Haavanhoito Getty Images

Hoida haava oikein

Keväiset puuhat ja vähenevät vaatteet altistavat myös haavoille.

Hoida haava oikein

  1. Varaa kotiin tärkeimmät haavanhoitotarvikkeet. Kotona on hyvä olla ainakin haavan puhdistusainetta, laastaria ja muita hengittäviä sidostarpeita.
  2. Haavatulehduksen paras ennaltaehkäisy on haavan peseminen. Jos olet epävarma haavan paranemisesta, käy näyttämässä sitä lääkärille tai hoitajalle.
  3. Ole tarkka eläinten puremien hoitamisessa. Ne on syytä hoitaa lääkärin vastaanotolla vielä herkemmin kuin muut haavat, sillä niihin liittyy suuri bakteeritulehduksen riski.

Vinkit antoi yleislääketieteen erikoislääkäri Marja-Leena Hyypiä Terveystalosta.

Haavan ensipu

Pese haava runsaalla vedellä ja saippualla. Pesuun sopii hyvin normaali vesijohtovesi. Puhdistamiseen voi käyttää myös klooriheksidiiniä tai polyvidonijodidia sisältävää desinfektioainetta.

Peitä haava lopuksi hengittävillä sidetarpeilla. Älä käytä ensiapuna voiteita tai tiukkoja sidoksia.

Milloin lääkäriin?

Pinnalliset, puhtaat ja verta vuotamattomat haavat paranevat yleensä hyvin kotona tehdyn ensiavun jälkeen. Jos olet epävarma paranemisesta, käy näyttämässä haavaa lääkärissä.

Ihon eri kerrokset lävistävät haavat täytyy yleensä liimata tai ommella, joten ne on puhdistamisen jälkeen hyvä näyttää terveydenhuollon ammattilaiselle.

Hoitoon on suositeltavaa lähteä myös silloin, kun haava on yli kahden senttimetrin kokoinen, vuoto on runsasta tai kun herää epäily syvästä haavasta. Myös silloin, kun haava on kädessä tai kasvoissa, tulee hakeutua herkästi hoitoon.

Käy näyttämässä haavaa ammattilaiselle myös silloin, jos et ole saanut haavaa itse puhtaaksi tai siihen on jäänyt maaperän ainesta. Toimi samoin, jos kyseessä on syvä pistovamma likaisella piikillä, esimerkiksi naulalla, tai jos haavaan jää runsaasti rikkoutunutta kudosta ja verihyytymiä.

Lääkäri voi puhdistaa haavan huolellisesti tarvittaessa veitselläkin. Mikäli haavaa ei puhdisteta ja sinne jää likaa, voi seurata kudostulehdus.

Kun pahempi haava syntyy, toimi nopeasti. Lääkärin hoitoon tulisi hakeutua muutaman tunnin sisällä haavan syntymisestä, sillä vanhoja haavoja ei voi ommella tai liimata ja hoidosta tulee huomattavasti hankalampaa. Haava vanhenee 6–18 tunnissa riippuen sen likaantumisesta.

Miksi haavan puhdistus on tärkeää?

Jos haavaa ei puhdisteta ja sinne jää likaa, haavasta voi seurata kudostulehdus.

Varsinkin likaisissa haavoissa on aina pieni, mutta huomioitava jäykkäkouristustaudin riski. Suomalaiset lapset on kuitenkin neuvolassa ja koulussa rokotettu jäykkäkouristusta vastaan, eikä haavan syntyminen useimmiten edellytä lisärokotusten ottamista.

Aikuisten on tärkeä huolehtia siitä, että jäykkäkouristusrokotus on varmasti voimassa.

Miten haavatulehdus hoidetaan?

Jos haava ja sen ympäristö alkavat puhdistuksesta huolimatta punoittaa, kuumottaa tai erittää märkää, kyse on haavatulehduksesta, joka vaatii hoidoksi antibioottikuurin.

Usein antibioottihoito voidaan aloittaa jo ennakoivasti esimerkiksi kissan pureman jälkeen. Tällaiset puremahaavat voivat tulehtua syljen mukana tulevista bakteereista.

Erityisesti kissan puremahaavat tulehtuvat helposti, 80 prosentissa tapauksista. Koiran puremahaavoissa näin käy selvästi harvemmin, vain 20 prosentissa puremista.

Miten estän haavojen syntymisen?

Haavoja kannattaa yrittää myös ennaltaehkäistä. Käytä kenkiä, kun liikut alueilla, joissa on mahdollisuus saada haava likaisesta esineestä, kuten lasinpalasesta.

Ole huolellinen terävien esineiden, kuten veitsien käsittelyssä.

JULKAISTU   27.4.2018TEKSTI   Marja-Leena HyypiäKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?