Niksi-Pirkka sticker

Aito tunnelma ja paikalliset herkut – kyläkaupat kuuluvat kesään

Kyläkauppa on aina asiakkaidensa näköinen. Mitä tarvitaan, sitä kauppias tarjoaa, sanoo K-Marketin ketjujohtaja Jesper Åberg pääkirjoituksessaan.

Kesäpäivä. Seison kyläkaupan pihassa ja haukkaan palan Piparnakkeli-jäätelöstä, jonka äiti on minulle juuri ostanut. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta.

Tämä lapsuusmuisto palaa mieleeni usein kesäisin, kun automatkallani pysähdyn jonkin pienen paikkakunnan kaupan pihaan. Muistoni on jo lähes 50 vuoden takaa, mutta kyläkauppojen ydin on säilynyt samana vuosikymmenet.

Kyläkauppa on aina asiakkaidensa näköinen. Mitä tarvitaan, sitä kauppias tarjoaa. Kun isot kaupat ovat pidemmän taipaleen takana, oman kylän kaupalta on löydyttävä kaikki perunoista kahvinkeittimeen ja kukkakimpusta lapioihin.

Kesän lomareissuillani pyrinkin tekemään pysähdykset aina nimenomaan kyläkaupoissa, sillä niissä pääsee nopeasti kiinni aitoon tunnelmaan. Kyläkauppa on paikkakunnan sydän: siellä tavataan ihmisiä, vaihdetaan kuulumiset ja vietetään aikaa – eletään elämää.

Kesäkuukausina kyläkauppoja voi tarkastella myös toisin silmin. Kaupan valikoima nimittäin muuttuu usein merkittävästikin, kun matkailijat ja mökkiläiset saapuvat paikkakunnalle. Yrttihyllyt ehkä laajenevat, vegetuotteille raivataan tilaa ja paikalliset erikoisherkut nostetaan paraatipaikalle. Mikä sopisikaan kesäpöytään paremmin kuin paikallisen leipomon rieska, tutun kalastajan kalansaalis ja alueen omat mansikat?

Toivottavasti sinäkin voit tänä kesänä nauttia Suomen upeista kesäkohteista.

Kuka

Jesper Åberg on K-Market-ketjun ketjujohtaja, joka lomailee Suomessa ilman lukkoon lyötyjä ennakkosuunnitelmia eikä vieläkään lähde kyläkaupalta ilman jäätelöä.

Jesperin vinkki lukijoille

Kyläkauppapäivää vietetään 10.6. Monissa kaupoissa on tapahtumia, joissa kannattaa vierailla.

JULKAISTU   6.6.2023TEKSTI   Jesper ÅbergKUVAT   Timi Kuosmanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?