4 asiaa luomusta: tiesitkö nämä?
Luomuruoan suosio kasvaa Suomessa tasaisesti koko ajan. Meillä myös tuotetaan yhä enemmän luomua ympäri maan.
1. Mitä luomu oikeasti tarkoittaa?
Luomuruoan tuotannossa on monenlaisia periaatteita, joilla varmistetaan luonnonmukaisuus, raaka-aineiden puhtaus ja eläinten hyvinvointi. Lihan ja kananmunien suhteen edellytyksenä on, että eläimet saavat ulkoilla paljon ja elää laadukasta elämää. Eläinten olosuhteet ja ruokinta järjestetään niin lajityypillisesti kuin mahdollista, esimerkiksi sikojen annetaan rypeä mudassa ja lintujen kuopsutella maata. Luomuvasikat saavat ensimmäiset kolme kuukautta oikeaa maitoa ja luomunaudat puolestaan nurmea sisältävää karkearehua.
Kasvisten kohdalla luomu tarkoittaa muun muassa viljelyä ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Luomumarjat poimitaan sertifioiduilta keruualueilta, joilla ei ole kolmena edellisenä vuotena käytetty luomuviljelyssä kiellettyjä lannoitteita tai torjunta-aineita.
2. Kuinka suosittua luomuruoka on?
Reilu kolmannes suomalaisista ostaa luomutuotteita vähintään kerran viikossa, ja 95 prosenttia suomalaisista on ainakin joskus kokeillut luomua. Luomua suositaan eniten lapsiperheissä. – Asiakkaat ovat yhä tarkempia valinnoistaan ja miettivät, miten ne vaikuttavat ympäristöön. Koronapandemia on myös lisännyt luomun kiinnostavuutta.
Luomua pidetään Suomessa vielä vähän kalliina, mutta hinnat ovat jo laskeneet, kun tuotetarjonta on monipuolistunut , sanoo Harri Hovi, K-ryhmän päivittäistavarakaupan tavarakaupasta vastaava johtaja ja Pro Luomu ry:n hallituksen puheenjohtaja. Tanskassa ja Ruotsissa luomun suosio on Suomeen verrattuna kaksinkertainen. Suomessa luomun suosio kasvaa noin 10 prosenttia vuodessa.
3. Millaisia luomutuotteita Suomessa valmistetaan?
Luomutuotteita valmistetaan ympäri maata. Etelä- ja Varsinais-Suomestatulee paljon luomuviljaa, -vihanneksia ja -kananmunia. Pohjois-Pohjanmaalla puolestaan tuotetaan paljon luomulihaa. Pääasiassa luomutuotteita valmistavat samat tuottajat ja yritykset kuin tavanomaisia elintarvikkeita.
Kotimaisessa luomutuotannossa kasvua on etenkin viljatuotteissa ja erityisesti kaurassa: vuonna 2019 luomukauraa viljeltiin jopa 66 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. – Monet kotimaiset valmistajat ovat satsanneet paljon luomuun, esimerkiksi Valio ja Tamminen. Viime aikoina luomutuotteita on tullut lisää pakasteisiin, säilykkeisiin ja virvoitusjuomiin. Pirkka-luomutuotteita on jo 200. Kasvuun on edelleen varaa, sanoo Harri Hovi.
4. Onko luomu hyväksi ilmastolle?
Luomun valitseminen on vähin-täänkin ympäristöteko, ja luomu on hyvä valinta myös ilmaston kannalta. Luomuruoan tuotanto kuluttaa vähemmän energiaa ja tuottaa vähemmän päästöjä. Luomuviljely on ennen kaikkea hyväksi luonnon monimuotoisuudelle. Luomutiloilla on monipuolinen kasvivalikoima, ja niissä noudatetaan kiertoviljelyä. Viljojen ohella viljellään esimerkiksi härkäpapua ja hernettä. Näin maaperä sitoo hiiltä paremmin. Luomuviljely edistää myös pellon kykyä kestää ilmastonmuutoksen myötä tulevia sääoloja.
Lähde: Pro Luomu ry