Niksi-Pirkka sticker

Kippis holittomuudelle

Alkoholin käytön vähentäminen tai jopa lopettaminen on hyvinvointi­trendi, joka kiinnostaa jo keski-ikäisiä miehiäkin. Mistä ilmiössä on kyse?

Ajatus tuli helsinkiläisen Pasi Rupposen mieleen ykskaks, kuin salama kirkkaalta taivaalta: Pitäisikö hänen lopettaa alkoholinkäyttö? Rupponen oli tavallinen suomalainen, nelikymppinen mies, joka nautti silloin tällöin arki-iltaisin oluen ja otti joskus juhlissa enemmän. Mitään ongelmaa alkoholin kanssa hänellä ei ollut, eikä terveyshaittojakaan ollut ilmaantunut.

Totesin kylmän viileästi, ettei minulla ole alkoholille mitään käyttöä.

Rupponen oli kuitenkin huomannut, että yksikin olut turrutti ajattelua eivätkä aistit olleet sen jälkeen enää kirkkaita. Hän ei pitänyt tunteesta. Eikä hän myöskään halunnut juoda kahden lapsensa läsnä ollessa. Pasi Rupponen alkoi miettiä, mihin hän oikeastaan tarvitsi alkoholia, ja totesi nopeasti, ettei mihinkään. Hän päätti lopettaa juomisen kokonaan.

– Totesin kylmän viileästi, ettei minulla ole alkoholille mitään käyttöä. Lopetin siltä istumalta, Rupponen kertoo.

Rockia ja kosteita iltoja

Tampereella asuva nelikymppinen Joa Korhonen oli maistanut alkoholia ensi kerran jo hyvin nuorena, teini-iän kynnyksellä, ja vähitellen vuosien saatossa alkoholista oli tullut yhä tärkeämpi osa elämää. Korhonen oli perustanut vuonna 1996 ystävien kanssa bändin, Saran, ja keikkailevien rokkareiden elämässä riitti kosteita illanviettoja.

Kun ikää tuli lisää, Korhonen alkoi huomata, että alkoholi aiheutti hänelle ongelmia. Hän ei pystynyt ottamaan vain lasillista tai paria, vaan juominen lähti käsistä.

– En osannut käyttää alkoholia, Joa Korhonen sanoo. Kun Korhosella alkoi olla paniikkikohtauksia ja rytmihäiriöitä, hän totesi, ettei meno voinut jatkua entisellään.

– Tuli sellainen olo, että nyt pitää lopettaa juominen.

Nyt nousussa uusraittius

Alkoholiton elämä kiinnostaa entistä useampia. Nyt heidän joukossaan on Pasi Rupposen ja Joa Korhosen tavoin myös kolme-nelikymppisiä miehiä, jotka ovat alkaneet vähentää omaa alkoholinkäyttöään tai jopa lopettaneet sen. Puhutaan uusista raittiusilmiöistä, joista yksi on sober curious, joka tarkoittaa uteliaisuutta raittiutta kohtaan. Se on elämäntapa, joka korostaa hyvinvointia.

Alkoholinkäytön vähentyminen ja raittiiden määrän kasvaminen näkyvät myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämän Juomatapatutkimuksen tilastoissa, kertoo alkoholinkäyttöä tutkinut sosiologian dosentti Anu Katainen.

Vuodesta 1968 lähtien tehdyn Juomatapatutkimuksen mukaan suomalaisten alkoholinkulutus kääntyi laskuun vuoden 2007 jälkeen. Vuosien 2008 ja 2016 välillä viikoittain alkoholia käyttävien miesten osuus pienentyi 60 prosentista 53 prosenttiin ja kokonaan raittiiden miesten osuus kasvoi 10 prosentista 12 prosenttiin. Vuosien saatossa alkoholikulttuuri on muuttunut.

Se, näyttääkö suomalaisten alkoholinkäyttö vähentyneen vai lisääntyneen, riippuu tarkastellusta aikajänteestä.

– Esimerkiksi vielä 1960-luvulla alkoholia eivät juurikaan käyttäneet naiset tai vanhat ihmiset. Nykyään alkoholinkäyttö läpäisee aika lailla koko kansan, Katainen sanoo.

Kiinnostavaa kuitenkin on, että pitkään kasvussa ollut alkoholinkäyttö on nyt kääntynyt laskuun.

Holittomista tuli trendijuomia

Viimeisten kymmenen vuoden aikana suomalaisten alkoholinkulutus on pienentynyt. Samanaikaisesti kauppojen hyllyille on tullut iso valikoima ”alkoholittomia alkoholeja” eli alkoholittomia vastineita esimerkiksi oluille ja siidereille. Niistä on tullut trendijuomia – kysyntä on hurjassa kasvussa.

Keskon valikoimapäällikön Sami Lampisen mukaan valikoimien laajeneminen ja kysynnän kasvu ruokkivat toisiaan.

– Kasvu lähti alkoholittomista oluista, joiden valikoimat ovat kasvaneet kovaa vauhtia. Samanaikaisesti myös niiden laatu on parantunut, Lampinen kertoo. Viime aikoina oluiden rinnalle on tullut laaja kirjo muita alkoholittomia juomavaihtoehtoja, jotka ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia.

– Mikään tuote ei kuitenkaan nouse ylitse muiden, vaan kaikkien juomien myynnin kasvu on tasaista. Lampisen mukaan tälle ajalle tyypillistä on, että erilaisia juomia tulee myyntiin kaiken aikaa enemmän ja myynti pirstaloituu. Uusia kuluttajia kiinnostavia tuotteita ovat esimerkiksi alkoholittomat tisleet, joista voi tehdä alkoholittomia drinkkejä.

