/artikkeli/tim-sparv-haluan-olla-se-johon-kaikki-luottavat
Niksi-Pirkka sticker

Tim Sparv: Haluan olla se, johon kaikki luottavat

Tim Sparv on Huuhkajien arvostettu kapteeni. Miten ujosta ruotsinkielisestä pojasta kasvoi maailmankansalainen ja uudenlainen kuunteleva johtaja?

ARJEN TÄYTYY OLLA todella aikataulutettua ja kurinalaista, kun pelaa ammatikseen jalkapalloa. Päivät toistuvat samanlaisina ja täyttyvät treenistä, ruokailusta,lihashuollosta ja levosta. Niinhän sitäluulisi! Tämäkin stereotypia meni murskaksi, kun Tim Sparv muutti syksyllä 2020 Larissaan Kreikkaan. Huuhkajien kapteeni pelaa paikallisen Superliigan AEL FC -joukkueessa.

– Jos jokin on varmaa, niin se, että jokainen päivä on erilainen. Esimerkiksi treenien ajankohta vaihtelee. On tärkeää oppia sopeutumaan muutoksiin.

Tätä ei pidä lukea kritiikiksi. Kreikka on jalkapallomaana hyvin erilainen kuin Suomi, Iso-Britannia, Saksa, Hollanti ja Tanska, joissa Tim on aiemmin pelannut. Hän vaihtoi maata ja seuraa kuuden Tanskan-vuoden jälkeen juuri siksi, että kaipasi muutosta ja halusi oppia uutta. Hän suorastaan hinkui epämukavuusalueelle.

– Tunsin, että olin Tanskassa mukavuusalueellani enkä kehittynyt enää ihmisenä. Muutto Kreikkaan oli hyvä päätös.

Kreikka on Timin mukaan jalkapallohullu maa, missä paikallinen seura merkitsee ihmisille paljon.

– Vaikka pelaamme koronan takia tyhjille katsomoille, paikalla on aina 200–300 henkeä seuran henkilökuntaa. He elävät pelissä intohimoisesti mukana, huutavat ja kiroilevat. Kun pelaamme kotiotteluita, stadionin viereisten talojen asukkaat seuraavat peliä katoiltaan.

Perfektionismi ei tuonut onnea

Tim on asunut ulkomailla yli puolet elämästään, kaikkiaan 18 vuotta. Hän muutti 16-vuotiaana yksin Isoon-Britanniaan pelatakseen Southamptonin junioriakatemiassa, jonne sai kutsun. Valmentajaisä kannusti lähtemään.

– Tuolloin jalkapallo oli koko elämäni. Koulu ei kiinnostanut pätkääkään. Olin päättänyt, että jos jokin joukkue maailmalla peruskoulun jälkeen haluaa minut, lähden heti.

Hän ei edes tajunnut, miten iso juttu muutto oli.

– Perillä selvisi, miten raaka ympäristö se oli. Kaikki sielläoleva nuoret halusivat ammattilaisiksi ja eteenpäin uralla. Samalla se oli inspiroiva ja kansainvälinen paikka, joka opetti paljon. Suomessa olin ollut paras, Englannissa olin keskinkertainen. Vaatimustaso oli kova.

Tim tiedosti varhain, mitä jalkapalloilijan ammatti vaatii. Hän treenasi kovaa jo lapsena ja teki paljon ylimääräisiä harjoituksia. Perhe auttoi.

PI521 Tim Sparv 2

Kaikenlainen urheilu oli iso osa Sparvien elämää ympäri vuoden. Ja kyllä valmentajaisä myös piiskasi poikaa eteenpäin. Sellaisella hyvällä tavalla.

– Faijan kannustuksella on iso merkitys siihen, että ylsin tälle tasolle. Lahjakkuudesta puhutaan liikaa. Omasta urastani 90 prosenttia on kovaa työtä ja 10 prosenttia lahjakkuutta. Ehkä se on se suomalainen piirre minussa, ettäteen kovasti töitä ja kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Välillä jopa liian hyvin.

Täydellisyyden tavoittelu väritti vuosia Timin elämää, eikä se tuonut onnea. Päinvastoin.

– Silloin yksi huono syöttö saattoi pilata koko viikon. Perfektionismi toi arkeen paljonnegatiivisia tunteita. Olin kriittinen ja huonolla tuulella.  Muutos on hidasta, mutta ikä ja kokemus ovat auttaneet.

