suviterasniska avaus kaisu jouppi

Suvi Teräsniska: Erilainen joulu

Laulaja Suvi Teräsniska rakastaa joulua. Hänelle se merkitsee perheen ja suvun yhdessäoloa, lämpöä ja läheisyyttä. Tänä vuonna jouluun liittyy kuitenkin myös surullisempia sävyjä.

Vuosi sitten Suvi Teräsniska lauloi kirkossa joululauluja täydelle kirkkosalille. Yleisö ei tiennyt, että ennen konserttia hän oli jättänyt kaksivuotiaan poikansa Terhon ja kuuden viikon ikäisen kuopuksensa Toivon paikallisen tuttavansa hoiviin. Lapset ja paikkakunnan mukaan vaihtuva hoitaja ulkoilivat sillä aikaa, kun äiti lauloi.

Konsertin jälkeen Suvi imetti vauvan kirkon takahuoneessa ja palasi jakamaan faneilleen nimikirjoituksia.

– Ostin keikkoja varten mustan siistin imetysmekon. Hoitaja oli kirkon takaovella odottamassa, milloin lopetan esiintymisen ja teimme hetkeksi vaihdon. Tein tuon kaiken itselleni mahdollisimman helpoksi, Suvi Teräsniska sanoo.

Suvi ei ajattele, että kahden pienen lapsen äidin ja yhden maamme suosituimman naislaulajan roolien välillä olisi ristiriitaa.

– Äitiys on minulle toki vielä melko tuore asia, mutta tunnen yhä olevani lavalla tavallinen oma itseni. Vaikka istun välillä meikattavana ja minulla on levy-yhtiössä ihmisiä laatimassa minulle aikatauluja ja suunnitelmia isoa jäähallikeikkaa varten, olen kuitenkin se tyyppi, joka arvostaa kotiin päästyä pieniä arkisia asioita.

PALATAAN VIELÄ ajassa taaksepäin. Kolme vuotta sitten Suvi oli joulun aikaan viimeisillään raskaana. Hän jäi ensimmäistä kertaa lähes kymmenvuotisen uransa aikana pitkälle keikkatauolle. Aviomies, äänimies Simo Aalto jatkoi sillä välin omia työprojektejaan.

– Keikkojen loppuminen tuli vähän shokkina, mutta se oli kai ymmärrettävää, olinhan tehnyt töitä niin pitkään. Ennen kuin lapsi syntyi, pyörin vain kotona ihmeissäni ympyrää.

Suvi on aina rakastanut huoltaa ja sisustaa Oulussa sijaitsevaa kotia, 1900-luvulla rakennettua isoa hirsitaloa. Kun esikoinen Terho syntyi, Suvi yllättyi, kuinka aikaa jäi muuhunkin kuin vauvan hoitoon.

– Olin ajatellut vauva-ajan olevan rankempaa. Meidän pojat ovat olleet hyviä nukkujia. Toivo saattaa vedellä jopa viiden tunnin päikkäreitä. On laskettavissa yhden käden sormilla, milloin he ovat valvottaneet. Usein, kun päiväunet alkoivat, kaikki kotityöt oli jo tehty. Mietin, että mitä ne äidit tekevät tällä kaikella ajalla. Katselin keittiössä kehdossa nukkuvaa vauvaa ja toivoin, että heräisi jo, että tapahtuisi edes jotakin. Olen aina ollut tekijä-luonne, jonka on pitänyt ihan opetella äitiyslomalla istuskelua ja Netflixin katsomista. Yleensä teen samalla jotakin. Lakkaan kynsiä tai täytän ajopäiväkirjaa.

Lopulta Suvi oppi myös nauttimaan äitiysloman vapaudesta. Hänellä oli aikaa käydä isovanhempiensa ja isänsä luona Kolarissa. Käyntien pituutta ei tarvinnut tällä kertaa merkitä kalenteriin päivälleen.

Jälkikäteen Suvi on onnellinen, että äitiyslomasta tuli pitkä. Terhon täytettyä vuoden hän alkoi rauhassa valmistella uutta albumia ja valmistautua seuraavan kesän Vain elämää -televisiosarjan kuvauksiin.

