Häntä pystyyn – Näin totutat koiran yksinoloon

Arki koittaa ja uusi lemmikki jää yksin kotiin? Lue eläintenkouluttaja Liisa Tikan vinkit, joilla pidät koiran tyytyväisenä ja sohvakaluston ehjänä.

1. Älä suorita

Tärkeintä on luoda koiralle hyvää, turvallista mielialaa liittyen yksinoloon. Jos harjoitteluhetket ovat stressaavaa pakkopullaa, koira oppii yhdistämään väärän mielentilan yksinoloon.

2. Aloita ajoissa

Totuttelu on hyvä aloittaa useita viikkoja ennen uutta arkea. Erossa oloa voi harjoitella myös kotona ollessa: totuta koira siihen, että sen ei tarvitse olla koko ajan mukana muun perheen menossa. Esimerkiksi jos menet pihalle lukemaan kirjaa, koira voi jäädä sisään.

3. Totuta todelliseen arkeen

Mieti, millaisina aikoina koira tulee olemaan yksin. Jos koira jää arjessa yksin heti aamusta, kannattaa tähän totutella lähtemällä aikaisin mukamas töihin.

4. Luo turvallisia merkityksiä

Moni jättää koiran seuraksi radion tai musiikkia, mutta niistä ei ole iloa, ellei koira ole tottunut niihin jo ihmisten kanssa ollessa. Samoin esimerkiksi ruoalla täytettyä aktivointilelua pitää harjoitella yhdessä ollessa. Näin se yhdistyy samaan turvalliseen oloon.

5. Ajattele koiraportti uusiksi

Porttia ei kannata ajatella fyysisenä esteenä – halutessaan koira pääsee sen yli ja ympäri. Tee portilla rajatusta alueesta turvallinen paikka, jossa voi opetella olemaan rauhassa myös ihmisten ollessa kotona. Käytä pentuaitausta mieluummin suojeltavan sohvakaluston rajaamiseen kuin pennun eristämiseen.

6. Jätä purtavaa

Parhaat virikkeet riippuvat kustakin koirasta, mutta suurin osa koirista pitää siitä, että niillä on jotakin turvallista ja sallittua pureskeltavaa. Koiran aamupalan voi jättää töihin lähtiessä aktivointileluun tyhjennettäväksi.

7. Ota yksinolo videolle

Jos mahdollista, ota koiran yksinolosta ensimmäiset puoli tuntia videolle. Näin näet, miten kotona sujuu. Jos koira tuhoaa paikkoja, videolta näkee myös, onko kyse tylsistymiseen liittyvästä puuhastelusta vai esimerkiksi ahdistuksesta.

8. ”Lue” koiraa lähtiessä ja palatessa

Ahdistunut ja stressaantunut koira ei millään halua jäädä yksin tai on ihmisen palatessa kiihtyneen ja hengästyneen oloinen. Samoin kova väsymys voi kieliä, että koira ei ole saanut stressiltään nukuttua yksin ollessaan. Levollinen ja virkeä vastaanotto kotiovella kertoo hyvästä päivästä.

Liisa Tikka on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja on Suomen eläinkouluttajat ry:n jäsen.

Lue lisää:

JULKAISTU   21.7.2020TEKSTI   Taina AhtelaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?