6 kysymystä jätevesilaista

Monessa kiinteistössä jätevesijärjestelmän uudistus on yhä tekemättä. Miten pitäisi toimia, jos näin on päässyt käymään?

1. Mistä jätevesilaissa on kyse?

Haja-asutusalueita koskeva jätevesiasetus oli vireillä parikymmentä vuotta. Jätevesilaki astui lopulta voimaan vuoden 2019 lokakuussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vanhan sukupolven jätevesijärjestelmät olisi jo pitänyt uudistaa nykysäännösten mukaiseksi tai hakea poikkeuslupaa.

Laki koskee ranta-alueella sijaitsevia rakennuksia, jotka on rakennettu enintään 100 metrin päähän vesistöstä tai pohjavesialueelle.

2. Milloin järjestelmää ei tarvitse uudistaa?

Jos rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen tai jos kiinteistöllä on jo säännösten mukainen järjestelmä. Uudistusta ei tarvita silloinkaan, jos kaikki kiinteistön omistajat ovat syntyneet ennen 9.3.1943 tai jos käytössä on vain kantovesi ja kuivakäymälä. Uudistuksen vaihtoehtona on, että kiinteistö liitetään viemäriverkostoon.  

3. Ovatko suomalaiset noudattaneet uutta lakia?

Järjestelmä on edelleen uusimatta lukuisissa vakituisissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Uudistusta odottaviabkiinteistöjä oli viime vuoden loppupuolella reippaasti yli 100 000. Suomessa on perinteisesti noudatettu lakeja ja asetuksia, eikä meitä ole turhaan tituleerattu EU:n mallioppilaiksi.

Tässä asiassa moni on kuitenkin hidastellut. Taustalla voi olla huoli hankkeen kalleudesta tai aloittamisen vaikeus, kun oma tietämys ei ole riittävällä tasolla. Yhteistyössä on voimaa tässäkin asiassa. Kunnan viranomaisilta voi pyytää apua, ja ammattitaitoisen urakoitsijan palkkaaminen kannattaa jo suunnitteluvaiheessa.

4. Mitä hyötyä laista on minulle?

Riittämätön jäteveden käsittely voi  pilata oman kiinteistön ympäristön, juomaveden tai uimapaikan. Keskustelu jätevesien käsittelystä on painottunut teknisiin asioihin, vaikka lopputulos on olennaisempaa kuin tekniikka. Lain tavoitteena on, että hajavesialueillakin riittää puhdasta juomavettä ja rantaveteen voi pulahtaa uimaan.

Teemme nyt ratkaisuja seuraaviksi 50 vuodeksi. Ne vaikuttavat omiin koti- ja mökkirantoihimme. Myös kiinteistön myynti on helpompaa, kun asia on hoidettu.

5. Mitä jos uudistus on yhä tekemättä?

Se kannattaa toteuttaa pikimmiten, ja tarvittaessa voi ottaa yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan tai ympäristönsuojeluun. Uudistusta varten tarvitaan lupahakemus suunnitelmineen.

Mutkia ei kuitenkaan ole syytä vetää suoriksi, sillä järjestelmä kannattaa suunnitella huolellisesti. Jokainen kiinteistö on erilainen, ja ratkaisut tehdään aina tapauskohtaisesti.

6. Miten toimin, jos haluan uudistaa järjestelmän?

Apua sopivan järjestelmän valintaan saat esimerkiksi K-Raudan myyjiltä. Ammattilaisen suunnittelema, toteuttama ja ajatuksella valitsema järjestelmä on pitkäikäinen hankinta, joka toimii odotetusti koko käyttöikänsä.

Kapasiteetin tulee olla riittävän iso muttei liian järeä, jottei rahaa mene hukkaan. Ota valinnassa huomioon myös ylläpidon helppous. Isoilta, pitkään alalla olleilta toimijoilta saa huolto- ja varaosia sekä teknistä tukea vielä vuosienkin päästä.

Asiantuntijana tuotelinjajohtaja Jani Kakko K-ryhmästä

Lue lisää:

JULKAISTU   3.6.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?