Elämä kuitenkin yllätti.

suviterasniska juttu2

– Huomasin olevani raskaana. Olin onnellinen siitä, mutta aikataulut menivät hieman uusiksi.

Kesällä Vain elämää -kuvauksissa Suvi kertoi muille artisteille ja katsojille iloisen uutisensa. Syksyn keikat peruttiin, mutta bändin takia Suvi halusi tehdä sovitun joulukiertueen.

Tämän vuoden Suvi on kiertänyt suuren osan keikoistaan yhden tai kahden pienen pojan kanssa. Keikkapäivien aamuina pariskunta Teräsniska–Aalto herää eri hotellihuoneista.

Suvi yöpyy yleensä lasten ja ystävänsä kanssa. Hänellä on muutama hyvä ystävä, jotka kiertävät mukana lastenhoitoapuna. Välillä Terho jää isovanhemmille hoitoon.

Simo suuntaa jo aikaisin seuraavalle keikkapaikkakunnalle, jossa hän hoitaa tekniset valmistelut iltaa varten. Yhteisestä työstä huolimatta pari ei aina edes tapaa keikkaviikonlopun aikana.

– Ainoa asia, jota olen kaivannut entisestä elämästäni, on bändin kanssa kiertäminen. Nyt tulen omalla autolla perässä ja käyn vain laulamassa. Tykkäisin yhä nyhjätä piuhojen kanssa lavalla ja nauraa bussissa huonoille jutuille.

Lasten syntymien jälkeen Suvi on joutunut ottamaan aikatauluissaan huomioon itsensä lisäksi kolme muuta perheenjäsentä. Se tarkoittaa, että hänen taustatiiminsä on hyäksytettävä jokainen lentolippu ja aikataulumuutos Suvilla.

– Viime kevään Toivo oli pelkästään rintaruokinnassa, joten olin hänen ainoa ruoanlähteensä. Kaikki oli suunniteltava sen mukaan. Totta kai kevään lopulla väsytti ja pieni loma tuli tarpeeseen. Kesällä alkoi helpottaa ja pystyin keikan jälkeen jäädä fiilistelemään hetkeksi bändikuplaan.

Suvi uskoo, että lapsille on ollut hyötyä erilaisten ihmisten kanssa olemisesta. Kumpikin heistä on sosiaalinen eikä osaa vierastaa oikein ketään.

Vapaapäivinä Suvi käy poikien kanssa leikkipuistossa ja asioilla. Kuin kuka tahansa kotiäiti.

– Viimeksi virastossa ihan nauratti, kun molemmat pojat vaan kuikkivat virkailijaa uteliaina, että kukas sää olet ja aletaanko jo leikkiä.

Kahden keikkatyöläisen elämäntapa ei onnistuisi ilman isovanhempien ja ystävien tukiverkostoja. Lastenhoidon Suvi ja Simo ovat onnistuneet jakamaan kummankin menojen mukaan.

– Huomaan joskus, kuinka Simo herää aamulla ja alkaa kahvinkeittoon ja on vaikeana, että pitäisi lähteä hallille laittamaan kamoja. Minä sanon aina, että älä huoli. En ota itselleni siitä mitään palloa jalkaan, että jäämme poikien kanssa keskenämme. Lähdemme sellaisina päivinä vaikka pankkiin tai kirppareille. Heidän kanssaan on helppo liikkua.

Vuonna 2014 avioitunut pari hioutui jo ennen lapsia tiiviiksi yksiköksi. Molemmat puolisot kunnioittavat ja ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä.

– Emme ole koskaan riidelleet työasioista. Aina sanotaan, että puolisoiden olisi hyvä puhua muustakin kuin töistä ja lapsista, mutta meitä työ on yhdistänyt alusta asti ja siitä saa puhua.

KIIREISEEN VUOTEEN on kuulunut myös suru-uutinen. Suvin rakas mummo kuoli kevättalvella sairauskohtaukseen. Hän oli Suville läheinen äidin-äiti, koko suvun matriarkka. Häneltä kysyttiin neuvoa asiaan kuin asiaan. Samaa mummoa kuultiin puhelimen päässä myös Suvin Vain elämää -jaksossa antamassa leivontaohjeita.

Mummo esiintyy itseoikeutetusti myös Suvin talvi -kirjassa, joka on kuvattu laulajalle rakkaissa pohjoisen maisemissa.

