Niksi-Pirkka sticker

Näin kasvatat hyötykasveja parvekkeella tai pihalla

Hyötykasvien viljely ja kasvatus onnistuu, kunhan muistat muutaman tärkeän vaiheen. Lue asiantuntijan vinkit hyvään satoon.

1. Aloita taimikasvatus ajoissa

Huhtikuussa ehdit vielä hyvin kylvää esimerkiksi yrttien, tomaattien, kurpitsojen, kurkun ja kaalien siemenet. Kaikkia näitä voi viljellä sekä parvekkeella että pihalla. Siemenpusseista löytyy tietoa, kuinka pitkän kasvatusajan kasvi tarvitsee. Voit myös hankkia valmiita pikkutaimia.

Sammalnapit ovat käteviä taimikasvatuksessa. Siemeniä voi kylvää suoraan myös isompaan multa-astiaan. Käytä kylvöihin sopivaa hienojakoista ja miedommin ravinteita sisältävää kylvömultaa. Muista merkitä, mitä olet mihinkin kylvänyt.

2. Kouli taimet ainakin kerran

Kouliminen tarkoittaa sitä, että liian tiheässä kasvavat taimet erotellaan toisistaan ja istutetaan kasvamaan aiempaa harvempaan ruukkuihin. Sopiva hetki tälle on, kun taimissa on ensimmäisten sirkkalehtien lisäksi pieni lehtipari.

Tilavampi kasvualusta ei kuivu niin herkästi, mutta varo liiallista märkyyttä. Hyvin itäviä ja suurikokoisia siemeniä voi kylvää 1–3 kappaletta suoraan ruukkuihinkin. Monille taimille riittää yksi kouliminen ennen lopulliseen kasvupaikkaan siirtämistä.

3. Istuta isot ja pienet erilleen

Taimet voi siirtää ulos, kun yöpakkasia ei varmuudella enää ole. Parvekeviljelyyn sopivia ovat ruukut, istutuslaatikot ja pienet kasvihuoneet. Pihalle oivallisia ovat lavakaulukset, joiden avulla eri kasvien kasvutilaa voi erotella.

Istuta isommat kasvit, kuten tomaatit ja kurpitsat, erilleen pienemmistä kasveista, kuten yrteistä. Näin isot kasvit eivät vie liikaa kasvutilaa ja ravinteita, eivätkä varjosta auringon lämmössä viihtyviä yrttejä.

4. Valitse lannoite ja multa

Laita parvekeruukkujen pohjalle soraa ja varmista, ettei vesi pääse valumaan lattialle. Lannoite on hyvä laittaa ruukun tai kasvualustan pohjalle, josta ravinteita liukenee kasvin käyttöön pidempään. Taimet voi istuttaa esikasvatusta ravinteikkaampaan puutarhamultaan. Myös erikoismultia voi käyttää, esimerkiksi ruukkuviljelyssä tomaatille löytyy oma multansa.

5. Varmista riittävä kastelu

Paahteisella paikalla kastelu on tarpeen. Parhaiten vedentarve selviää työntämällä sormet multaan. Parvekkeella altakasteluruukut tai mullan joukkoon sekoitettavat kastelukiteet pidentävät kasteluväliä.

Pihaistututuksille käteviä ovat kastelusarjat, joiden avulla vedenjakelu hoituu tasaisesti eri kasviriveille. Sarjaan liitettävä ohjain mahdollistaa myös automaattisesti toimivan kastelun.

PRO-VINKIT ANTOI tuotepäällikkö Saara Välimäki K-Raudasta.

Lue lisää:

JULKAISTU   24.3.2024TEKSTI   Mirja ArnioKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)