PI319 maalaus getty images

Uutta ilmettä maalaamalla

Jokainen voi kuoria itsestään todellisen maalarimestarin, kun matkassa on ripaus huolellisuutta ja oikein valitut maalit

Tuttu tilanne toistuu monessa kodissa. Aiemmin kaunis ja tasainen seinä on saanut uutta rakennetta syöttötuolin kulmien kolinasta ja koiran kynsistä.

Tummuneen sävyn ei kuitenkaan kannata antaa vetää mieltä mustaksi, päinvastoin: seinän maalaaminen onnistuu jokaiselta. Tarvitaan aikaa, laadukkaat työvälineet sekä ajatus siitä, mitä seinältä halutaan.

Valkoinen väri toimiikin hyvin tiloissa, joiden halutaan olevan neutraaleja. Se myös antaa kokoa pienille tiloille.

Huoltomaalaus on aina mahdollisuus luoda kodille uutta ilmettä. Esimerkiksi lastamaalaus-tekniikalla voi luoda helposti strukturoidun tehosteseinän. Tummat sävyt puolestaan luovat tunnelmaa kontrastia.

Ennen värin valintaa on hyvä miettiä hetki, miten tilan huonekalut istuvat yhteen värisuunnitelman kanssa.

Kiilto antaa kestävyyttä

Värisuunnittelussa paras lähtökohta on oma mielikuvitus, sillä itsellehän kotia ehostetaan. Seuraavaksi maalausprojektin edistäminen edellyttääkin päättäväisen askeleen rautakaupan ovesta sisään ja pysähtymisen maalivalikoiman eteen. Ja kyllä, niitähän riittää.

Harrastajamaalarille tärkein tieto on maalin kiiltävyys. Kotona käytettävät sisäseinämaalit jaetaan kolmeen kiiltoryhmään: täyshimmeään eli mattaan, himmeään ja kiiltävähköön puolihimmeään. Kaikki peittävät, mutta hieman eri tavoin.

Puolihimmeän maalin etuna on hyvä kestävyys sekä puhdistettavuus, mikä tekee siitä oivan kumppanin esimerkiksi roiskeille alttiisiin keittiö- ja eteistiloihin. Sitä vastoin himmeät maalit eivät tuota sivukiiltoja, mikä tekee niistä rauhallisempia ja sävyistä toistettavampia. Ne sopivat hyvin avarien seinäpintojen somistajiksi.

Huomioi värilämpötila

Halutun värisävyn löytäminen on suoraan yhteydessä maalarin ja hänen taustatiiminsä vaatimustasoon. Jos maalipurkkiin halutaan juuri tietyn värin juuri sille seinälle istuva sävy, on värin valintaan hyvä paneutua huolella.

Hyvän yleissuunnan saa ottamalla rautakaupasta mukaansa maalivalmistajien värikarttoja. Väri kannattaa tutkia aina maalauskohteessa ja sen valoissa. Värin ilmeeseen vaikuttaa nimittäin aina tarkasteluympäristön valojen lämpötila, jolloin valinnan tekeminen rautakaupan loisteputkien valossa vie lopputuloksen helposti pieleen.

Vara ei venettä kaada, eikä pieni lisäsatsaus remonttibudjettia. Kun sopiva sävy on valittu värikartasta, voi rautakaupasta ostaa haluttua sävyä pienen näytepurkin ja tehdä koemaalauksen seinään. Jos maalin kuivuttua sävy miellyttää silmää, on telaan aina mukavampi tarttua.

Merkitse sävyt talteen

Kodin huoltokirja kertoo, miten asuntoa on remontoitu ja toimii hyvänä apuna myös asuntokaupassa

Koti pysyy siistin ja hoidetun näköisenä, kun maalipintojen pienet kolhut paikkaillaan ja maalataan piiloon. Huoltomaalaus helpottuu, kun aiemmin käytetyt värisävyt ovat tiedossa.

Viimeistään maalausurakan yhteydessä kannattaa luoda oman talon tai asunnon huoltokirja, minne merkataan tehdyt remontit yksityiskohtaisesti. Maalausten osalta kirjaan on hyvä merkata maalin merkki, tuotenumero ja käytetyn värisävyn tunnus.

Huolellisesti täytetty huoltokirja helpottaa omaa remontointia jatkossa ja toimii hyvänä apuna seuraavalle asukkaalle, kun asunto vaihtaa omistajaa.

Luo pintaa oikealla telalla

Harva asia on yhtä turhauttavaa kuin työskentely huonoilla työvälineillä. Ratkaisu onneksi on helppo: hanki hyvät työvälineet. Seinän maalaamisen väsymätön työjuhta on tela, joka myös määrittää sen, millaisen rakenteen valmis maalipinta saa.

Lyhytnukkainen tela imee itseensä pitkänukkaista telaa vähemmän maalia, jolloin sitä on myös kastettava maaliin useammin. Lyhytnukkainen tela tekee maalauspinnasta sileän, kun taas pitkänukkaista telaa käyttämällä pintaan syntyy elävähkö pinta.

Osuipa valinta kumpaan tahansa, korvaamaton kumppani telalle on teleskooppivarsi, joka helpottaa maalaamista katon rajassa. Telan kaveriksi on hyvä hankkia pari pensseliä, joiden avulla tarkkuutta vaativat kulma-alueet maalataan ennen tarttumista telaan.

Tee pohjatyöt huolella

Mattapintainen maali antaa epätasaisuuksille kiiltävää maalia enemmän anteeksi. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että mitä paremmin pohjatyöt on tehty, sitä parempi myös lopputuloksesta tulee.

Kodin seinien ehostamismaalauksessa seinää harvoin. tarvitsee tasoittaa koko alalta. Sen sijaan seinään syntyneet kolot ja esimerkiksi vanhat taulujen ripustuksien aiheuttamat koloset kannattaa tasoittaa yleiskitin ja lastan avulla.

Kitin kuivuttua tasoitettu alue hiotaan huolellisesti hienojakoisella hiekkapaperilla. Hyvä apuväline tähän on esimerkiksi korkista valmistettu joustava hiomatuki, jonka avulla kittaukset reunat on helppoa hioa seinäpinnan kanssa tasaan.

Maalaamiseen tarvitset:

  • Suojaustarvikkeet kuten muovia, pahvia tai paperia.
  • Hiomapaperia ja hiomatuki
  • Maalarinpesu
  • Valmistasoitetta
  • Rajaaja, sivellin
  • Sekoitustikku
  • Tela, jatkovarsi
  • Maalauskaukalo / maalausastia
  • Henkilökohtaiset suojaimet
  • Työpukki
  • Pensselipesua

Asiantuntija: Keskon tuoteryhmäpäällikkö Timo Vanninen

JULKAISTU   5.3.2019TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?