Esimerkkejä näistä ovat ginin tavoin käytettävät tisleet. Lampinen arvelee, että  alkoholittomien juomien suosion taustalla vaikuttaa montakin syytä.

– Yksi syy on varmasti ihmisten kasvanut kiinnostus omaa hyvinvointia kohtaan, myös sober curious -trendi vaikuttaa. Vaikka yhä useammat ovat kiinnostuneita alkoholittomuudesta tai alkoholinkäytön vähentämisestä, jokaiselle juomalle on paikkansa ja aikansa.

Hyvinvointi edellä

Myös Anu Katainen uskoo, että yksi syy alkoholittomien juomien suosion kasvuun on halu parantaa omaa hyvinvointia. Koska alkoholi heikentää esimerkiksi unen laatua, sille etsitään vaihtoehtoja. Alkoholittomia oluita ostavat erityisesti koulutetut ja varakkaat.

– Olut liitetään rentoutumiseen, ja kun rentoutumishetkestä ei haluta luopua, alkoholiton olut on hyvä korvike, jonka nauttimisesta ei aktiivisuusranneke hälytä. Alkoholinkulutuksen vähenemiselle ja alkoholittomien juomien suosiolle on myös muita syitä. Anu Kataisen mukaan taustalla vaikuttaa yleinen elämäntavan muutos.

Työelämästä on tullut entistä vaativampaa ja kuormittavampaa, eikä alkoholipitoiselle vapaa-ajanvietolle ole enää samalla tavalla aikaa ja paikkaa kuin ennen. Lisäksi pariutuminen on siirtynyt baarista sovelluksiin, kuten Tinderiin. Samalla yökerhokulttuuri on kutistunut.

Olut liitetään rentoutumiseen, ja kun rentoutumishetkestä ei haluta luopua, alkoholiton olut on hyvä korvike.

Kansanterveyden kannalta alkoholinkulutuksen väheneminen on hyvä asia. Kataisen mielestä rinnalla vaikuttaa kuitenkin ilmiöitä, jotka eivät ole pelkästään myönteisiä.

– Ei ole hyvä, että elämää optimoidaan kaiken aikaa, hän miettii. Vaatiiko työelämä niin paljon, että yksi lasillinen vaarantaa palauttavat yöunet?

Ei maistu enää

It-konsultti Pasi Rupponen lopetti alkoholinkäytön vuonna 2015, ja muusikko Joa Korhonen pisti korkin kiinni kolme vuotta myöhemmin. Rupponen ei ole kaivannut alkoholia takaisin elämäänsä. Hän on maistanut vaimon lasista pari kertaa punaviiniä kokeillakseen, maistuuko se yhä samalta kuin ennen. Ei maistu.

pasi rupponen

– Siitä on hävinnyt totuttu maku. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Rupponen juo jonkin verran alkoholittomia oluita. Kun hän jätti alkoholin, alkoholittomien oluiden valikoima oli kehno, mutta pari vuotta myöhemmin niitä alkoi ilmestyä kauppojen hyllyille.

– Nykyään löytyy jo tosi kelvollisia vaihtoehtoja. Niitä on ilmestynyt kaikilta olutmerkeiltä, jopa pienpanimoilta. Rupposesta alkoholinkäytön lopettamisella on ollut vain myönteisiä seurauksia.

– Nykyään kun lähden bilettämään, menen autolla ja pääsen aina mukavasti kotiin. Vaimokin on tyytyväinen, kun hänellä on aina kuski. Vaikka Rupponen ei lopettanut juomista terveyssyistä, on hän huomannut hyvinvointinsa parantuneen.

– Alkoholittomuus vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi unen laatuun. Eniten olen kuitenkin nauttinut aistien kirkkaudesta.

Keikkoja ilman alkoholia

Joa Korhonen on lopettamispäätöksen jälkeen kokeillut pari kertaa, josko hän osaisi ottaa alkoholia maltillisesti. Kokeilut ovat osoittaneet, ettei se kannata.

– Olen ajautunut takaisin vanhoille urille. Kroppa ei kestä sitä enää, 42-vuotias Korhonen sanoo. Musiikin tekemiseen ja keikkailuun juomattomuus on vaikuttanut myönteisesti, vaikka alkuun keikkailu ilman alkoholia tuntui Korhosesta oudolta.

– Keikkojen jälkeen ilta jatkui yleensä pitkään, ja siihen liittyi alkoholinkäyttöä. Kun se jäi pois, tuntui, että iso osa elämästä lähti, Korhonen kertoo. Hän on huomannut, että alkoholin jäätyä pois esiintymisen taso on parantunut.

Tuntuu hyvältä, että elämän painopiste on nyt taiteessa ja musiikissa.

– Olemme saaneet kommentteja, että bändi on nyt parhaimmillaan. Juomattomuudella on ollut myönteisiä vaikutuksia myös Korhosen taiteeseen. Hän on maalannut tauluja vuodesta 2013, ja viime vuodet luovuus on kukoistanut.

– Olen saanut aikaiseksi näyttelyitäkin. Aiemmin en muka kerinnyt, mutta yhtäkkiä minulla on hirveästi aikaa. Hän ei mieluusti selitä biisejään mutta kertoo, että yksi yhtyeen uuden levyn kappaleista, Se osa joka rikkoo, kertoo tästä elämänmuutoksesta. Huhtikuussa Sara lähtee keikkakiertueelle, ja Korhonen vetää sen mieluusti ilman alkoholia. Muutoinkin juomattomuus sopii Korhoselle hyvin.

– Tuntuu hyvältä, että elämän painopiste on nyt taiteessa ja musiikissa.

Lue lisää:

JULKAISTU   25.4.2022TEKSTI   Liisa KuittinenKUVAT   Konsta Leppänen, Essi Lyytikäinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)