Saana ja Olli

Saana ja Olli: suunnittelijapari juhlatunnelmissa

Suunnittelijapari Saana ja Olli suunnitteli Ritzenhoffille special edition My Finland -samppanjalasit Suomi 100 -vuoden kunniaksi.

Saana ja Olli, millaista oli suunnitella nämä My Finland -samppanjalasit?

— Tämä oli meiltä ensimmäinen päänavaus lasituotteisiin, ja tekeminen oli erittäin hauskaa. On ollut mukava päästä suunnittelemaan laadukkaita tuotteita. Lasin kaarevaa muotoa oli kiva pyöritellä. Lasi on suunniteltu niin, että sen viivapiirros toimii hyvin kaikenvärisillä juomilla.

lasit saanajaolli

Miten suunnittelunne käynnistyy?

— Olemme olleet yhdessä 13,5 vuotta ja suunnittelemme tuotteet yhdessä. Tuotteissamme on aina visuaalisesti juureva, mielenkiintoinen aihe, josta lähdemme miettimään, miten sen voisi piirtää. Aluksi mietimme aiheen teemaa yhdessä. Sopivan kypsyttelyajan jälkeen piirrämme ja rakennamme aihetta yhdessä. Tyylimme ovat hieman erilaiset. Meistä Saana on minimalistisempi, Olli taas hieman graafisempi. Molemmat tuovat oman panoksensa suunnitteluun ja yhteinen näkemys löytyy helposti. Kun kuosi on valmis, tiedämme sen molemmat, mistään linjanvedoista ei tarvitse neuvotella.

Mistä idea lasiin tuli?

— Laseissamme on Maailman synty -kuvituksemme, joka saa inspiraationsa vanhoista suomalaisista luomismyyteistä ja Kalevalan tarinasta maailman synnystä. Olemme aiemmin käyttäneet sitä oman mallistomme 100-prosenttisissa hamppukankaissa. Kuvituksen juuret ovat rikkaassa suomalaisessa seinätekstiiliperinteessä ja estetiikassa, ryijyissä, seinävaatteissa ja lakanoissa. Oli kiva kokeilla ideaa myös erilaisissa tuotteissa ja nähdä, että se toimii myös kovissa pinnoissa.

Miten samppanjalasit poikkeavat muista tuotteistanne?

— Omassa kodintekstiilimallistossamme pysyttelemme maanläheisissä väreissä ja luonnollisessa tyylissä. Näissä laseissa on luksusta, kultaa ja kimallusta, joka sopii hyvin joulun ja uudenvuoden juhliin. Tämäkin tyyli tuntuu omalta. Lasien suunnittelu lähti henkilökohtaisista lähtökohdista. Elämä ilman juhlatilanteita olisi tyhjää. Järjestämme itsekin mielellämme pihajuhlia ystävillemme.

Mille juomille lasi soveltuu?

— Olemme testanneet tätä kaikenlaisilla kuohuvilla juomilla. Meidän lasilla voi kippistellä, olipa siinä sitten Pommacia tai skumppaa, pääasia että niitä käytetään yhdessä. Ystävät tekevät juhlan.

Saana ja Olli on suunnittelijapariskunta ja palkittu muotoiluyritys. Saana ja Olli suunnittelee omaa, Suomessa valmistettua tekstiilimallistoaan 100-prosenttisesta hamppukankaasta. Mallistoa myydään tällä hetkellä 12 maassa. Pariskunta on voittanut mm. Muotogaalan Vuoden sisustustekstiili -palkinnon, valittu Suomalaisen Työn Liiton kummisuunnittelijoiksi sekä saanut Vuoden Ympäristöteko -kunniamaininnan. Kansainvälinen talouslehti Monocle valitsi heidät Top 25 Global Homeware -listalleen. Saana ja Olli on omien mallistojensa lisäksi tehnyt suunnitteluprojekteja useille kansainvälisille asiakkaille, mm. Liptonille, Dantolle, Isetanille, Novitalle, Amnesty Internationalille sekä Boråstapeterille. He ovat osallistuneet lukuisiin muotoiluprojekteihin eri mantereilla. Saana ja Ollille tärkeintä töissään ovat omaehtoisuus ja inhimillinen ote.

Lasisarjan muut suunnittelijat ovat Lauri Ylönen, Anni Pitkäjärvi, sekä Man Yau. Kukin lasi kuvastaa suunnittelijansa omaa näkemystä Suomesta, ja jokaisella suunnittelijalla on oma tarina kerrottavanaan.

JULKAISTU   22.11.2017TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Suvi Kesäläinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)