DIY porrasmatto 2

DIY: Maalaa hurmaava porrasmatto

Kaunis ja kestävä porrasmatto syntyy maalaamalla muutamassa tunnissa. Valitse lempivärisi ja anna mielikuvituksen lentää!

Kuvan matto on maalattu betoniin, mutta voit soveltaa ohjetta myös puisiin portaisiin.

Tarvikkeet maalattuun mattoon

 • 3-5 kpl 0,9 l Betolux akva –lattiamaalia (kuvassa sävyt X385 Monsuuni, Y415 Posliinikukka, Y500 Takorauta ja 515X)
 • PROF-sivellin 35 mm (jokaiselle värille oma)
 • PROF-rullamitta
 • FXA-vesivaaka
 • PROF-maalarinteippi
 • liituja
 • kuituliinoja puhdistamiseen

Kuvan matto on 60 cm leveä.

Tämän ohjeen tarvikkeet löytyvät K-Raudasta.

Näin teet maalatun maton

 1. Puhdista maalattava pinta huolellisesti kuituliinalla ja vedellä hiekasta ja liasta. Anna veden kuivahtaa ennen maalaamista.
 2. Mittaa portaiden tai oven keskikohta ja piirrä vesivaakaa apuna käyttäen maton reunat ylimmälle portaalle. Tarkastele kauempaa, näyttääkö kohta ja leveys hyvältä. Halutessasi voit piirtää liidulla myös apuviivoja raitojen maalausta varten. Liian tarkkaa suunnitelmaa ei kannata tehdä, sillä raitojen värejä ja leveyttä voi ideoida työn edistyessä.
 3. Rajaa matto maalarinteipillä. Voit piirtää uusia apuviivoja ja lisätä rajauksia askel kerrallaan. Silloin ne eivät sotkeennu, kun maalaat edellistä rappusta.
 4. Maalaa matto haluamillasi väreillä. Raidat eivät sekoitu toisiinsa, jos annat niiden kuivua hetken ennen seuraavan värin maalaamista. Kuivumista odotellessa voit maalata seuraavan raidan alemmaksi mattoon. Älä hätäänny, vaikka raidoista ei tule ihan suoria – pienet kauneusvirheet kuuluvat räsymattoon. Huomio: Jos portaat ovat sileät ja epäilet pinnan muuttuvan maalaamisen myötä liukkaaksi, sekoita maalin joukkoon hiekkaa pidon parantamiseksi.
 5. Viimeistele matto maalaamalla ylä- ja alareunaan kapeat raidat ja samanväriset hapsut. Hapsut voi piirtää suoraan tai rennosti vinottain.

Lue lisää

Katso ohje jakkaran tuunaamiseen kalkkimaalilla.

JULKAISTU   1.4.2021TEKSTI   Elisa MiininKUVAT   Hannes Paananen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?