Niksi-Pirkka sticker

Jyri Metsälä: Kaupan pyörittäminen on tiimityötä

Jyri Metsälän K-Raudan myyjistä osa on aloittanut työnsä, kun Metsälä oli vielä alakoulussa. Erilaiset ihmiset ja heidän näkökulmansa ovat suuri rikkaus.


Tämän oivalsin

Isyydestä

Ensimmäisen lapsen saa vain kerran, joten pidin viime vuoden lopussa pidemmän isyysloman. Halusin olla läsnä esikoisellemme ja rohkaista myös muita miehiä jäämään kotiin mahdollisuuksiensa mukaan. Moni lapsi on ”kasvanut kaupan lattialla” – näin tulee epäilemättä tapahtumaan myös omalle tyttärelleni.

Kauppijuudesta

Kauppiasvetoisuus ja kauppiaan läsnäolo tarjoaa asiakkaille ihan omanlaisensa ulottuvuuden. Monimutkaisemmissa asioissa otetaan yleensä yhteyttä suoraan minuun, mikä on hyvä juttu, koska voin tehdä päätöksiä ja reagoida viesteihin nopeasti. Jos saan asiakkaan meilin seitsemältä illalla, saatan soittaa hänelle parhaassa tapauksessa jo varttia yli, jolloin asia tulee hoidettua saman tien.

Työnantajuudesta

Pyrin kohtelemaan ihmisiä reilusti, luomaan työkulttuuria omalla esimerkilläni ja antamaan ihmisille vastuuta. Finaalipaikka viimesyksyisessä Vuoden työnantajakauppias -kilpailussa oli silti yllätys, varsinkin kun takana oli vasta vuosi K-Rauta Vantaanportin kauppiaana. Äänestäneiden joukossa oli ilahduttavan paljon omia työntekijöitä sekä kollegoita uran alkuajoilta saakka.

Tiimityöstä

Kaupan pyörittäminen on mitä suurimmassa määrin tiimityötä. Yhdessä tekeminen ja visioiminen on innostavaa ja näkyy asiakkaalle hyvänä palveluna ja joustavana asiointina. Erilaisista ihmisistä koostuvat tiimit ja heidän monenlaiset näkökulmansa ovat tärkeitä, koska myös asiakkaat ja heidän tarpeensa ovat erilaisia. 

Ikäjakaumasta

Kun vanhimmat myyjämme aloittivat tässä kaupassa 90-luvulla, olin itse peruskoulussa, pääosin alakoulussa. Olen tottunut siihen, että tiimissä on minua kokeneempia tekijöitä ja pidän sitä suurena rikkautena. Konkarit tuovat taloon historiatietoa ja pitkäjänteisyyttä, minä nuorempana toisenlaista näkemystä ja näkökulmaa.

Kokeilunhalusta

Meillä ehdotetaan ja kokeillaan rohkeasti erilaisia asioita – vain siten saadaan tietää, mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi takaisinsoittojärjestelmä otettiin käyttöön ensimmäisten rautakauppojen joukossa. Asiakkaan ei tarvinnut enää jonottaa, vaan myyjä soitti hänelle heti vapauduttuaan.

Tämä systeemi osoittautui hyödylliseksi heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Meille voi tulla todella matalalla kynnyksellä. Tuotteet ja opasteet on säädetty viimeisen päälle, jotta omatoiminen asiakas selviää ostoksistaan itsenäisesti. Jos varaa myyjän etukäteen, hän toimii henkilökohtaisena oppaana.

Palautumisesta

Kauppiaan työ on kokonaisvaltaista ja sisältää paljon vastuuta, joten omasta jaksamisesta on pidettävä hyvää huolta. Pidän työkuntoa yllä liikkumalla ja ajatukset poissa töistä kirjojen ja äänikirjojen avulla. Myös historia ja sen tutkiminen on ollut aina lähellä sydäntäni.

kuka?

Jyri Metsälä, 35, K-Rauta Vantaan-portin kauppias, tätä ennen kauppiaana Lohjan K-Raudassa. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutaman kuukauden ikäinen tytär.  

Juuri nyt

”Takana ensimmäinen vuosi tässä kaupassa. Myymälässä teemme kunnostustöitä ja osastouudistuksia.”

Lue lisää:

JULKAISTU   25.1.2022TEKSTI   Sari LapinleimuKUVAT   Sanna Lehto

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?