Terassin öljyäminen palkitsee!

Nyt siistitään parvekkeet, patiot ja terassit viihtyisiksi. Ohjelmassa on pesemisen lisäksi terassin öljyäminen ja etsivähommia.

1. Pese pitkittäin

Siivous on parasta sisustamista, ja erityisen tarpeen ulkotiloissa. Pese terassin tai parvekkeen puulattiat harjaamalla laudat pituussuuntaan.

Terassin lautalattiat ja betonipinnat voit pestä myös painepesurilla – säädä suihku voimakkuudelle, joka ei riko terassin pintaa.

2. Lialle kyytiä

Mäntysuovalla tai astianpesuaineella laimennettu vesi antaa lialle kyytiä. Jos terassin pinnoilla kukkiikin home, käytä homeenpoistoon tarkoitettua pesuainetta.

Jos peset myös seinät, aloita pesu alhaalta ja etene ylöspäin, niin vältyt ikäviltä valumaraidoilta.

3. Tarkistuskierros

Tarkista vielä terassin puuosien kunto ja vaihda lahonneet laudat ehjiin. Tarkista myös terassin kaiteiden kiinnitykset ja kiristä löystyneet ruuvit.

Painuneen terassin voit oikaista käyttämällä apuna auton tunkkia tai vipuvartta.

4. Etsivähommia

Ennenkuin öljyät tai muuten käsittelet terassin, varmista, millä aineella terassin edellinen käsittely on tehty. Irrota pieni näytepala mukaasi K-Rautaan, jossa asiantunteva myyjä osaa näytteen perusteella neuvoa oikeat tuotteet ja saman sävyn.

Uutta kestopuuta kannatta käsitellä vasta, kun se on levännyt paikoillaan yhden talven yli.

5. Hiomalla tästä selviää

Öljy imeytyy syvälle puun sisään, joten pintaa ei myöhemmin voi yleensä maalata eikä lakata. Toisin päin homma onnistuu — hio ensin terassin lakatut tai maalatut pinnat täysin puupuhtaiksi, puhdista pöly hyvin ja öljyä. Puhdistettu puu imee öljyä hyvin.

Monitoimityökalu on kätevä apulaisesi hionnassa, koska sillä pääset terassin ahtaisiinkin paikkoihin.

6. Sävytettäisiinkö?

Terassin puupinnat saavat uuden hehkun sävytetyllä puuöljyllä. Levitä aine puhtaalle, kuivalle pinnalle pensselillä tai sienellä. Ison terassin öljyäminen sujuu mukavammin, kun käytätä varteen kiinnitettävää pensseliä tai sientä.

Levitä öljyä tasaisesti ja tee terassin käsittely pariin otteeseen lauta kerrallaan. Anna terassin kuivua muutama tunti käsittelyjen välissä. Viimeisen käsittelyn jälkeen pyyhi liika öljy tuoreeltaan pois nukkaamattomalla rievulla.

7. Puutarhakalusteet myös

Hoidatko puutarhakalusteet paraatikuntoon ennen vain jälkeen terassin puunauksen, on osin makukysymys, osin logistinen ratkaisu.

Jos terassi on ainoa tila, jossa voit kalusteita kunnostaa, kannattanee hoitaa se homma ensin ja vasta sitten siivota terassi.

JULKAISTU   27.7.2017TEKSTI   Helena KujalaKUVAT   K-Rauta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?