Niksi-Pirkka sticker

Huristele huoletta kohti kesää

Määräaikaishuollot ovat turvallisen autoilun kulmakivi. Lue asiantuntijan vinkit auton keväthuoltoon.

Mitä kaikkea auton huollossa tehdään, ja osaako auto itse kertoa, mitä se haluaa? Näin toimit, kun auton mittaristoon ilmestyy keltainen huollon merkkivalo.

1. Milloin auto täytyy huoltaa?

Määräaikaishuollot ovat turvallisen autoilun kulmakivi, ja ne kannattaa hoitaa auton valmistajan laatiman huolto-ohjelman mukaisesti. Säännöllinen huolto pitää myös uuden auton takuun voimassa.

Uudempien autojen kohdalla ei tarvitse enää selailla paperista huoltokirjaa, sillä auton ajotietokone ilmoittaa lähestyvistä huolloista hyvissä ajoin. Korjaamolla huoltokäynti merkitään joko sähköiseen tai tavalliseen huoltokirjaan riippuen kumpi autossa on. Huolto-ohjelma seuraa auton ajokilometrejä tai edellisestä huollosta kulunutta aikaa, ja auton huoltovalo syttyy sen mukaan, kumpi täyttyy ensin.

2. Mitä huollossa tehdään?

Määräaikaishuollossa auto tarkaste-taan ja siihen tehdään huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet, jotka vaihtelevat eri automerkkien välillä.

Tavallisesti huollossa autoon vaihdetaan aina öljyt, öljynsuodatin ja raitisilmasuodatin. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi sytytystulppien tai jarrunesteiden vaihto.

Auton kuluvat osat, kuten moniurahihna tai jarrupalat, on tarkastettava ja uusittava säännöllisesti. Huollossa saat tietoa auton kunnosta ja voit varautua korjauksiin ennen kuin ne vaikuttavat ajoturvallisuuteen.

3. Mitä voi tehdä itse?

Autosta voi ja kannattaa pitää huolta myös itse. Apuna pienissä toimenpiteissä on auton käyttöopas, josta yleensä löytyy ohjeita. Esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet on hyvä vaihtaa säännöllisesti, sillä rankkasateen iskiessä kuluneet pyyhkijät voivat olla jopa vaaralliset.

Myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä liian löysillä kumeilla kurvailu lisää renkaan kulumista ja rengasvaurion riskiä esimerkiksi routakuoppaan ajaessa.

Auton säännöllinen pesu ja vahaus pidentävät sen käyttöikää, sillä hoidettu maalipinta pysyy kauniina ja ehjänä pidempään.

4. Merkkihuolto vai ei?

Asioimalla merkkihuollossa varmistat, että autosi huolletaan aina valmistajan tuoreimpien ohjeiden ja vaatimusten mukaisesti, ja huoltoon käytetään valmistajan hyväksymiä työkaluja, työtapoja ja varaosia. Merkkihuollon merkintä huoltokirjassa kertoo, että autosta on pidetty hyvää huolta.

5. Huollata myös ilmastointi

Kesälomareissuille on mukava kurvata viileällä autolla ja kuumalla kelillä myös lapset ja eläimet viihtyvät ilmastoidussa autossa paremmin. Ilmastointilaitteen säännöllinen huolto on tärkeää myös siksi, että kylmäaineen loputtua laite rikkoutuu helposti – ja silloin edessä on kalliimpi remontti.

PRO-VINKIT ANTOI

huoltopäällikkö Santeri Räty K-Autosta.

Lue lisää:

JULKAISTU   21.4.2024TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)