Niksi-Pirkka sticker

Toteuta puutarhaunelmasi

Ruukkupuutarha, hurmaava kukkaketo vai satoisa hyötyviljelmä? Näillä vinkeillä laitat pihan kuntoon kesäksi.

Näin siirrät taimet ulos

ALOITA TAIMIEN karaiseminen ulkoilmaan touko–kesäkuun vaihteessa, viimeistään viikko ennen kuin istutat ne ulos. Siirrä taimet aamulla pihalle puolivarjoon ja illalla takaisin sisään. Totuta kasvit ulkoilmaan vähitellen.

KASTELE TAIMET hyvin edeltävänä päivänä. Jos käytit esikasvatuksessa turveruukkuja, voit istuttaa taimet niissä suoraan kasvualustaan.

SEURAA LÄMPÖTILOJA ja suojaa arat taimet tarvittaessa hallaharsolla. Yöt saattavat olla kylmiä vielä kesäkuun alussakin.

VINKKI! Kasvatuskaapit ja kasvihuoneet nopeuttavat kasvien kasvua ja suojaavat niitä tuholaisilta sekä liian kuumalta paahteelta.

kukat

Näin nautit kukkaloistosta läpi kesän

SUUNNITTELE HYVIN. Kun perustat perennapenkkiä tai kesäkukkaryhmää, suunnittele se siten, että joku kasveista on aina kukassa. Valitse kokonaisuuteen alku-, keski- ja loppukesän kukkijoita. Perennat, eli monivuotiset kasvit, luovat hyvän perustan kukkapuutarhalle. Niistä löytyy vaihtoehtoja pihan jokaiseen kolkkaan. Yksivuotisissa kesäkukissa on myös varhaisia ja myöhäisiä lajikkeita, vaikka hyvällä hoidolla suuri osa kukkii kesäkuusta syksyyn.

HUOMIOI OLOSUHTEET. Tärkeintä kukkapenkin tai ruukkunurkkauksen perustamisessa on valita kasvit kas-vuolosuhteiden mukaan. Onko paikka paahteinen ja lämmin vai varjoisa ja viileä? Maaperälläkin on merkitystä. Toiset kukat viihtyvät kosteammassa maassa, toiset kestävät paremmin kuivuutta. Tuuliolosuhteet kannattaa myös pitää mielessä.

ESIKASVATA ENSIN. Kukkien kasvattaminen siemenestä on hauskaa ja edullista. Esikasvattaminen varmistaa aikaisen kukinnan, mutta monia lajikkeita voi myös kylvää suoraan maahan, kun maa on riittävän lämmin. Kokeile esimerkiksi kehä kukkaa, köynnöskrassia ja ruiskaunokkia.

HOIVAA HUOLELLA. Kaikkia kesän kukkijoita kannattaa kastella tasaisesti, muttei liikaa. Käytä ravin teikasta kukkamultaa ja muista säännöllinen lannoitus. Kuihtuneiden kukkien poistaminen on tärkeää, jotta kasvi ei ryhdy tekemään siemeniä, vaan jatkaa kukintaansa. Huonot lehdet ja kuivat varret kannattaa leikata pois uutta kasvua haittaamasta.

Lue lisää:

JULKAISTU   22.4.2024TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?