Unelmista uutta voimaa

Maailma muuttuu vauhdilla, ja koronakin toi elämään uudenlaista epävarmuutta. Lasten ja nuorten tulevaisuususkon säilyttäminen on elintärkeää. Yksi parhaista keinoista pitää toivoa yllä on unelmoida.

MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ lasten ja nuorten silmin? Hyvältä, mutta myös huolestuttavalta. Koronaepidemia loi keväällä myös oman varjonsa. Lasten ja nuorten säätiön tekemän selvityksen perusteella joka neljättä suomalaisnuorta huolettaa tulevaisuus aiempaa enemmän.

– Maailma muuttuu todella nopeasti ja koronan takia tulevaisuuteen liittyy normaaliakin enemmän epävarmuustekijöitä. Nuorten tulevaisuususko on 2010-luvulla ollut muutenkin heikentymässä ja näköalattomuus on kasvanut, Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen sanoo.

Nyt on jopa aiempaa tärkeämpää auttaa lapsia ja nuoria näkemään tulevaisuudessa valoa ja mahdollisuuksia. Tästä syystä järjestettiin esimerkiksi koulujen päättymisen kunniaksi virtuaalinen Maailman suurin kevätjuhla.

Kevätjuhlalivellä haluttiin järjestää yhteinen juhla perinteisten koulun kevätjuhlien jäädessä pois. Kevätjuhlaliven järjestäjinä olivat Lasten ja nuorten säätiö sekä monet yrityskumppanit, kuten K-ryhmä, Sanoma ja Pohjola Vakuutus. Esiintyjinä olivat muun muassa Jukka Poika, Jannika B ja Ellinoora.

Tulevaisuuteen voi vaikuttaa

Se, mitä huomenna tai vuosien päästä tapahtuu, on osittain sattumaa – mutta se on myös omasta itsestä kiinni. On tärkeää, etteivät lapset ja nuoret ota tulevaisuutta annettuna.

Olli Alasen mukaan kyse on proaktiivisen tulevaisuussuhteen luomisesta.

– Tulevaisuuskasvatuksen keinoin voidaan vahvistaa kykyä ja halua tarttua toimeen toivotun muutoksen aikaansaamiseksi. On tärkeä ymmärtää, että tulevaisuus ei ole asia, joka tapahtuu riippumatta siitä, mitä itse tekee.

Olli Alanen

Ymmärrys tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä vahvistaa henkilökohtaista kykyä kohdata erilaisia yhteiskuntaa ja maailmaa myllertäviä muutoksia. Kriisejä tulee myös koronan jälkeen. Myös niistä tullaan selviämään, jos niin yhdessä päätetään tehdä.

– Maailman epävarmuus tulee todennäköisesti vain kasvamaan. Se on asia, jonka kanssa lasten ja nuorten on opittava elämään, Olli Alanen sanoo.

Muista unelmoida!

Mutta miten epävarmuuden kanssa tullaan sitten sinuiksi? Entä miten sitä toivoa pidetään yllä? Yksi oivallinen keino on unelmoida.

– Unelmointi on ehdottoman tärkeää. Ilman unelmia on aika vähän tavoiteltavaa. Lisäksi unelmointi auttaa lapsia ja nuoria kuvittelemaan myös vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, Alanen sanoo.

Joillekin unelmointi on luonnostaan helppoa, jotkut kaipaavat siihen apua ja tukea. Lasten ja nuorten säätiö on tukenut unelmointia koko sen noin kahden vuosikymmenen toimintahistorian ajan.

Lasten ja nuorten unelmia ja ajatuksia tulevaisuudesta houkutellaan esille usein erilaisilla mielikuvitusta ja luovuutta ruokkivilla tavoilla, kuten hyödyntämällä eri taiteen muotoja. Olli Alanen kertoo, että myös esikuvat ja esimerkit ovat tärkeässä asemassa.

– Esikuvilla on suuri merkitys nuorille. Hyödynnämme Lasten ja nuorten säätiön toiminnassa paljon eri taustoista tulevia tunnettuja henkilöitä, jotka innostavat omien elämäntarinoidensa avulla nuoria unelmoimaan ja pohtimaan vahvuuksiaan. Samalla on tärkeää valaa uskoa siihen, että myös haastavista lähtökohdista käsin on mahdollista rakentaa merkityksellistä tulevaisuutta.


Mistä unelmoit?

Kysyimme kolmelta nuorelta, millaisia unelmia ja tulevaisuuden suunnitelmia heillä on.

“Yritän tehdä parhaani kaikessa mahdollisessa”

Pinka Lehkonen, 9, Kilpisjärvi

Pinka 2

“Olen ajatellut olla isona laitoskeittäjä. Olen tykännyt tehdä tosi paljon ruokaa ja leipoa pullaa. Minusta on hauskaa varsinkin paistaa asioita, viimeksi paistoin varmaan kalaa. Lempiruokiani ovat sushi ja tortillat. Osaan tehdä niitäkin itse, ei se ole kovin vaikeaa.

