Seija Paasonen Meteorologi Ekoteko

”Välillä tulee pohdittua, mitä vielä voisi tehdä toisin.”

Meteorologi Seija Paasoselle ilmastoajattelu ja arjen ekoteot ovat luonteva osa elämää, eikä niitä tarvitse erikseen suorittaa.

”Arjen ekotekoni ovat luonteva osa elämääni, enkä juuri mieti niitä. Lajittelen jätteet tarkasti, kierrätän ja kompostoin.

Asun perheeni kanssa hirsitalossa, jossa osana lämmitysjärjestelmää on aurinkokeräinsysteemi ja ilmalämpöpumppu. Tankkaan myös autooni biodieseliä aina, kun se on mahdollista.

Käytän tavaroita mahdollisimman pitkään, enkä harrasta shoppailua, vaan ostan tarpeeseen. Kotiin liittyvät ekoteot ovat perheemme yhteisiä, mutta jälkikasvu kyllä shoppailee enemmän kuin minä.

Piha ja puutarha ovat tärkeässä osassa elämässäni. Yhtenä osana niiden ”hoitoketjua” on kompostointi.

Kompostointi on tuttua lapsuudesta lähtien, jolloin asuin maalla Ristiinassa. Aikuisiällä olen kompostoinut siitä lähtien, kun muutimme opiskelujen jälkeen kaupungista maalle Tuusulaan.

Käytän lämpökompostoria keittiöjätteelle ja erilaisia kompostikehikkoja puutarhajätteelle. Kompostiainekselle on tarvetta, sillä meillä on kasvimaa ja paljon perenna- ja pensasalueita.

Välillä tulee pohdittua, mitä vielä voisi tehdä toisin. Seuraan esimerkiksi sitä, millaista teknistä kehitystä tapahtuu uusiutuvan energian puolella.

Olen kiinnostunut sekä suoran aurinkoenergian että maalämmön hyödyntämisestä. Vaikka meillä on aurinkokeräin, seuraan myös aurinkopaneelien kehitystä.

Joudun käyttämään autoa paljon, ja siksi myös sähköautopuolella tapahtuva kehitys kiinnostaa kovasti. Sähköautojen akutkaan eivät ole ympäristön kannalta ajatellen ongelmattomia.

Ihminen on yksi laji muiden joukossa, ja ihmisellä on vastuu tekemisistään. Tänä päivänä arvostan sitä, että niin monet ovat siirtyneet puheista käytännön tekoihin.

Toisaalta arvostan myös sitä, että näissäkin asioissa pidetään jalat maassa ja järki mukana. Ei mennä paniikin puolelle.”

Kuka?

Meteorologi ja Ylen uutisten säätiimin esimies Seija Paasonen.

Mistä tunnetaan?

Ylen tv-lähetyksistä. Myös tietokirjailija, uusin: Taiteilijoiden taivaat meteo-rologin silmin.

Tätä ei tarvitse oppia kantapään kautta...

Ympäristöä säästävät teot voivat kuulua luontevina osina elämään, ei niitä tarvitse erikseen suorittaa.

JULKAISTU   3.3.2020TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?