. Alhaisempaan hintaan päästään muun muassa suurten tilausmäärien avulla, eikä valmistajallakaan kulu tuotteen markkinointiin rahaa.

Lue lisää:

JULKAISTU   30.9.2023TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?