Kirjaan tullut kuva suksia voitelevasta mummosta jäi viimeiseksi tästä otetuksi.

– Mummo ja oma äitini ovat minulle äitiyteni esikuvia. Mummoni oli touhukas. Hän teki aina käden käänteessä valmiiksi sellaisenkin työn, josta itse ehdin vasta sivulauseessa mainita. Olen hänelle monesta asiasta kiitollinen. Opin häneltä terveen maalaisjärjen käyttöä, nöyryyttä ja tekemisen paloa.

Ikävä iskee usein arjen keskellä.

suviterasniska juttu1

– Kerran puhkesin itkuun kesken pyykinpesun, kun olin soittamassa mummolle, että voiko tätä pestä tällä aineella. Sellaisina hetkinä tajuntaan iskee konkreettisesti, että hän ei ole enää täällä.

Suvia lohduttaa se, että mummon henki elää vahvana myös hänen äidissään. Suvi kuvailee, että suhde omiin vanhempiin on aina ollut terveellä pohjalla. Kunnioitus ja luottamus toimivat kumpaankin suuntaan.

– Äiti on sanonut, että ei haluaisi minun kutsuvan häntä parhaaksi ystäväksi. Samaa toivon omien lapsieni kohdalla. Äiti on äiti, ja parhaat kaverit ovat muualla. Toivon myös, että omat lapseni uskaltavat tulla puhumaan minulle vaikeistakin asioista ja luottavat siihen, että asiat saadaan yhdessä puhuttua läpi.

SUVI ON AINA AMMENTANUT voimaa pohjoisista juuristaan ja perheestään. Edelleen hän pyytää promoottoriaan merkitsemään joka toinen kuukausi kalenteriin pienen lomapätkän, jolloin hän matkustaa Kolariin.

– Kolari on minulle energiakeskus, josta saan voimaa. Se ei tarkoita, että nukkuisin siellä enemmän, vaan saan voimaa erityisesti luonnosta ja läheisistä. Elämä on viime vuoden aikana opettanut myös sen, että koskaan ei voi tietää, milloin on viimeinen kerta, kun tapaa jonkun rakkaan ihmisen.

Mummon kuoleman jälkeen Suvin pappa jäi asuttamaan taloa. Myös Suvin isä, äidin sisko ja veli asuvat Kolarissa. Suville tärkeä isänäiti on yhä hyvissä voimissa samassa kylässä.

Suvi on aina ollut sukurakas ja poppoolla on paljon yhteisiä perinteitä. Jouluksi iso suku on kokoontunut mummon luo Kolariin. Siksi joulu on ollut Suville aina erityisen tärkeä juhla. Tänä vuonna juhla tulee olemaan erilainen.

– Menemme aatoksi vuorostaan Simon vanhemmille. Se on helpottavaakin, sillä ensimmäiset pyhät läheisen kuoleman jälkeen ovat niitä vaikeimpia. Uskon, että joulumieli löytyy kyllä lasten kautta.

Suvi ajattelee, että tulevina vuosina he viettävät jouluja taas Kolarissa suvun keskellä. Hän on onnellinen, että ehti käydä mummon kanssa läpi suvun historiaa. Mustavalkoiset valokuvat on skannattuna tietokoneella ja jokaiseen on kirjattu, keitä kuvissa esiintyy.

– Haluan tietää juuristani useamman sukupolven päähän. On myös kiva, kun on voinut vastata serkuille sukuun liittyviin kysymyksiin.

Suville on tärkeää, että muistot mummosta ja suvun historiasta välittyvät myös omalle jälkikasvulle. Hän on onnellinen siitä, että ehti viettää paljon aikaa mummon luona Terhon kanssa. Poika muistaa yhä mummon ja osoittelee hänen kuvaansa, joka on kotona lipaston päällä.

Suville sukurakkaus on välittämistä. Hän toivoo voivansa olla vanhempiensa tukena, kun nämä vanhenevat.

– Nyt suku kantaa huolta papasta, joka jäi asumaan yksin.

JOINAKIN VUOSINA Suvi on aloittanut joulun laittamisen kotonaan jo marraskuun alussa, mutta viime vuosina se on keikkakiireiden takia jäänyt.

