Jaana Jokiaho: Asiakkaat arvostavat paikallisia tuotteita

K-Supermarket Ilmajoen kauppias Jaana Jokiaho tietää, että kauppiaan pitää uskaltaa kokeilla uutta, mutta välillä on parempi tarttua tuttuihin neulepuikkoihin.


Tämän olen oivaltanut

Paikallisuudesta

Olin teini-ikäisenä TET-harjoittelussa K-kaupassa ja jäin jo silloin kauppaan töihin opiskelun ohella. Tuosta kaupasta on ihania muistoja. Kauppias oli pienellä paikkakunnalla ihailtu ja sympaattinen persoona. Opin häneltä positiivisuutta, leikinlaskua ja iloisuutta – ja sen, että kauppiaana töitä pitää tehdä kovasti. Harjoittelusta jäi mieleen myös se, että asiakkaat arvostavat paikallisia tuotteita. Täällä Ilmajoellahan me elämme paikallisten tuottajien ympäröimänä.

Lähiseudun tuotteet ovat poikkeuksetta hyviä ja kuljetusmatkat lyhyitä. Paikkakuntalaiset myös toivovat paikallisia tuotteita valikoimiimme: esimerkiksi kotitekoiset mehut ovat meillä suosituimpia. Kauppiaan pitää uskaltaa kokeillauutta ja olla rohkea, ottaa riskejäkin. Uusille tuotteille pitää antaa mahdollisuus, eikä päättää heti ensimmäisen viikon jälkeen, jäävätkö ne kaupan valikoimaan vai eivät. Vaatii yleensä pidemmän ajan, että asiakkaat löytävät ne.

Toisten tukemisesta

Kauppamme tukee paikallisia urheilijoita, lapsia ja nuoria. Vuosien saatossa tiimi on kasvanut 13 hengen urheilutiimiksi. Tuemme heitä eri tavoin: osa hakee meiltä eväät kisareissuille tai treeneihin, osalla on mainospaikka vaatteessa tai kypärässä ja joitakin tuemme rahallisesti. Helmikuussa meidät palkittiin juuri tästä K-Supermarket-ketjun paikallisena vaikuttajana. Silloin ymmärsin, että tätä oikeasti arvostetaan paljon, eikä se ole vain minun sydämenasiani. On kurjaa nähdä niitä nuoria, jotka jäävät varkauksista kiinni kaupassa. Uskon, että mikä tahansa harrastus voi johtaa nuoren elämää parempaan suuntaa. 

Neulomisesta

Olen aina kutonut älyttömästi, mutta viime vuosien hässäkässä se on jäänyt. Nyt olen taas kaivanut kutimet esille. Teossa on Strömsö-villapaita toiselle tyttärelle ja Jussi-neuleliivi 2-vuotiaalle Väinö-pojallemme. Olen huomannut, että käsitöiden tekeminen on paljon terapeuttisempaa kuin kännykän selaaminen. En välitä suoran neuleen tekemisestä, vaan pidän haastavista ja kuviollisista töistä.

Yhteisestä ajasta

Minua ärsytti pitkään tuijottaa toimistoni valkoista seinää. Nyt siinä on valokuvataulu, jonka aiheena on tyttäremme ja hevosemme viljapellolla. Taulu on kooltaan kaksi kertaa kolme metriä. Olen oivaltanut, että kun lasten kanssa harrastaa tai viettää aikaa yhdessä, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin ja näkyy hyvissä väleissä heihin.

Tyttäremme kisaavat esteratsastuksessa ja olen kisareissuilla aina mukana. Hevoset eivät ole kovin halpa harrastus, mutta mielelläni maksan siitä, että voimme olla yhdessä ja onnellisia. Perheeni oli tiiviisti mukana Nelosella näytettävässä Superkauppiaat-tv-ohjelman kuvauksissa. Niiden aikana jouduin pohdiskelemaan oman elämän tapahtumia. Takana on kuitenkin vaikeitakin vuosia, esimerkiksi yrittäjänä. Silloin heräsi kiitollisuus siitä, miten hienosti elämä on meitä kohdellut ja miten hyvin kaikki nyt on.

KUKA? Jaana Jokiaho, 47, K-Supermarket Ilmajoen kauppias, joka on mukana Superkauppiaat-tv-sarjassa (Nelonen). 

TÄSTÄ OLEN YLPEÄ... Paikalliset tuotteet ovat yksi K-Supermarket Ilmajoen kulmakivi. Kaupan valikoimassa on viidentoista leipomon tuotteita. Leipomoista suurin osa on lähiseudulla.

JUURI NYT: Lomailee anopin koko perheelle vuokraamalla mökillä Lapissa ja toimii porukan kokkina. ”Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista.”

JULKAISTU   30.3.2021TEKSTI   Jenni KleemolaKUVAT   Riikka Austen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?