Niksi-Pirkka sticker

Tämä hetki on meidän

Roosa nauhan suunnittelija Maria Veitola muistuttaa jokaisen hetken ja elämän arvokkuudesta.

”Tosi moni sairastuu syöpään. Jos se ei osu itselle, se voi tapahtua jollekin läheiselle. Syöpä on lähellä meistä jokaista. Muutama vuosi sitten isäni kuoli haimasyöpään. Se oli nopeaa ja lohdutonta. Diagnoosin jälkeen toivoa paranemisesta ei ollut. Se oli kova paikka sekä sairastuneelle että lähipiirille.

Isäni kuolemaa surressani päätin hakea synkkään aikaan valonpilkahduksia ja kiinnittää huomiota kaikkeen hyvään. Aloin hellimään asioita, jotka tuovat iloa. Katselin voikukkia, huomasin turkoosin pipon, imin värikkyyttä joka paikasta. Kaikki, mikä tuo iloa ja kepeyttä elämään, auttaa surussa. Luovuin kaikista mustista ja harmaista vaatteista.

Toin värit suunnittelemaani Roosa nauhaan. Se on värikäs, ei liian hempeä eikä liian raju, vaan sellainen, jonka mahdollisimman moni voi kokea omakseen. Eri syövillä on omat tunnusvärinsä, jotka poimittiin mosaiikiksi vaaleanpunaiseen nauhaan. Mietimme myös erilaisia tekstuureja, ja nauhoissa on karheita ja kiiltäviä pintoja. Jokainen nauha on erilainen, kuten kaikki ihmiset ja heidän tarinansakin. Jokainen elämä on ainutlaatuinen.

Tämän hetken tematiikka muistuttaa meitä elämän arvaamattomuudesta, mutta samalla sen arvokkuudesta. Meillä on vain tämä hetki, ja se on meidän.

Roosa nauha -kampanjalla kerätään varoja kaikkien syöpien tutkimukseen. Tämän vuoden Roosa nauha -keräyksessä nostetaan esille huonoennusteiset syövät, jollainen haimasyöpäkin on. Roosa nauha -keräykseen osallistuminen on konkreettinen asia, jonka jokainen voi tehdä. Nauhan ostaminen ei ehkä pelasta juuri sinun läheistäsi, mutta jonkun ihmisen elämä voi muuttua: joku voi saada elämän kuoleman sijaan.

Olen vaikuttunut siitä, miten paljon Roosa nauha -kampanjalla on saatu vuosittain kerättyä rahaa syöpätutkimusta varten. Syöpätutkimus on Suomessa maailmanluokkaa, mutta edelleen syöpiin kuolee ihmisiä. Tutkimus on ainut keino siihen, että syöpään kuolisi entistä vähemmän ihmisiä. Valtion tuki syöpätutkimukselle on laskenut merkittävästi viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Siksi Syöpäsäätiön merkitys huippututkimuksen tukijana on tärkeämpi kuin koskaan.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 10/2022

JULKAISTU   2.10.2022TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Syöpäsäätiö

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?