Innostu työmatkapyöräilystä
Pyöräilykausi alkaa, oletko valmis? Poimi asiantuntijan vinkit työmatkapyörän valintaan.
Työmatkapyöräilyn suosio Suomessa on kasvanut viime vuosina valtavasti. Tilastokeskuksen mukaan työsuhdepyöriä oli vuoden 2023 lopussa yli 74 000 eli parituhatta vähemmän kuin työsuhdeautoja. Työsuhdepyöriä arvioidaan olevan enemmän kuin työsuhdeautoja vielä tämän vuoden aikana.
Työmatkapyöräilyn avulla saa lisättyä arkeen helposti aktiivisuutta. Kun kulkee työmatkat pyöräillen, ei töiden jälkeen tarvitse erikseen lähteä kuntosalin juoksumatolle hölkkäämään. Työsuhdepyörällä voi ajaa sekä työ- että vapaa-ajan matkoja.
Pyöräilyn avulla säästää myös luontoa. Työmatkojen lisäksi esimerkiksi lyhyet kauppa- ja harrastusreissut taittuvat pyörällä astetta ympäristöystävällisemmin.
Siinä missä esimerkiksi työsuhdeauto on usein sidottu tiettyyn työnkuvaan, työsuhdepyörä on usein koko henkilöstöä koskeva etu. Jotkut työnantajista tarjoavat työntekijöilleen verovapaan työsuhdepyöräedun 1 200 euroon asti.
Vaikka moni hankkii työsuhdepyöräksi sähköavusteisen pyörän, työmatkoille voi hankkia myös ihan tavallisen polkupyörän. Pyörä kannattaa valita aina omien tarpeiden sekä budjetin mukaan.
JOS PYÖRÄILEE paljon kaupungissa ja matkat ovat lyhyitä, kannattaa valita ketterä kaupunkipyörä. Maastoon ja monipuoliseen ajoon mieltyneelle kuskille sähköavusteinen fatbike paksuilla renkailla on oiva valinta. Mikäli matkat ovat pitkiä ja haluaa välttää hikoilun esimerkiksi ennen työpäivän palavereita, hybridipyörä, jossa yhdistyy maasto- ja maantiepyörän ominaisuuksia, on loistava valinta.
TIESITKÖ? Työsuhdepyöräetuun kuuluvat myös tietyt lisävarusteet, kuten kypärä ja lukko.
PRO-VINKIT ANTOI Jukka Pinola, Intersportin valikoimapäällikkö.