Niksi-Pirkka sticker

K-kauppias Kristian Eklund matkustaa joka aamu lossilla töihin 

Kesäsesonki on saaristolaiskauppa K-Market Korpo Handelin kiireisintä aikaa. 

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Olen onnekas, kun saan asua ja tehdä töitä saaristossa.”

Harva saa nauttia työmatkoillaan näin kauniista maisemista. Kristian Eklund matkustaa joka aamu lossin kyydissä Nauvosta Korppooseen. Saaristo on Kristianille tuttu jo lapsuusvuosilta, samoin kaupan ala: vanhemmat Jörgen ja Gunilla Eklund ovat tehneet myös uran kauppiaina.

– Ennen saaristossa oli vielä paljon enemmän pieniä kyläkauppoja. Nykyään kaupat ovat keskit-tyneet isompiin taajamiin.

Kristianille ja isoveli Mikaelille kauppa tuli tutuksi työpaikaksi jo pikkupoikana, sillä veljekset auttoivat usein vanhempiaan.

– Muistan, että hyllytin jo 10-vuotiaana tavaroita tai olin pullonpalautuspisteellä. Silloin opin, että sunnuntaista saa paremman palkan.

Kun Kristian valmistui kauppakorkeakoulusta Vaasasta, hän palasi juurilleen saaristoon. Kristian otti puolisonsa kanssa vastuun K-Market Korpo Handelista, isoveli lähti kauppiaaksi K-Market Nauvoon.

– Saaristossa on vetovoimaa ja kaikki muistot. Kauppiuus ei ole työtä vaan elämäntapa.

PI6-824 kauppiaan tarina lossi

PARHAAT IDEANI

”Kaupan pihalla heitetään tikkaa ja grillataan makkaraa.”

Korppoossa lähin isompi kauppa on Paraisilla, jonne on 1,5 tunnin ja kahden lossikyydin matka. Siksi oman kylän kaupan valikoiman on oltava tarpeeksi monipuolinen.

– Mottomme on, että kaikki hyvä tulee saaristosta. Ja sitä pyrimme myös noudattamaan: meillä on myynnissä paljon lähiseudun tuotteita, kuten Wattkast Äppelin omenia Korppoosta ja Peders Aplagårdin virvoitusjuomia Kökarista. Leivät tulevat Bagar Bengtiltä Korppoosta ja Roberts Brödiltä Paraisilta, Kristian kertoo.

PI6-824 kauppiaan tarina 3

Kala tuodaan K-Market Korpo Handeliin yleensä Ahvenanmaalta.

– Ostaisin kalaa lähempääkin, jos sitä vain olisi tarjolla. On sääli, että ammattikalastajien määrä on vähentynyt Saaristomerellä. Lapsuudessa Korppoon torilla oli tuoretta kalaa päivittäin, nyt saamme kalaa kaupalle ehkä kerran viikossa.

Olosuhteita Kristian ei halua silti surkutella. Hän pyrkii kehittämään niitä asioita, jotka ovat ihmisille tärkeitä. Sellainen on ruokakassien kuljetuspalvelu, jota varsinkin lomalaiset arvostavat.

– Käyn usein itse viemässä tilattuja ruokakasseja venesatamaan ja yhteysaluksilla myös ulkosaariston asukkaille ja mökkiläisille. Se vie aikaa, mutta olemme halunneet pitää kiinni palvelusta.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Uskon, että ihmiset uskaltavat kertoa myös murheistaan.”

K-Market Korpo Handelia pyöritetään talvikaudella kauppiaspariskunnan ja neljän työntekijän voimin, kesäsesonkia varten työvoiman tarve nousee 15 henkilöön. Kauppa on silloin auki joka päivä aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.

– Haluamme kertoa hakijoille jo työhaastatteluissa rehellisesti tästä työstä. Vauhti on kesällä kova, mutta kun sen hyväksyy, tämä voi olla antoisa ja opettavainen kokemus.

Kristian kehuukin kesätyöntekijöiden nopeaa omaksumiskykyä. Moni ehtii lyhyen kauden aikana kehittyä aloittelijasta ammattilaiseksi.

Pi6-824 kauppiaan tarina 4

– Toki se vaatii myös kauppiaalta ja vakituiselta henkilökunnalta tukea. Ei uusia asioita voi oppia, jos niihin ei saa kunnon perehdytystä. Kesätyöntekijöiden tullessa meidän vakituisten työntekijöiden on annettava heille aikaa ja opastettava työhön käytännössä.

Kesän lopuksi kauppiaspari vie usein työntekijät illalliselle paikalliseen ravintolaan.

– Se on meille kaikille tarpeellinen, rento päivä: syömme hyvin ja muistelemme, mitä kaikkea kesällä ehtikään tapahtua.

