Niksi-Pirkka sticker

Merkilliset ostokset

Tiedätkö, miten suomalaisia alkuperämerkityt tuotteet ovat? Lue, millaiset kriteerit tuotteiden pitää täyttää saadakseen merkit.

  • Muurla Muumi Nuuskamuikkunen -lasimuki on muotoiltu Suomessa. Se on valmistettu kestävästä borosilikaattilasista.
  • Kolatun Valma brie valkohomejuustoon käytetty maito on täysin suomalaista. Tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa.
  • Närpiön Vihanneksen Dunne-tomaatit ovat täysin kotimaisia. Pikkutomaatit kannattaa säilyttää jääkaapin sijaan huoneenlämmössä, niin maku ei kärsi.
  • Kiilto Koti yleispuhdistusaine on valmistettu Suomessa. Biohajoava pesuaine on valmistettu kasvipohjaisista ainesosista.

omastamaasta artikkeli

1. Hyvää suomesta

Tämä merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Tuotteiden kaikki liha, kala, kananmuna ja maito ovat 100-prosenttisesti suomalaisia.

Lopputuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 75 prosenttia, mutta se on keskimäärin 95 prosenttia. Hyvää Suomesta -merkin omistaa ja sitä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry.


avainlippu artikkeli

2. Avainlippu

Merkin voi saada vain Suomessa valmistettu tuote, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia. Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on kuitenkin keskimäärin yli 80 prosenttia.

Merkin tavoite on kertoa sekä suomalaisesta alkuperästä että suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta. Avainlippu-merkin myöntää Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-toimikunta. Merkki on ­ollut käytössä yli 50 vuotta.


sirkkalehti artikkeli

3. Sirkkalehti

Tämä on suomalaisten vihannesten, marjojen, hedelmien, ruokaperunan sekä kukkien ja taimistotuotteiden laatumerkki. Sirkkalehtimerkki takaa ainoana merkkinä tuotteen sataprosenttisen kotimaisuuden.

Kun haluat ostaa Suomessa viljeltyjä puutarhatuotteita, sirkkalehtimerkki on luotettavin tunnus. Myös laatu on korkea: sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa. Sirkkalehtimerkin myöntää Kotimaiset Kasvikset ry.


design artikkeli

4. Design from Finland

Merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ja sen ammattimaiseen muotoiluun on investoitu. Merkki osoittaa myös, että muotoilulla on iso merkitys tuotteen tai palvelun arvolle.

Design from Finland -merkki tekee siis suomalaisen muotoiluosaamisen näkyväksi. Merkkiä kantava tuote voidaan silti valmistaa ulkomailla. Merkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto.

JULKAISTU   1.10.2021

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?