Tänä vuonna Suvilla on elämänsä ensimmäinen oma areenakeikka itsenäisyyspäivän aattona Helsingissä Hartwall Areenalla. Se tarkoittaa, että jouluvalmistelut jäävät taas joulunaluspäiville. Tähän syksyyn on mahtunut myös toinen uusi haaste, kun Suvi on toiminut X-Factor -ohjelmassa valmentajana. Laulajana kehittyminen on Suville tärkeää, mutta hän haluaa pitää tasapainon perheen ja työelämän välillä. Poissaolojen aikana Simo on hoitanut poikia.

– Olen ollut pisimmillään poissa kotoa vajaan viikon kuvauksissa. Kerran kuulin raskaan huokaisun, kun soitin kotiin. Simo on hyvä isä, mutta ei niin tarkka kotitöiden kanssa. Sen sijaan hän saattaa uppoutua leikkimään poikien kanssa tuntikausiksi legoilla. Minä saatan aina kesken leikin käydä tyhjentämässä tiskikoneen tai teen muita askareita.

Ensi vuonna äiti näkyy säännöllisesti televisiossa X-Factorissa. Vaikka Suvi on innoissaan, hän vierastaa yhä julkkiksen asemaa.

– En ole tyyppi, joka nauttii olla jalustalla. Tiedostan, että olen työni takia tunnettu, mutta olen lähtenyt tähän hommaan vain, koska haluan laulaa.

Suvia nolottavat tilanteet, joissa hän aiheuttaa tahtomattaan hämminkiä, kuten esimerkiksi tähän haastatteluun tullessaan lentokoneessa, kun lentoemäntä halusi ottaa yhteiskuvan ja käytävä ruuhkautui. Hän on miettinyt myös, miten tilanteet, joissa hän saa asemansa takia erityishuomiota, vaikuttavat lapsiin.

– Nimeni on sen verran erikoinen, että se tunnistetaan.Kun asioin ennen äitiysloman alkamista ensimmäistä kertaa Kelassa, olin ajatellut, että tästä se rumba nyt alkaa. Tuntui, että sain ekstrapalvelua. En halua lasten saavan sellaista mallia, että äidin nimellä voi vaatia lisäpalvelua.

Suvi ja Simo aikovat hoitaa lapset kotona ainakin ensi syksyyn asti. Vaikka Suvi kokee, että on voinut järjestää hyvin yhteen työn ja perhe-elämän, hän taistelee silti usein riittämättömyyden tunteen kanssa.

– Joudun esimerkiksi tekemään tuntitolkulla kirjanpitohommia. Tunnen joka kerta syyllisyyttä, kun sanon lapselle, että odota pieni hetki, äiti lähettää vielä yhden meilin.

Suvi yrittää nauttia nykyisestä elämäntilanteesta, jossa he voivat olla lasten kanssa kotona. Hän ei vierasta ajatusta kolmannesta lapsesta.

– Tiedän, että tulee aika, kun lapset lähtevät kouluun ja toisen meistä olisi hyvä olla kotona. Silloin pitää suunnitella arki uudelleen. Sen tiedän, että haluan olla lapsille niin läsnä kuin mahdollista ja olla kiinnostunut heidän tekemisistään, Suvi Teräsniska sanoo.

Kuka

  • Laulaja Suvi Teräsniska
  • Ikä 28
  • Kotoisin Kolarista
  • *Asuu *Oulussa
  • Perhe Aviomies, äänimies Simo Aalto, lapset 3-vuotias Terho ja 1-vuotias Toivo.
  • Harrastukset Hiihtäminen, leipominen ja satunnaisesti Oulun Kärppien jääkiekkopelit.
  • Innostunut juuri nyt Sisustamisesta. ”Ahmin sisustuslehtiä ja nettijuttuja ja mietin eri vaihtoehtoja omaan kotiin.”

Suvi Teräsniskan Elämäni ilta -konsertti on Hartwall Areenalla Helsingissä 5.12.2017. Joulukonserttikiertue jatkuu 22.12.2017. asti ympäri Suomen. Suvin talvi -kirja (Otava 2017) on saatavilla suurimmista K-Citymarketeista.

JULKAISTU   25.9.2017TEKSTI   Emilia SalorantaKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?