Niksi-Pirkka sticker

Maria Saarnio on hullutteleva kauppias

K-kauppias Maria Saarnion mielestä heittäytyminen kannattaa, jos se tuo hymyn edes yhden ihmisen huulille.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Olen sukumme ensimmäinen Jalasjärven ulkopuolelle lähtenyt kauppias.”

Kun Maria Saarnio oli pikkutyttö, kotona puhuttiin aina kaupasta. Sama aihe on kiinnostanut Saarnion sukua jo vuodesta 1897, jolloin Marian isoisän isoisä perusti Jalasjärvelle oman kauppansa. Maria on viidennen polven kauppias.

– Onhan tämä ollut iso osa sukumme tarinaa. Ja jokainen sukupolvi on kohdannut haasteita, kuten sotia, taantumaa ja kulkutauteja.

Saarnion suvun ensimmäisissä kaupoissa jauhoja irtomyytiin suurista säkeistä. Nyt tarjolla on hyllyittäin valmispakkauksia ja nekin voi tilata netistä.

Maria ehti nuorempana miettiä kirjanpitäjän uraa, mutta rakkaus kauppoihin sai jatkamaan suvun tarinaa.

– Olen saanut hyvät eväät vanhemmiltani. Isä opetti tarkastelemaan lukuja analyyttisesti, ja äidiltäni olen perinyt sosiaalisuutta ja ihmisläheisyyttä.

PARHAAT IDEANI

”Tärkeintä on tehdä omaa juttua, eikä vertailla itseään liikaa muihin.”

Kun Maria tekee työvuorolistoja, hän merkitsee itselleenkin säännöllisesti vuoroja myymälöiden puolelle. Kauppias löytyykin usein hyllyttämästä uusia tuote-eriä tai hoitamasta paistopistettä.

– Nautin kaikkein eniten työstä kaupan puolella, jossa tulee juteltua asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.

Ennen Alavudelle tuloa Maria ehti pyörittää kolmea kauppaa Seinäjoella. Erot paikkakuntien välillä korostuvat Marian mielestä yhteisöllisyydessä ja paikallisten yritysten kotiseutuylpeydessä. Ne ovat Alavudella selvästi vahvempia.

PI524 kauppias3

– Samaa haluan vaalia itsekin. Meillä on myynnissä paljon lähituottajien tuotteita, kuten hunajaa, valkosipulia, Suutalan luomumansikkaa ja Alavuden öljypuristamon makuöljyjä.

Teemaviikkojen lähestyessä Marian luovuus pääsee valloilleen. Texmex-viikolla kauppias yllätti asiakkaat pukeutumalla jättiläismäiseksi tacoksi. Kaupassa on myös elefanttiasu.

– Välillä mietityttää, että mihin olen taas ryhtymässä tai jo ryhtynyt. Toisaalta jos tempaukset saavat hymyn yhdenkin ihmisen kasvoille, olemme onnistuneet.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Virheitä saa tehdä, kunhan niistä oppii. Niin minäkin olen kasvanut.”

K-Supermarket Alavus työllistää kuusitoista ihmistä, ja K-Market Asematiellä on neljä työntekijää. Maria sukkuloi molempien myymälöiden välillä, mutta haluaa myös jakaa vastuuta.

– Seinäjoen kolmesta kaupasta opin sen, että kauppiaan tärkein tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Meillä onkin upeat työntekijät, joihin voin aina luottaa. Haluan olla valmentava ja vieressä kulkeva johtaja.

PI524 kauppias 4

Kun Maria palkkaa kauppaan uusia työntekijöitä, hän kiinnittää huomiota erityisesti tulokkaan asenteeseen.

– Arvostan kokemusta, mutta vielä paljon tärkeämpää on se, että ihminen suhtautuu avoimin mielin työhön ja haluaa ylläpitää kanssamme hyvää ilmapiiriä.

Yhteishenkeä on rakennettu yhteisillä mökkireissuilla ja K-kauppiasliiton järjestämillä K-Team Päivillä, jotka ovat yleensä vuoden kohokohta. Yhtä tärkeitä ovat Marian mielestä pienet yllätykset keskellä arkea. Juhannuksena Maria hemmotteli työntekijöitä tilaamalla koko porukalle pizzat.

