Niksi-Pirkka sticker

Jätelaki uudistuu – kompostorin hankinta on entistä kannattavampaa

Onko kotonasi jo biojäteastia ja kompostori? Vältyt uusilta jätemaksuilta, kun hoidat itse biojätteen keräyksen.

Jos kompostoit biojätteen, muista ilmoittaa siitä

Kaikkien pientaloasukkaiden täytyy jatkossa tilata taajama-alueella biojätteen erilliskeräys jätehuoltotoimijalta tai kompostoida biojäte itse. Uusi käytäntö astuu voimaan porrastetusti tämän ja ensi vuoden aikana.

Voit hoitaa keräyksen tai kompostoinnin yksin tai naapureidesi kanssa. Jos kompostoit keittiössä syntyvän biojätteen, muista ilmoittaa siitä paikalliseen jätelautakuntaan. Ilmoitusvelvollisuus alkoi tammikuussa, ja se koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä ja haja-asutusalueiden omakotitaloja.

Biojätettä voi kompostoida sisätiloissakin

Pienissä bokashi-kompostoreissa voit hapattaa biojätteen bokashi -rouheen avulla. Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentoitunutta eli hapatettua orgaanista materiaalia. Kun ”bokashoit” biojätteesi, saat niistä kuohkeaa ja ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta. Kompostoriin voi laittaa lähes kaikkea orgaanista jätettä, mutta isot palat kannattaa pilkkoa fermentoitumisen nopeuttamiseksi.

Valitse lämpöeristetty ja tiivis kompostori

Keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin sopii kauttaaltaan lämpöeristetty, tiivis, riittävän tilava, hyvin ilmastoitu ja tukevarakenteinen malli. Varmista, ettei siinä ole yli seitsemän millin rakoja, jotta esimerkiksi hiiret eivät mahdu luikahtamaan sisään. Valitse kompostorin koko ajatuksella. Liian pieni malli ei pysty käsittelemään taloudessa syntyviä jätteitä, ja liian iso ei puolestaan pysy toiminnassa vähäisellä jätteen määrällä.

Yhden perheen keittiöjätteen ympäri vuotiseen kompostointiin riittää noin 200 litran kompostori. 500 litran malli on hyvä 2–5 taloudelle. Kesämökille kannattaa harkita yleiskompostoria, jolla voi kompostoida keittiö-, puutarha- ja käymäläjätteen.

Näin keittiöjätteen kompostointi hoituu

Aloita kompostin käyttö ripottelemalla sen pohjalle viisi senttiä komposti- ja huussikuiviketta.

Keittiöstä kompostoriin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot sekä pienet määrät pehmopaperia. Biojätepussit voi kompostoida auki revittyinä, mutta on mahdollista, etteivät ne maadu yhtä nopeasti muun jätteen kanssa.

Laita biojätettä kompostiin säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa. Lisää kuiviketta myös jätteen päälle. Komposti alkaa lämmetä, kun noin kolmasosa sen tilavuudesta on täynnä. Sekoita kompostia parin viikon välein ja tyhjennä sitä säännöllisesti. Tyhjennä kerrallaan korkeintaan kolmasosa kompostista.

Paikallakin on väliä – älä suotta kätke kompostoria

Kompostori kannattaa sijoittaa paikkaan, joka on tuulelta suojassa ja lämmin muttei paahteinen. Älä laita sitä suoraan tuuletusikkunoiden tai ilmastointikanavien alle. Jos suunnittelet kompostin sijoittamista lähelle tontin rajaa, keskustele ensin naapureidesi kanssa ja tarkista kotikuntasi kompostointia koskevat määräykset.

Älä turhaan piilota kompostoria pihan pimeimpään tai vaikea kulkuisimpaan nurkkaan. Pergolan alle köynnösten katveeseen maastoutuva kompostialue on kaunis ja toimiva osa hyötypuutarhaa. Lue myös K-Raudan vinkit kompostointiin ja kompostorin valintaan!

Kiinnostuitko bokashista? Lue lisää!

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?