Suu ja hampaat kuntoon Getty Images

Hammashoito kannattaa

Hyvä hammashoito pitää suun ja hampaat kunnossa. Valitse kotihoidon avuksi sopivat tuotteet.

Tiesitkö, että tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parondontiittia aiheuttava bakteeri vaikeuttaa jopa raskaaksi tulemista?

Jo pieni määrä iensairauksien bakteereja vaikuttaa kehoon jo ennen kuin ikenissä on näkyvää tulehdusta. Pitkään jatkuneessa ientulehduksessa hampaan kiinnitys alkaa tuhoutua ja riski saada sydän- tai aivoinfarkti kasvaa.

Säännölliset käynnit hammashoitolassa voivatkin säästää monelta kivuliaalta tai jopa vaaralliselta tilanteelta.

Ien- ja hammassairaudet ovat yleisiä

Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan parodontiittiin liittyviä syventyneitä ientaskuja oli 55 prosentilla naisista ja 70 prosentilla miehistä.

Suomalaisaikuisten suun terveys on parantunut, mutta hampaiden kunto on jakautunut kahteen: osalla hampaat ovat huippukunnossa, osalla tilanne on hälyttävä. Eroja on esimerkiksi koulutusryhmien välillä: korkeasti koulutetut harjaavat ahkerimmin.

  • Hampaiden reikiintyminen eli karies on yleinen vaiva. Sitä esiintyy lähes joka neljännellä aikuisella. Karies tarkoittaa hampaan kovakudoksen syöpymistä bakteerien vaikutuksesta. Sitä voi ehkäistä välttämällä napostelua ja sokeria. Terve hammas kestää vuorokaudessa noin viisi happohyökkäystä.

  • Syljen ominaisuudet vaikuttavat reikiintymistahtiin. Myös jotkut sairaudet, lääkitykset ja leuan alueen sädehoito voivat altistaa reikiintymiselle.

  • Kariesvaurio ei aina johda hampaan paikkaamiseen. Jos vaurio rajoittuu kiilteeseen, sen eteneminen voidaan pysäyttää hampaiden hyvällä kotihoidolla. Fluorihammastahnan käyttö on suositeltavaa.

JULKAISTU   29.8.2017TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?