– Syksyllä käynnistimme puolestaan liikuntahaasteen, jossa halukkaat saivat kehonkoostumusmittauksen ja kuntotestit treeniohjelmineen. Työ kaupassa on fyysistä, joten on tärkeää, että pidämme terveydestämme huolta.

ASIAKKAANI

”Tuntuu kivalta päästä toteuttamaan asiakkaiden toiveita.”

Jos Maria olisi jäänyt töihin juurilleen Jalasjärvelle, jokainen olisi tuntenut kauppiassuvun jatkajan. Alavudella kaikki eivät tiedä Marian taustaa, mutta oman kylän kauppias on tullut tutuksi. Pienellä paikkakunnalla sinunkaupat tehdään nopeasti.

– Tykkään siitä, että ihmiset pysähtyvät vaihtamaan kuulumisia ja uskaltavat kertoa toiveistaan, iloistaan ja murheistaan.

Taannoin Maria sai viestin pienen pojan äidiltä, joka raportoi kaupan autokärryistä. Nuori asiakas oli ollut pettynyt, kun kulkupelistä oli puuttunut ratti. Maria otti perheeseen yhteyttä ja kysyi lapselta, millaiset uudet kärryt kauppaan tilattaisiin. Poika toivoi paloautokärryjä.

PI524 kauppias paloauto

– Kun uudet kärryt saapuivat, säilytimme niitä piilossa pullohuoneessa niin kauan, että poika tuli äitinsä kansa ostosreissulle. Hän ilahtui, kun sai suorittaa paloautokärryillä ensimmäisen ajon.

Seinäjoen kauppavuosilta Marian mieleen muistuu myös erikoinen toive, joka hymyilyttää yhä.

– Asiakas tuli kerran kauppaan ja kysyi, onko meillä myynnissä öylättiä. Valitettavasti sellaista ei valikoimista löytynyt, mutta ohjasin hänet paikalliseen seurakuntaan.

VAPAA-AJALLA

”Harrastan koiran koulutusta ja lasten jalkapallotreenejä.”

Maria sanoo suoraan, että mies ja lapset ovat olleet hänen pelastuksensa. Perheen ansiosta elämä ei ole koskaan mennyt liian työkeskeiseksi.

Seinäjoella asuva Maria pyrkii pitämään viikonloppunsa vapaina, jotta jaksaisi sukkuloida arkisin kahden kaupan välillä Alavudella.

– Ilman perhettä asuisin varmasti kaupassa. Kauppiaan työ on elämäntapa, joka kulkee aina mukana. Omatkin vanhempani ajavat yhä Jalasjärveltä tänne kaupalle minua auttamaan, vaikka ovat jo virallisesti eläkkeellä.

PI524 kauppias vapaa-aika

Vuosi sitten kotiin tuli lisää vipinää, kun Marian perhe kasvoi suursnautseri Uunolla. Pitkillä koiralenkeillä työt tuulettuvat mielestä tehokkaasti, mutta Uuno pitää huolen siitä, että tekemistä riittää kotonakin.

– Käymme Uunon kanssa koirakoulutuksissa, mutta välillä oppi tuntuu menevän hitaasti perille. Kun Uuno oppii yhden säännön, se unohtaa jo edellisen. Kotona on pitänyt tottua siihen, että paikat ovat joskus melko sekaisin.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

PI524 kauppias pienisuuriteko

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Pakasta leivät ja sulata niitä sitä mukaa, kun tarvitset. Näin leipä ei ehdi kuivahtaa tai homehtua.

PAIKALLINEN HELMI Alavuden öljypuristamo tekee ihania maustettuja rypsiöljyjä, joita saa meiltäkin.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Mieti viikonloppuna kolme ateriaa seuraavalle viikolle ja hanki ainekset kerralla.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pirkka Parhaat -sarjan Mascarpone-pastakastike on täydellinen tortellinien kaveriksi.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Tee kauppalista kaupan ostosreitin mukaan. Näin vältyt turhalta poukkoilulta.

KUKA

Maria Saarnio, 40. K-kauppiaana vuodesta 2017. Sukunsa viidennen polven kauppias.

KAUPPA

K-Supermarket Alavus ja K-Market Asematie Alavudella.

ASUINPAIKKA

Seinäjoki.

PERHE

Avopuoliso Ari, lapset Ellen, 12, ja Leo, 10, sekä 1-vuotias Uuno-koira.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   22.4.2024TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Tuukka Kiviranta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)