Niksi-Pirkka sticker

Intersport-kauppias Sanna Tiitinen haluaa liikuttaa ihmisiä

Intersport-kauppias Sanna Tiitinen haluaa auttaa ihmisiä nauttimaan liikunnasta oikeilla varusteilla.

Polkuni kauppiaaksi

”Olin valmis tekemään kaikkea ja pilkoin jo aika nuorena lihamestarin kanssa ruhoja.”

Kun suvussa on ollut kauppiaita joka sukupolvessa vuodesta 1908, ei ihme, että uudet polvet päätyvät samalle alalle. Sanna Tiitinenkään ei ole koskaan haaveillut muusta kuin kauppiuudesta.

Sannan mamma ja pappa asuivat oman kauppansa yläkerrassa. Jo alle kouluikäisenä Sanna järjesteli kaupan hyllyjä ja pääsi papan mukaan, kun tämä iltaisin kuljetti tuotteita asiakkaille.

− Pappa oli aina ystävällinen asiakkaille ja henkilökunnalleen. Ihailin häntä ja ajattelin, että tuollainen kauppias minäkin haluan olla.

Koululaisena Sanna oli kesätöissä enonsa kaupassa, jossa halusi viettää kaiken vapaa-ajankin.

− Siksi olin valmis tekemään kaikkea ja pilkoin jo aika nuorena lihamestarin kanssa ruhoja.

Esihenkilö Sannasta tuli parikymppisenä Karhulan K-Citymarketissa. Ja kun hän tapasi puolisonsa Timon, Sannalla oli suunnitelma valmiina.

− Sanoin, että ryhdytään kauppiaiksi yhdessä ja hän saa valita toimialan. Timo valitsi urheilukaupan, mutta ilmoitti, ettei sitten halua tehdä paperitöitä. Tämä kaikki sopi minulle erinomaisesti, minulle oli tärkeintä olla kauppias.

Intersport Koskikeskus 03

Parhaat ideani

”Hyvällä palvelulla myyjä voi tehdä asiakkaan päivän paremmaksi ja edistää ihmisen hyvinvointia.”

Työ on iso osa elämää. Siksi siitä kannattaa tehdä itselleen mukavaa. Tämä on Sannan mukaan hänen elämänsä paras oivallus, joka on kantava voima myös kauppiaana.

− Tästä kiitän vanhempiani ja isovanhempiani, jotka eivät koskaan mollanneet työntekoa, vaan kaikenlaista työtä arvostettiin.

Toinen Sannan merkittävä oivallus on ollut se, miten tärkeää työtä kaupassa tehdään.

− Paljon puhutaan siitä, että ihmiset haluavat tehdä merkityksellistä työtä, jossa pääsee auttamaan. Myyjien työ on juuri tällaista. Hyvällä palvelulla myyjä voi tehdä asiakkaan päivän paremmaksi ja samalla edistää ihmisten hyvinvointia auttamalla heitä löytämään oikeat varusteet liikunnasta nauttimiseen.

Positiivinen asenne, innostus työhön ja hyvä yhteishenki ovat olleet ydinroolissa Sannan kaikissa kaupoissa ja niiden menestyksessä.

− Kun henkilökunta on positiivista ja yhteen puhaltavaa porukkaa, sen näkevät asiakkaatkin. Johtamisen filosofiaani liittyykin hyvin lausahdus: yksin kukaan ei ole niin vahva kuin me kaikki yhdessä!

Intersport Koskikeskus 13

Minä työnantajana

”Kokeneemmat kasvattavat nuorempia osaajiksi, ja nuoret tuovat uusia ideoita.”

Kesäolympialaisia, zumbaa, pilatesta, illanistujaisia. 30 vuotta kauppiaana toiminut Sanna on halunnut aina tarjota työntekijöilleen mahdollisuuksia vahvistaa yhteisöllisyyttä. Siksi Sannan henkilökunta on päässyt nauttimaan monenlaisista aktiviteeteista työkavereiden kanssa.

Sanna uskoo, että hyvä yhteishenki lisää työhön sitoutuneisuutta, työstä innostumista ja toisista välittämistä.

− On tärkeää, että meiltä löytyy kaikenikäisiä ja erilaisia ihmisiä – ja että kaikki oppivat tulemaan toimeen toistensa kanssa. Kokeneemmat kasvattavat nuorempia osaajiksi, ja nuoret tuovat joukkoomme uutta energiaa ja uusia ideoita. Haluan, että henkilökuntani kokee voivansa tulla puhumaan ihan mistä vain, jos jokin painaa mieltä.

Sanna kertoo olevansa ylpeä 55:stä työntekijästä koostuvasta henkilökunnastaan. Heidän sitoutuneisuutensa työtä kohtaan on saanut henkilöstötutkimuksissakin erittäin korkeat pisteet.

− Se ei tarkoita yhteen työpaikkaan sitoutumista vuosiksi, vaan sitä, että ihmiset välittävät työstään ja työkavereistaan, ja haluavat tehdä työnsä hyvin. Eräs asiakaskin kysyi kerran, mistä löydän myymälöihin aina niin hyviä tyyppejä.

