Asuntomessut, Casa Terde, K-Rauta

Talounelmista totta

Janni ja Miko Sillanpää odottavat malttamattomina elokuun puoliväliä, jolloin Porin asuntomessut sulkeutuvat ja perhe pääsee muuttamaan uuteen unelmiensa kotiin, Ainoakodin Casa Terdeen.

SILLANPÄIDEN MUUTTOMATKA ei ole pitkä, vain pari kilometriä, mutta tuntuu ihanalta päästä lähemmäs keskustaa itse suunniteltuun taloon. Porin asuntomessualueen sijainti Kokemäenjoen rannalla houkutteli. Torillekin kävelee vartissa.

– Rakennusprojekti on kestänyt puolisentoista vuotta, ja kaikki on mennyt mallikkaasti, perheen äiti Janni Sillanpää sanoo. Perhe hankki K-Raudasta Ainoakodin talopaketin, joka räätälöitiin heidän toiveidensa mukaan. Myös suurin osa sisustusmateriaaleista on K-Raudasta, mikä helpotti projektia.

Työnjako rakennusaikana oli selvä: Miko ahersi raksalla, Jannin aika meni kohta neljävuotiaan Nikolaksen ja yksivuotiaan Miilan parissa. Perheellä on kokemusta rakentamisesta jo yhden aikaisemman projektin verran.

– Olisimme tällä kertaa halunneet yksitasoisen kodin, mutta kaava esti sen. Siksi päätimme, että laitamme toiseen kerrokseen mahdollisimman vähän varsinaisia asuintiloja ja rakennamme ison kattoterassin. Siitä tulikin lähes 70-neliöinen, Janni kertoo. Sillanpäät harrastavat kokkailua, joten terassi tulee ahkeraan grillauskäyttöön. Kotikokkien bravuurina ovat erilaiset liharuoat, ja ne tirisevät varmasti myös tulevissa tupaantuliaisissa.

Lapsille kattoterassi tarjoaa mukavasti leikkitilaa. Reunat nousevat riittävän korkealle ja kierreportaiden yläpäässä on lapsiportti, joten leikit ovat turvallisia.

Asuntomessut-Casa-Terde

JOS HAAVEILET OMAN talon rakentamisesta, muista, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pohdi siis ajan kanssa, mitä perheenne haluaa ja tarvitsee. Tutki kaavamääräykset ja tontin muut rajoitukset. Mieti, paljonko oikeasti tarvitsette tilaa, riittäisikö pienempikin? Entä rakennusmateriaali: valitako sittenkin hirsi?

– Uudet talot ovat viime vuosina selvästi pienentyneet, ja muunneltavuus on tullut yhä tärkeämmäksi. Intohimot saavat näkyä, ja uusiin taloihin rakennetaan usein elokuva- ja kuntohuoneita, Ainoakoti- ja Kimara-mallistoista vastaava myyntipäällikkö Ari Koski sanoo. Jokainen perhe haluaa toteuttaa oman unelmansa, ja siksi talomallit muuntuvat toiveiden mukaan. Muuntelu voi tarkoittaa huoneiden koon, lukumäärän ja sijoittelun muutoksia, ekorakenteita ulkoverhoukseen, kattomuodon variointia ja lopulta sisustuksen materiaalivalintoja.

Asuntomessut-Casa-Terde2

Menneinä vuosikymmeninä niin kutsuttu hartiapankkirakentaminen oli yleinen tapa hankkia oma koti, mutta nykyään itse paikalla rakentamalla syntyy yhä pienenevä osa uusista taloista. Ihmiset haluavat helppoutta.

Talopaketteja saa eri toimitussisällöillä. Esimerkiksi Ainoakodin sisustusvalmiissa paketissa ammattilaiset rakentavat talon sisäseinät valmiiksi levypinnoiksi ja lattiat betonipinnoiksi. Rakennuttaja hoitaa itse viimeistelyn ja sisustamisen. Omatoimirakentaja voi tilata myös pelkästään kaikki tarvikeosat sisältävän paketin.

Helpointa on valita muuttovalmis talo, jolloin rakennuttaja saa uuden kotinsa avaimet käteen -palveluna niin, että viimeiset listatkin on kiinnitetty paikoilleen.

– Uutta on se, että Ainoakodin ostaja saa kauttamme myös kaikki tontilla tarvittavat maatyöt. Tämä tekee projektista entistäkin helpomman, Ari Koski kertoo.

Asuntomessut-messuterassi

MUUTTOVALMIIN TALON kiinteä hinta on selvillä jo sopimushetkellä. Muulla tavoin rakennettavan talon hinnan arvioiminen etukäteen on hankalaa, sillä siihen vaikuttavat talon koko ja muoto sekä käytetyt materiaalit. Karkeasti uuden talon neliöhinta lähtee 1 600 eurosta (ilman tonttia, liittymiä ja pihatöitä).

Ainoakodin muuttovalmis toimitussisältö kattaa noin 80 prosenttia projektin kokonaiskustannuksista. Jos maatyöt liitetään mukaan sopimukseen, aletaan olla jo 90 prosentissa. Rakennuttaja huolehtii itse muun muassa tontin valmistelusta, rakennusluvasta, valvonnasta ja liittymämaksuista.

Ihan kohta koittaa se päivä, jota Sillanpäät ovat odottaneet pitkään: uusi unelmien koti Porin Karjarannassa saa asukkaansa. Vieläkö kolmas rakennusprojekti houkuttaa perhettä? – Olemme niin tyytyväisiä tähän, että lähtökohtaisesti ei, mutta vannomatta paras, Janni nauraa.

JULKAISTU   2.7.2018TEKSTI   Titta KiuruKUVAT   Suvi Elo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)