– Elämässä tulee takaiskuja, ja nykyään käsittelen niitä paremmin. Perfektionismi ei varmasti koskaan lähde minusta täysin, mutta olen jo tasapainoisempi.

Ylioppilaaksi kolmekymppisenä

Tim rakastaa yhä palavasti jalkapalloa, mutta pelin rinnalle on tullut iän myötä muutakin. Hieman alle kolmekymppisenä hänessä heräsi halu opiskella. Tim suoritti lukion oppimäärän etäopintoina. Jäljellä ovat ylioppilaskirjoitukset.

– Jotkut kaverit naureskelivat lukio-opinnoilleni, mutta mielestäni koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Lukion lisäksi Tim on suorittanut UEFA:n B-valmentajatutkinnon. Tulevaisuudessa hän haluaa ehdottomasti valmentaa mutta myös opiskella lisää. Etenkin psykologia, historia ja johtajuus kiinnostavat.

Haluan kehittyä muutenkin kuin jalkapalloilijana ja olla aina parempi versio itsestäni.

– Olen jo sen ikäinen, että peliurani lähestyy loppuaan. Fyysisiä rajoitteita voi olla vaikeakin hyväksyä, mutta toivon, että voin kompensoida niitä pääkoppani sisällöllä.

Johtajuutta hän on jo osoittanut maajoukkueen kapteenina. Huuhkajien EM-unelmasta tuli totta syksyllä 2019 ja suomalaisittain historialliset kisat piti pelata kesällä 2020. Nyt todennäköinen ajankohta on kesä–heinäkuu 2021.

– Kisojen siirto oli tietysti aluksi iso pettymys mutta myös oikea ratkaisu. Tärkeintä on, että pelit pelataan jossain vaiheessa ja me olemme mukana.

Kapteeni ei käske

Ennen Huuhkajia Tim on ollut kapteeni kaikissa ikäkausimaajoukkueissaan. Se ei ole kovinkaan tavallista. Mikä tekee suomenruotsalaisesta keskikenttäpelaajasta niin sopivan tuohon tehtävään?

– Varmasti minussa on nähty johtajapotentiaalia. Aloitin kapteenina 15-vuotiaiden maajoukkueessa ja olen oppinut rooliin. Nuorena en varmasti ollut kovin hyvä kapteeni. Olin ujo enkä juuri osannut suomea. Mutta minuun uskottiin ja luotettiin. Se on valtavan tärkeää.

PI521 Tim Sparv 3

– Stereotyyppinen kuva kapteenista on aggressiivinen pelaaja, joka taklaa paljon ja huutaa. Itse pyrin johtamaan esimerkilläni. Kommunikoin kentällä paljon. Haluan olla se, johon kaikki luottavat ja jolta saa ekstraitseluottamusta. Kentän ulkopuolella Tim kysyy pelikavereiltaan, mitä näille kuuluu: kuuntelee ja reagoi tarvittaessa. Ja kannustaa.

– Kapteenin rooli suuri on kunnia ja siihen kuuluu vastuu. Tärkeintä olla aidosti kiinnostunut joukkueen jäsenistä, jotta kaikki voivat hyvin. Positiivinen kulttuuri ei synny itsestään, Tim muistuttaa.

– Kaikilla on vastuu luoda hyvä ilmapiiri. Omaa kykyä kannustaa toisia voi myös kehittää. Nuorempana pystyin tsemppaamaan muita vain silloin, kun oma peli kulki hyvin. Nykyään se onnistuu huonoinakin päivinä. 

Tim haluaa urheilijana myös vaikuttaa yhteiskuntaan ja puhua tärkeistä asioista. Syyskuussa 2020 Huuhkajat otti Timin johdolla kantaa rasismiin. Koko joukkue osoitti tukensa Black Lives Matter -liikkeelle polvistumalla Olympiastadionin nurmelle ennen maaottelua Walesia vastaan. Rasismi on Timistä vakava ongelma, josta ei voi olla hiljaa.

– Ammattiurheilijoilla on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa parempaan yhteiskuntaan. Olen ylpeä, kun saan olla osa joukkuetta, joka ei piiloudu, vaan haluaa olla mukana ja parantaa maailmaa, Tim sanoi pelin jälkeen. Hänellä on viesti myös niille nuorille, jotka etsivät paikkaansa maailmassa tai voivat muuten henkisesti huonosti.