Työnjako on selkeä kauppiasperheen sisällä.

– Ei tämä ole mikään yhden ihmisen show. Mietimme yhdessä vaimoni Emman ja veljeni Mikaelin kanssa, mihin suuntaan Korppoon ja Nauvon kauppoja kehitämme. Koen, että nämä kaksi kauppaa ovat yksikkö: ilman toista ei ole toista.

ASIAKKAANI

”Asiakkaat pysähtyvät juttelemaan keskenään kassajonossa.”

Kun lomalaiset saapuvat kesäkuussa, pienen Korppoon asukasluku moninkertaistuu. Vuoden kiireisin sesonki näkyy myös kaupassa, jota ei tunnista samaksi paikaksi kuin talvella.

– Tutut kesämökkiläiset ja veneilijät tulevat ensitöikseen meille kauppaan vaihtamaan kuulumiset. Korppoossa kaikki tuntevat toisensa ja ovat jollain tavalla kavereita keskenään. Hellepäivinä asiakkailla ei ole kiire pois, sillä ilmastoidussa kaupassa on mukava vilvoitella, Kristian kertoo.

PI6-824 kauppiaan tarina 5

Hän on pannut ilolla merkille, että Korppooseen on muuttanut myös lapsiperheitä.

– Se tarkoittaa myös tuotetoiveiden laajenemista. Ihmiset haluavat ostaa paljon muutakin kuin savukalaa ja ruislimppua.

Korppoon vakituisten asukkaiden enemmistö puhuu ruotsia ja seuraa tarkoin, mitä naapurimaassa tapahtuu. Kesäkaudella saarelle palaa yleensä myös suomalaisia, jotka muuttivat 1970-luvulla töiden perässä Ruotsiin.

– Heille on tärkeää vaalia lapsuuden muistoja ja poimia kärryyn Fazerin sinistä, HK:n Sinistä lenkkiä ja maitotuotteita.

Mökkiläisten varalle kauppaan varataan aina myös liinavaatteita, pyyhkeitä ja grillitarvikkeita, sillä yleensä lomalle pakatessa jokin on unohtunut kotiin. Multasäkitkin kuuluvat kesäsesonkituotteisiin.

VAPAA-AJALLA

”Voin pohtia juoksulenkillä työasioita ja olla silti vapaa.”

Eikö ole kurjaa, kun joudut olemaan koko kesän töissä, asiakkaat kyselevät usein Kristianilta. Kauppiaan ei tarvitse sepitellä vastaukseksi valkoista valhetta.

– Vuodessa on 52 viikkoa ja kesä lohkaisee siitä lopulta aika pienen osan. Tykkään siitä, että voin jakaa lomaa ympäri vuotta. Talvella on aikaa pitää vapaata, kun kaupassa on hiljaisempaa.

Kauniista kesäilloista Kristian ehtii nauttia kotonakin, sillä hän asuu perheensä kanssa aivan meren rannalla Nauvossa.

PI6-824 kauppiaan tarina 6

– Kahdeksanvuotias poikamme on intohimoinen kalastaja ja napsii rannasta hyviä saaliita. Se tuo mieleen aina oman lapsuuden, sillä olin hänen iässään yhtä innostunut virvelöinnistä ja onkimisesta.

Hiihto on Kristianille kuitenkin lajina vielä rakkaampi. Kesällä hän lykkii saariston teitä rullasuksilla, talvella häneen törmää laduilla.

– Luonto on paras tapa päästä irti töistä. Sellaista rauhaa ei muualta saa.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

kauppiaan tarina pienisuuriteko


KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Asioitpa missä kaupassa tahansa, osta vain tarpeeseen.

PAIKALLINEN HELMI Korppoossa ravintola Back Pocketissa voi kokea fine dine -tason ruokaelämyksiä.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Syö sesongin mukaan. Kesällä paras ateria valmistuu tuoreista kasviksista, ja hintakin on edullisempi.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Hyödynnämme kotona usein Pirkka Parhaat -pizzataikinaa. Se sopii myös pizzakivellä paistettavaksi.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Kesäsesonkina aamupäivät ja illan viimeiset tunnit ovat meillä rauhallisimpia.


K-KAUPPIAS ESITTÄYTYY

KUKA Kristian Eklund, 39. K-kauppiaana vuodesta 2018.

KAUPPA K-Market Korpo Handel, jota Kristian pyörittää yhdessä puolisonsa Emma Westerlund-Eklundin kanssa. Tiivistä yhteistyötä K-Market Nauvoa luotsaavan veljen, Mikael Eklundin kanssa.

ASUINPAIKKA Nauvo.

PERHE Puoliso Emma ja 8-vuotias poika Jacob.

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Suvi Elo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?