Niksi-Pirkka sticker

Sikahyvä vegekinkku

Miten Santun Seitanin perustaja Santtu Sainio teki rakkaasta kokkailuharrastuksesta itselleen kokopäivätyön?

”Olin lapsena hyvin eläinrakas liha-ahmatti. Teini-iässä aloin tutustua tarkemmin lihantuotannon varjopuoliin, ja sen seurauksena ryhdyin kokonaan kasvissyöjäksi. 90-luvulla vegevaihtoehtojen valikoima ruokakaupoissa oli niin rajallinen, että minun täytyi itse keksiä ja testailla erilaisia kasvisruokareseptejä. Kokkailu oli minulle pitkään vain rakas harrastus. Vuonna 2018 intohimosta tuli vihdoin kokopäivätyö: yritys nimeltä Santun Seitan oli saanut alkunsa.

Seitan on lihaa muistuttava kasviproteiini, jota tehdään vehnägluteenista. Kaikki tuotteemme ovat siis vegaanisia, ja ne valmistetaan käsityönä Tammisaaressa. Joulun alla suosituin tuotteemme on juhlaseitan, joka on herkullinen vegevaihtoehto perinteiselle joulukinkulle. Tuoteperheeseen kuuluu muitakin maistuvia tuotteita, kuten vegekebab ja vegvursti. Kaikki tuotteemme on kehitetty sillä ajatuksella, mitä itse haluan syödä ja tarjoilla läheisilleni.

Tähänastisen urani hienoin hetki oli suuren vegekinkkujen sokkomakutestin voitto vuonna 2019. Ahersimme pajallamme valmistamassa juhlaseitaneita, kun kuulimme aamuradion suorassa lähetyksessä voittaneemme kisan yli-voimaisesti. Sen jälkeen puhelimeni alkoi piristä, ja yhä useampi kauppias halusi tuotteitamme myyntiin. Vielä aatonaattona helsinkiläisen Redi-ostoskeskuksen K-Supermarket-kauppias saapui hakemaan kotioveltani Lohjalta viimeisen laatikollisen juhlaseitaneita. Kun kauppias pääsi takaisin kaupalleen, vastassa oli iso ihmisjoukko odottamassa seitankinkkujamme.

Olemme saaneet somessa uskollisen fanikunnan, mikä on yksi tärkeä syy menestykseemme. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia kasvisruokavaihtoehdoista, ja hyviä vegeuutuuksia suositellaan mielellään myös kavereille. Suurin unelmani on, että tulevaisuudessa kasvisruoka olisi uusi normaali.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

JULKAISTU   29.11.2022TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?