Tarkista luomet

Luomet tarkkaan syyniin

Lisääntynyt auringonvalo vaikuttaa luomiin. Jos iho on hyvin vaalea, palanut usein tai siinä on paljon luomia, tarkastuksissa kannattaa käydä vuoden parin välein.

Keväällä ja alkukesällä iho on yleensä erityisen herkkä palamaan. Silloin on aika kiinnittää huomioita luomiin, joihin lisääntynyt auringonvalo vaikuttaa.

Luomet itsessään ovat hyvänlaatuisia pigmenttisolujen kertymiä ihossa ja niitä on kaikilla, vaikka luomien määrä vaihtelee huomattavasti eri ihmisillä. Luomien määrään vaikuttaa perimä, saadun auringonvalon määrä ja ihon palaminen.

Liiallinen auringonsäteily, ihon toistuva ja runsas ruskettaminen sekä ihon palaminen usein lisäävät paitsi luomien määrää, myös melanooman ja ihon tyvisolusyövän ja okasolusyövän riskiä. Runsas auringossa oleskelu on erityisen haitallista niille, joiden iho on hyvin vaalea ja jotka palavat helposti.

Luomiin liittyy mielikuva melanooman esiasteista ja onkin totta, että joskus luomi voi alkaa muuttua pahanlaatuiseksi kasvaimeksi, melanoomaksi. Tämä on kuitenkin aika harvinaista ja suurin osa melanoomista tulee sellaiseen kohtaan iholle, jossa ei ole koskaan ollut luomea.

Säännöllinen luomitarkastus

Yhden yksittäisen, tavallisen luomen kohdalla riski muuttua pahanlaatuiseksi on siis hyvin pieni. Riskiä kuitenkin lisää jos luomi on hyvin kookas, epäsäännöllinen, kirjava ja epätarkkarajainen. Jos siis luomeen ilmestyy tällaisia muutoksia voi olla tarpeen että luomi poistetaan ja tutkitaan.

Jos huomaa muutoksia luomissa tai uusia luomentyyppisiä kirjavia ihomuutoksia, niitä on syytä näyttää ihotautilääkärille. Luomitarkastuksissa on hyvä käydä vuoden tai kahden välein, jos iho on hyvin vaalea, palanut usein ja siinä on paljon luomia. Myös aikaisempi melanooma tai perheen jäsenen ihosyöpä suurentaa melanoomariskiä ja tarkastus on syytä tehdä säännöllisesti.

Ihotautilääkäri tutkii luomet erityisellä suurennuslasilla, dermatoskoopilla, ja tarvittaessa epäilyttävä luomi poistetaan tutkimusta varten.

Asiantuntijana lääkäri Maria Huttunen Terveystalosta.

JULKAISTU   28.2.2018TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?