Laura Väre Kirsi Tuura

Valoa suomalaiseen kotiin

Suunnittelija Laura Väre pitää työssään vaihtelusta ja monipuolisuudesta.

Kotimainen designvalaisin suomalaiselta nuorelta suunnittelijalta. Sellainen on porvoolaisen perheyritys Sessakin moderni, mutta nostalgiaa huokuva Laaka-kattovalaisin, jonka suunnitteli muotoilija Laura Väre.

– Laaka-valaisinta suunnitellessani työskentelytapani oli rakennelähtöinen. Minua kiinnosti, miten valaisin pysyy kasassa painovoiman avulla, ilman mekaanista kiinnitystä, Laura Väre sanoo.

Laaka koostuu lasikuvusta ja betoni-, kupari- tai messinkikannasta. Lasikupu kiilautuu kartionmalliseen kantaan painovoiman ansiosta. Erillisiä kiinnitysosia ei tarvita.

Yhdistämällä kevyen lasin ja raskaan betonin tai metallin, materiaalien välille syntyy jännittävä kontrasti. Polttimoa vaihtamalla valaisimeen saa luotua eri tunnelman, jolloin se sopii monenlaisiin tiloihin.

Laura Väre kertoo, että valaisimen suunnittelussa täytyy tuotteen muotoilun lisäksi ottaa huomioon virransaanti.

– Haastavinta suunnittelussa onkin muuntajien ja johtojen saaminen osaksi tuotetta kauniilla ja toimivalla tavalla. Minua kiehtoo valaisimen suunnittelussa tunnelmien luominen ja valon käyttäytyminen eri materiaalien kanssa.

Sessakin valikoimiin kuuluu kuukausittain vaihtuvia uutuuksia sekä omien suunnittelijoiden designtuotteita. Laura Väre suunnittelee Sessakille vuosittain uusia valaisinmalleja.

– Minulle tärkeintä on, että saan tehdä työtä, josta todella nautin. Yksi parhaista asioista tietysti on nähdä suunnitelmieni toteutuvan valmiiksi tuotteiksi. Haluan suunnitella oivaltavia tuotteita, jotka kestävät aikaa. Kiinnitän huomiota tuotteen toimivuuteen, kauniiseen muotoon ja materiaalivalintoihin.

Tällä hetkellä Väre työstää loppuun lopputyötään kalustesuunnittelun maisteriohjelmassa, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän tekee suunnittelijan töitä opiskelun ohella ja voi itse vaikuttaa työpäiviinsä.

– Yleensä aamuni alkavat sähköpostien läpikäynnillä ja niihin vastaamalla. Tämän jälkeen suuntaan koululle, joka toimii myös työhuoneenani. Jaan päiväni yleensä puolet gradun ja puolet suunnittelutyön tekoon. Vaihtelu pitää mielen virkeänä ja saan aikaan enemmän.

Valaisimien lisäksi Väre suunnittelee tuotteita, esitteitä ja kaikkea siltä väliltä. Tällä hetkellä hänellä on työpöydällään pieniin koteihin soveltuva vuodesohva.

– En halua rajata itseäni tiettyyn mittakaavaan, vaan nautin vaihtelusta. Idea valaisimeen saattaa syntyä tuolia suunnitellessa, tai toisin päin.

JULKAISTU   23.1.2018TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Kirsi Tuura

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?