Haluan olla se, johon kaikki luottavat ja jolta saa extraitseluottamusta

– Elämä on välillä hauskaa ja välillä ei. Tärkeintä olisi löytää ympärille ihmisiä, joiden kanssa keskustella ja jakaa mielipiteitä isoista kysymyksistä. En usko, että kannattaa olla koko ajan somessa. Mieluummin voi vaikka lukea kirjaa tai mennä luontoon. Sieltä saa paljon virtaa.

Tim on aina pitänyt itsestään selvänä, että pelaa ammatikseen jalkapalloa. Vaihtoehtoja ei ollut, vain valtava halu pelata. Hän tietää silti, että monen nuoren unelma särkyy.

– On kova isku, jos haave urheilu-urasta ei toteudukaan. Mutta kun pääsee pettymyksen yli, ymmärtää, miten tärkeitä taitoja urheilu on opettanut. Se on hyvä koulu elämään.

Lukee kuudella kielellä

Kun urheilijat rentoutuvat tai tappavat aikaa hotellihuoneissa ja lentokentillä, moni heistä pelaa PlayStation-pelejä. Tim ei ole pleikkarimiehiä. Hän lukee kirjoja. Se sujuu kuudella kielellä: englanniksi, ruotsiksi, suomeksi, hollanniksi, saksaksi ja tanskaksi.  Urheilija on opetellut paikallisen kielen kaikissa maissa, joissa on pelannut.

Hänen kotonaan puhutaan kolmea kieltä – ja kuunnellaan neljättä.

– Puhumme tyttöystäväni Jitkan kanssa keskenämme englantia. Hän puhuu tyttärellemme äidinkieltään tšekkiä ja minä ruotsia. Lisäksi kuuntelemme suomalaista räppiä!

Timistä tuli isä tammikuussa. Tytär Leah on nyt kolmekuinen. Miten elämä muuttui vai muuttuiko?

– Onhan se maailman makein fiilis, kun tulee kotiin ja siellä on pieni tyttö. Ehkä minusta on tullut lapsen myötä empaattisempi ja vähemmän itsekäs. En silti allekirjoita muutoksia, joilla minua etukäteen peloteltiin.

PI521 Tim Sparv 5

– Olen yhä se sama Tim kuin ennenkin. Minulla on samanlainen ajatusmaailma, samat tavoitteet ja unelmat kuin ennen lastakin. Vieläkin rakkaampi perheLähestyvä äitienpäivä on Sparv-Novackovan perheessä ensimmäinen laatuaan.

Miten Tim näkee tyttöystävänsä nyt, kun tämä on yhteisen tyttären äiti?

– Jotain siinä tosiaan tosiaan muuttui. Sitä ei voi täysin pukea sanoiksi. Rakastin Jitkaa yli kaiken jo ennen, mutta nyt rakkaus on vielä syvempi. Kun näen, miten paljon hän tekee tytön eteen, kunnioitan häntä koko ajan enemmän.

– Lapsi syvensi suhdettamme. Olemme nyt perhe, ja tämä on yhteinen juttumme. Meillä on vastuu voida hyvin, jotta pystymme tukemaan tytärtämme.

Oma äiti on Timille iso ja tärkeä esikuva. – Äitini on maailman ystävällisin ihminen, joka auttaa aina muita ja miettii liian harvoin itseään. Nostan hänelle hattua. Parempaa äitiä en olisi voinut saada.

Entä mikä on isoin asia, jonka jalkapallo on opettanut tai antanut? Tim miettii pitkään.

– Kaikki ne ihmiset, joita ole saanut kohdata ympäri maailman. Olen kiitollinen ja ylpeä, että olen saanut elää niin monessa kulttuurissa ja kokea jo tässä iässä näin paljon.

Kuka

Jalkapalloilija Tim Sparv, 34. Kotoisin Oravaisista, asuu Larissassa Kreikassa. Perheeseen kuuluvat avovaimo Jitka Novackova ja tytär Leah, 3 kk.

Juuri nyt

Huuhkajien kapteeni keskittyy jalkapallon EM-kisoihin 11.6.–11.7.2021. Oma kirjaklubi Instagramissa: @forlagetm

Lue lisää: K-ryhmä on Suomen Palloliiton pääyhteistyökumppani. 

JULKAISTU   4.6.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Eero Kokko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?