Intersport Koskikeskus 16

Asiakkaani

”Asiakas sai minut liikuttumaan ja ymmärtämään, miten iso merkitys paikallisuudella ja meillä kauppiailla on.”

Tampere on tunnettu urheilukaupunki, jossa Sanna on pyörittänyt Intersporteja jo 27 vuoden ajan. Nykyään pariskunnalla on kaksi myymälää, toinen Lielahdessa ja toinen Koskikeskuksessa.

− Lielahdessa käy paljon lapsiperheitä, Koskikeskuksessa turisteja. Teemme yhteistyötä paikallisten seurojen, kuten Ilveksen ja Pyrinnön kanssa. Jukolan viestiäkin olemme olleet järjestämässä.

Sannan koko perhe on mukana kauppatyössä: tyttäristä Sini on molempien myymälöiden myymäläpäällikkö ja Susa työskentelee Keskon urheilukaupan parissa. Myös poika Tuomas tekee viikoittain vuoroja myymälöissä.

Sannakin viihtyy kassalla silloin, kun hallintohommiltaan ehtii. Moni asiakas tunnistaa hänet sekä hänen lapsensa, jotka ovat pienestä asti olleet mukana kaupan arjessa.

− Kerran kassalla eräs asiakas sanoi lapsilleen: Huomaatteko, toinen kauppiaista auttoi meitä juuri valitsemaan pyörän ja toinen on täällä kassalla. Tämän takia emme tilaa ulkomailta verkkokaupasta. Liikutuin ja ymmärsin, miten iso merkitys paikallisuudella ja meillä kauppiailla on.

Intersport Koskikeskus 18

Vapaa-ajalla

”45 minuutin ajomatka kaupungista maalle auttaa irtautumaan töistä.”

Kahden myymälän pyörittäminen tarkoittaa pitkiä työpäiviä. Myös reissupäiviä Sannalle kertyy paljon Intersport-ketjun ja K-erikoiskauppiasyhdistyksen luottamustehtävissä.

Koti on kuitenkin paikka, jonne Sanna ei halua tuoda töitä. Siellä käydään lenkillä koiran kanssa, hääräillään kotihommia ja tehdään puutarhatöitä.

− Kotimme on tarkoituksella kaukana työpaikasta. Kun ajaa 45 minuutin matkan kaupungista maalle kotiin, jo ihan se fyysinenkin välimatka auttaa irtautumaan töistä.

Liikunta ja omasta terveydestä huolehtiminen on tullut Sannalle iän myötä entistä tärkeämmäksi. Viisi vuotta sitten hänen entinen työntekijänsä perusti Tampereen keskustaan oman laitepilatesstudion. Sanna meni kokeilemaan uutta lajia ja ihastui välittömästi.

− Nykyään sieltä tulee minulle muistutus, jos en ole vähään aikaan käynyt. Se on upeaa palvelua. Tulevina vuosina aion ehdottomasti ottaa liikunnalle ja levolle lisää aikaa, kun uusi sukupolvi ottaa kauppahommia hienosti haltuun.

Intersport Koskikeskus 05

Kauppiaan top 5 -vinkit

Säästövinkkini: Valitse laadukkaita tuotteita oikeaan käyttötarkoitukseen, niin ne kestävät kauemmin. Muista myös huolto.

Paikallinen helmi: Upea Nokia Areena on tuonut paljon säpinää Tampereelle konsertteineen ja peleineen.

Vinkki talvilomalle valmistautumiseen: Tarkista etukäteen talvivarusteiden kunto. Jos sukset kaipaavat huoltoa tai tarvitset uudet, ammattitaitoiset myyjät auttavat ripeästi.

Tärkein tuote talvella: Värikäs Kari Traa -merinovillainen alusasu lämmittää vilukissaa. Välillä nukun se päällä.

Neuvo ostoksille: Tutustu netissä ennakkoon tuotteisiin, äläkä mene ostoksille kiireessä.

Minun pieni suuri tekoni

”Olemme ottaneet töihin useita ulkomailta tulleita henkilöitä, kuten Melo Hertellin. He ovat voineet opetella meillä suomen kieltä työympäristössä. Kielitaito auttaa heitä työllistymään jatkossakin.”

Mielessä nyt

  1. Näin talvisin myymälöissämme ovat ajankohtaisia sukset, nastakengät ja toppavaatteet. Samalla mietimme tilauksia jo seuraavalle talvelle.

  2. Pohdin, miten saisin raivattua kalenteristani lisää tilaa liikunnalle. Iän myötä omasta terveydestä huolehtiminen on entistä tärkeämpää.

  3. Maailman nykytilanne sekä sen vaikutukset kaupankäyntiin. Nykyisin on vaikea ennustaa edes seuraavaa viikkoa tai kuukautta.

Kuka?

Sanna Tiitinen, 54, kauppias vuodesta 1993.

Kauppa:

Intersport Lielahti vuodesta 2003 ja Intersport Koskikeskus vuodesta 2022 Tampereella.

Asuinpaikka:

Ylöjärvi.

Perhe:

Kauppiaspuoliso Timo Tiitinen, 59, sekä aikuiset lapset Tuomas, 23, Sini, 28 sekä Susa, 31.

Tutustu kauppiaskoulutuksiin:

K-kauppiaaksi

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Riina Peuhu

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?