Niksi-Pirkka sticker

Satu Rämö: Ärsyynnyn nähdessäni imurin 

Islannissa asuvan kirjailija Satu Rämön lempipuuhaa on lillua lähiuimahallin lämpimissä altaissa. 

AAMULLA KUN HERÄÄN, nappaan ensimmäisenä puhelimen käteen ja luen työsähköpostini. Islannissa ollaan vuodenajasta riippuen kaksi tai kolme tuntia Suomea jäljessä, joten usein viestejä on ehtinyt jo kertyä.

AAMURUTIINEIHINI KUULUVAT kahvi, vitamiinijuoma sekä kävelylenkki. Kävelyn jälkeen syön aamupalan, joka on usein croissant ja smoothie. En ole aamuihminen, mutta oikeilla rutiineilla aamuista tulee jotenkuten siedettäviä.

ARJEN EKOTEKONI on se, että liikumme lähes kaikkialle kävellen. Asumme 2 000 asukkaan kylässä, joten niin kauppaan kuin lasten kouluun kävelee vain muutaman minuutin.

SALAINEN PAHEENI on kotona alasti hengailu. Perheenjäseneni jaksavat aina muistuttaa, että verhottomaan asuntoomme näkee kadulta hyvin, mutta itse en jaksa asiasta niin välittää.

OLEN YLPEÄ siitä, että olen oppinut hyvin islannin kielen. Islantiin muuttaessani tein päätöksen, että joko otan kielen haltuun tai sitten muutan pois koko maasta. Kielen perusteellinen oppiminen vaati kolme vuotta opiskelua yliopistossa, mutta nyt koen hallitsevani sen.

LUEN JA KUUNTELEN noin 2–3 kirjaa viikossa. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen: pidän niin dekkareista, elämäkerroista kuin lastenkirjoistakin. Kulutan kirjoja ainoastaan suomeksi. Se tuntuu tärkeältä, kun elää muuten vieraassa kieliympäristössä.

PI6-8 24 Satu Ramo sitaatti kieli

KIIREESSÄ SYÖN omenoita. Omena on aina valmiina syötäväksi eikä mene laukussa miksikään. Kaikin puolin täydellinen hedelmä! Ihmiset tuntevat minut siitä, että kannan lähes aina kiukku-omenapussia mukanani.

KESÄLOMALLA TYKKÄÄN viettää aikaa perheeni kanssa pikkusiskoni kesämökillä Sauvossa. Tulemme kesäisin aina Suomeen pariksi viikoksi. Parasta kesäpuuhaa on käydä torilla ostamassa herneitä, grillata, saunoa ja pelata ulkona petankkia.

OSTOSKORISSANI ON AINA maitotuotteita, kuten jogurttia, kermaa ja voita. Islannissa maitotuotteiden valikoima on laaja, ja lähes kaikki tuotteet on valmistettu paikallisesti. Suomalaisista ruokakaupoista ikävöin monipuolista hedelmien ja vihannesten tarjontaa.

LEMPIHERKKUNI ON ehdottomasti perinteinen kermakakku. Teen itse sokerikakkupohjan ja laitan väliin hieman marjamehua, kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja banaania. Päälle vielä lisää kermavaahtoa ja mansikoita. Oikea kesäklassikko!

KODIN SIIVOAMINEN on inhokkipuuhiani. Ärsyynnyn pelkästään nähdessäni imurin. Haluaisin ulkoistaa siivoamisen kokonaan, mutta puolisoni ei ole ideasta innostunut. Siksi olemme päätyneet ratkaisuun, että hän siivoaa ja minä hoidan muita kodin asioita.

TAVALLISEEN ARKI-ILTAANI kuuluu usein reissu uimahalliin. Islannissa uimahallit ovat enemmänkin rentoutumista ja kuumissa altaissa löllymistä varten. Iltauintien jälkeen laitamme pyjamat päälle ja kävelemme kotiin ne päällä.

PI6-8 24 Satu Ramo sitaatti 2

OMA PIRKKA-NIKSINI liittyy sitruunamehun siistiin puristamiseen. Tee reikä kannan viereen cocktailtikulla ja purista sitruunaa. Mehu tulee siististi ulos, eivätkä siemenet ja hedelmäliha lentele pitkin seiniä.

PIHISTELEN kasvojen puhdistusöljyssä. Ihonhoitotuotteet voivat olla hyvinkin hintavia, joten kaikkeen en halua laittaa rahaa. Putsariksi kelpaa edullisempikin vaihtoehto.

HIFISTELEN sen sijaan kasvovedessä. Haluan kosteuttaa ihoani hyvin ja maksan mielelläni laadusta. Saatan maksaa kasvovedestä 30 euroa, jos tuote sopii iholleni.

Satu Rämö

on 44-vuotias kirjailija, joka asuu Islannissa. Perheeseen kuuluvat puoliso sekä pariskunnan 9- ja 14-vuotiaat lapset. Rämön ja Satu Kontisen yhteistyössä syntyneen Satujen saaret -kirjasarjan ensimmäinen osa ilmestyi toukokuussa.

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Satu Rämö ja Björgvin Hilmarsson

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)