Tykkään myös ommella tosi paljon ja haluaisin osata tehdä sellaisen tosi yksityiskohtaisen mekon, jossa olisi hörhelöitä. Olen ommellut kerran jo yhden yksinkertaisen mekon ja teen usein hiusdonitseja eli scrunchieita. Olen käyttänyt niihin ohuita kankaita, mutta myös rikki menneitä vanhoja vaatteita.

En suunnittele kauheasti asioita, mutta yritän tehdä parhaani kaikessa mahdollisessa. Haluaisin oppia paremmaksi eri urheilulajeissa, esimerkiksi jalkapallossa. Ei minulla ole mitään huolia. Me asutaan täällä Kilpisjärvellä niin kaukana korona-alueistakin.”


“Jos lähden jotain kohti, voin saavuttaa sen”

Hasan Khamedi, 22, Tampere

hasan

“Kirjoitin tänä keväänä ylioppilaaksi ja samalla toteutin jo yhden suuren unelmani. Se oli todella hankalaa alusta asti, sillä minulla ei ollut alussa kielitaitoa, asuntoa eikä oleskelulupaa. Olen alunperin tullut Afganistanista Suomeen turvapaikanhakijaksi. Lukioon hakeutuminen oli minulle hyppy pimeyteen, mutta en pelännyt sitä pelännyt sitä. Kokemukseni todistaa sen, että jos vain lähden jotakin kohti, voin saavuttaa sen.

Seuraava unelmani on päästä opiskelemaan. Olen hakenut Tampereen yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä, mutta haaveilen myös näyttelijän ammatista. Se tuntuu kaukaiselta, mutta en tiedä, ehkä uskallankin lähteä sitä yrittämään. Teatteri ja taide ovat ihailtavia ja arvokkaita aloja. Kun näyttelee erilaisia rooleja, pitää niihin aina eläytyä ja perehtyä. Sitä kautta näkökulmat laajenevat ja empatia vahvistuu.

Unelmani on myös päästä tapaamaan perhettäni Iraniin. En ole nähnyt heitä viiteen vuoteen. Tarkoitukseni oli päästä lähtemään sinne valmistuttuani, mutta koronan takia se ei ole onnistunut. Ehkä se joku päivä vielä onnistuu!”


“Kun on itse tehnyt töitä, tuntuu saavuttaminen paljon paremmalta”

Fanny Määttä, 15, Inkoo

Fanny 1

“Haluaisin isona ambulanssiin töihin. Tykkään todella paljon auttaa ihmisiä, ja siinä voisin tehdä sitä. Menin kaksi vuotta sitten mukaan VPK:n eli vapaapalokunnan toimintaan, kun ystäväni sanoivat, että se on tosi kivaa - niin kuin se on ollutkin. Siellä olen tehnyt ihan kaikkea, mitä voi ajatella. Olen harjoitellut elvyttämistä nukella, ollut sammuttamassa hallitusti laitettuja tulipaloja sekä kokeillut savusukeltamista. Tulevaisuudessa haenkin varmaan opiskelemaan lähihoitajaksi."

Unelmoin myös siitä, että saisin oman hevosen. Ratsastamisessa on parasta se, että voi luottaa niin isoon eläimeen. Yhteys ihmisen ja eläimen välillä on tosi vahva. Jos minulla on huono päivä, hevoset saavat minut pirteäksi vain olemalla siinä vieressä.

Olen toivonut omaa suomenhevosta jo kymmenen vuotta, mutta ei se silti varmaan tapahdu lähiaikoina. Pitäisi tehdä sen eteen vielä paljon töitä. Sillä tavalla asioiden saaminen tuntuu muutenkin paljon paremmalta, kun on itse tehnyt niiden eteen töitä.”


Vinkki unelmoimiseen esikuvalta

Muusikko Jukka Poika kertoo, miten tulevaisuuteen kannattaa suhtautua ja unelmia voi tehdä todeksi.

jukka poika

“Asiat ovat aina olleet epävarmoja ja maailma on aina ollut epävakaa. Asioista on kuitenkin aina päästy eteenpäin. Tänä päivänä mielen joustavuutta ja hetkessä elämistä joutuu harjoittamaan yhä enemmän. Negatiivisia ennusteita ei kannata liikaa kuunnella, sillä oikeasti totta on vain oma tämä hetki. Siihen kannattaa keskittyä.

Oma-aloitteisuus on todella tärkeää. On turha odottaa, että kukaan tulee antamaan informaatiota, vaan itse kannattaa hakea tietoa siitä, mitä kautta edetä kohti omia unelmia. On hyvä mennä jämäkästi kohti sitä, mitä haluaa, mutta ei silti liian nyrkki lukittuna. Muiden unelmien on hyvä antaa kasvaa siinä sivussa. Elämässä voi olla monia mahdollisuuksia samaan aikaan.”

JULKAISTU   31.5.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Milka Alanen ja Konsta Leppänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?