tapetointi on helppoa

Tapetointi on yllättävän helppoa

Tapetilla luot persoonallisen tunnelman – juuri sinun näköisesi kodin. Usein kynnys aloittaa tapetointi on suurempi kuin itse työ.

Uusi ilme vähällä vaivalla

Tapetointi on helppoa, ja siksi voit vaihtaa tapettia niin usein kuin haluat. Pienellä vaivalla saat nopeasti täysin uuden ilmeen kotiisi. Kutsu vaikka ystäväsi kylään ja tapetoikaa yhdessä, saatte samalla päivitettyä kuulumiset ja vietettyä aikaa yhdessä.

Tapetointi ei ole vakava asia. Jos jokin menee pieleen, voit aina aloittaa uudella tapettivuodalla. Vaikka tapetoiminen on helppoa, se vaatii huolellisuutta. Varaa tapetointiin tarpeeksi aikaa sekä oikeaa asennetta.

Helppo kuitutapetti

Suurin osa myynnissä olevista tapeteista on nykyään kuitutapetteja. Kuitutapetti eli non-woven-tapetti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuitujen seoksesta, ja sitä on helppo käsitellä. Sillä tapetoidessa liima levitetään suoraan seinään eli tapettia ei tarvitse vetyttää kuten paperitapetteja. Kuitutapettia ei välttämättä aina tarvitse leikata valmiiksi vuotiin, vaan tapetin voi nostaa seinälle suoraan rullasta, kuvion suunnasta riippuen.

Tarvittavat tapetointivälineet

Muista huolelliset pohjatyöt

Ennen tapetointia on tehtävä pohjatyöt huolella, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Tapetoitavan seinän on oltava tasainen, kuiva, puhdas ja tasavärinen.

 • Poista seinästä mahdolliset ruuvit ja taulukoukut. Tasoita kolot ja halkeamat teräslastaa ja seinätasoitetta käyttäen.

 • Hio epätasaisuudet ja pese hiontapöly sekä lika pois seinästä.

 • Poista vanha tapetti ennen uuden asennusta, sillä vanhan tapetin päälle tapetoitaessa et voi varmuudella tietää, kuinka hyvin se on alustassaan kiinni ja kuinka uusi tapetti tarttuu vanhan pintaan. Poista vanha tapetti tapetinirrotusaineella. Seuraa valmistajan antamia ohjeita.

 • Urakkaa voi helpottaa myös tasoitustapetilla, jolla pinnasta tulee sileä helposti ja nopeasti. Tasoitustapetti käy hyvin esimerkiksi vaikeasti poistettavan lasikuitutapetin päälle.

Kiinnitä tasoitustapetti seinäliimalla lasikuitutapetin päälle. Sen jälkeen voit tapetoida sileän pinnan. Säästyt näin kokonaan suuritöiseltä ylitasoitukselta. Tasoitustapetin käyttö säästää aikaa ja vaivaa ja sitä on helppo käsitellä ja asentaa.

 • Jos tapetti on tummaa, pidä huolta, että pohjamaali on sävyn mukainen, jotta vaalea tausta ei paista läpi saumakohdista.

 • Huomaathan, että kuitu- ja paperitapeteissa käytetään erilaista liimaa.

>> Tutustu K-Raudan valikoimaan

Tapetoinnin vaiheet

Ennen tapetointia tarkista tapettirullan etiketistä, että tapettirullissa on sama valmistus- ja painosnumero ja että rullat ovat virheettömiä. Seinään kiinnitettyjä virheellisiä tuotteita ei tehdas korvaa. Varaa tapettia riittävästi, myöhemmin voi olla hankala saada samaa erää olevaa tapettia. Huomioi menekkiä laskiessasi myös kuviokohdistus.

Tarkista myös, että pohjatyöt on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti ja mahdolliset tasoitustyöt ovat kuivuneet. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tasoitus tehdään vähintään tapetointia edeltävänä päivänä.

Tarkista tapetin kuvion suunta. Jos kuvio on rullassa oikeinpäin, voit nostaa vuodan ylös suoraan rullalta. Jos kuvio ei ole rullassa oikeinpäin, katko määrämittaiset vuoat etukäteen ennen asennusta. Tarkista tapettirullan etiketistä kuviokohdistuksen suunta ja korkeus ennen leikkaamista.

Näin tapetoit kuitutapetin

 • Merkitse luotisuora viiva ensimmäisen vuodan verran irti nurkasta. Käytä apuna vatupassia tai luotilankaa.

 • Levitä kuitutapeteille tarkoitettua liimaa seinään. Liimaa tulisi levittää n. 2-3 vuodan verran kerrallaan. Liimaa on tarpeeksi, kun piirrät sormella S-kirjaimen seinään ja kirjain näkyy selkeästi seinässä. Liiman levittämisessä on hyvä käyttää maalaustelaa. Käytä sivellintä levittäessäsi liimaa katonrajaan sekä nurkkiin.

 • Tapetti ei vaadi vettymisaikaa eli se voidaan kiinnittää heti. Nosta vuota ylös suoraan rullalta tai leikkaa vuoat valmiiksi, ja kiinnitä vuota seinään yläreunasta. Aseta vuota luotisuoraan.

 • Tasoita vuota hyvin kiinni seinään ja poista ilmakuplat lastalla tai tapetointiharjalla ylhäältä alas, sivuille suuntautuvin liikkein.

 • Leikkaa tapetin alareuna tapettiveitsellä tai tapettileikkurilla. Siisti myös yläreuna veitsellä, pitkästä viivaimesta tai leveästä teräslastasta on apua suoran linjan saamiseksi.

 • Kiinnitä seuraava vuota puskusaumaan. Kuvio on helppo kohdistaa seinällä.

 • Pese liimatahrat tuoreeltaan pois puhtaalla sienellä ja kuivaa.

Lisää tapetointiohjeita ja vinkkejä löydät K-Raudasta.

Kuitutapettien lisäksi on paperitapetteja, joiden tapetointiin on omat ohjeensa.

Asiantuntija: Category Manager Katja Pasanen, K-ryhmä

Lue lisää:

JULKAISTU   16.3.2020TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?