Niksi-Pirkka sticker

Sami Aalto: Rautakauppa kuin toinen koti

Raisiolainen K-Rauta-kauppias Sami Aalto on kolmannen polven rautakauppias. Jatkuuko perinne vielä seuraavaan sukupolveen?


Tämän oivalsin

Perinteistä

Olen kolmannen polven rautakauppias, ja tänä vuonna tuli täyteen 75 vuotta Aallon suvun kauppahistoriaa Raisiossa. Rautakauppa on ollut minun hoitopaikkani, työpaikkani ja kotini. Isoisäni rautakauppa oli pieni, perinteinen kyläkauppa, joka alkoi erikoistua rakentamiseen.

Perinteitä on siis jatkettu, vaikka aina pitääkin yrittää luoda uutta. Minulla on kaksi poikaa, jotka molemmat ovat töissä meillä. He saavat tehdä omat ratkaisunsa, mutta onhan se hauska ajatus, että kehittymässä voi olla jo neljäs sukupolvi samalla alalla.

Johtamisesta

Isoisäni opetti, että asiakas pitää hurmata. Kysymys ei ole pelkästä bisneksestä, vaan ihmisten välisestä kanssakäymisestä. On ymmärrettävä hyvin erilaisia taustoja niin asiakkaissa ja yhteistyökumppaneissa kuin omissa työntekijöissäkin.

Jossain vaiheessa tajusin, että minähän olen aina ollut isälläni töissä. Hänkin oli pidetty esimies, mutta isän ja pojan suhde ei ole sama kuin se, että olisi jonkun huippujohtajan opissa. Aika paljon on pitänyt opetella kantapään kautta ja omista virheistä.

Kauppiaan perisynneistä

Iän myötä olen huomannut, että paljon enemmän pitäisi liikkua. Oman fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin laiminlyöminen taitaa olla se perisynti, johon kauppias ja yrittäjä usein lankeaa. Huoli ja vastuu liiketoiminnasta, maailman tapahtumien vaikutuksesta ja välillisesti yli 70 perheen toimeentulosta menee omien tarpeiden edelle.

Olen saanut pari terveyteen liittyvää pysäytystä. Eivät ne sydänkohtauksia olleet, mutta panivat kuitenkin miettimään: polttaako kynttilää molemmista päistä vai pitäisikö tehdä parempia ratkaisuja omassa elämässä. Nyt olen aloittanut terveyskuurin ja tsemppaamisen, jotta jaksaisin mahdollisimman pitkään. Vaimoni on meillä myynnissä töissä. Olemme yhdessä sopineet, että työasioita ei käydä enää  uudelleen kotona läpi. Koti on rauhoittumista varten. Työasioista puhumiseen pitää pyytää lupa. 

Auringonnoususta

Naantalissa asuvalle rannikko ja meri ovat ne rakkaimmat asiat. Haastattelun jälkeen olen seuraavaksi menossa puuhailemaan veneelle. Kuten aina, tänäkin kesänä olen kalastanut, veneillyt ja mökkeillyt. Ne auttavat minua rauhoittumaan. Kun auringonnousun aikaan lähtee hetkeksi kalastamaan ja on aivan yksin luonnon keskellä, silloin ei tule miettineeksi työasioita. Tai voi olla, että alitajunta kelaa asioita, joista myöhemmin syntyy hyviä oivalluksia.

Talonrakentamisesta

Oma kohde Naantalin Asuntomessuilla on vienyt paljon aikaa alkukesästä. Kävijöitä odotetaan yli 100 000, joten ei sellaista näkyvyyttä voi jättää käyttämättä. Halusimme tehdä tavallisen perheen saavutettavissa olevan omakotitalon, joka on nykyaikainen ja näyttävä.

Olemme niin iso toimija alalla, että voimme luoda myös trendejä. Messutalossakin korostuu puusisustaminen, jossa näemme nyt kasvavaa kysyntää. Messuprojektin onnistumisen iloa seuratessa syttyi kipinä: pitäisikö tässä vielä rakentaa itselle oma talo?

Kuka?

Sami Aalto on kolmannen polven rautakauppias ja ollut K-Rauta Kuninkojan kauppiaana Raisiossa 16 vuotta.

Juuri nyt

K-Rauta Kuninkojallaon oma kohde tänä kesänä Naantalissa järjestettävillä Asuntomessuilla. Messut ovat avoinna 14.8. saakka.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Lue lisää:

JULKAISTU   3.8.2022TEKSTI   Juha RiihimäkiKUVAT   Suvi Elo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?