Niksi-Pirkka sticker

Ruokaostosten aina varmat valinnat

Miten ja missä ruokakaupan omat tutut tuotemerkit Pirkka, K-Menu ja Pirkka Parhaat valmistetaan ja mitä eroa merkeillä on?

1. Miten K-ruokakauppojen omat tuotemerkit eroavat toisistaan?

K-ruokakauppojen omia merkkejä ovat Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu. Pirkka-sarjassa on lähes 2 600 hyvän hinta-laatusuhteen omaavaa tuotetta. Pirkka Parhaat -tuotteet ovat tarkkaan valittuja erittäin laadukkaita erikois- tai herkuttelutuotteita, ja niitä on noin 350 erilaista. K-Menu-tuotteet ovat peruslaatuisia arkituotteita, joita on noin 200.

− Omista merkeistä on helppo valita itselle sopivat tuotteet, esimerkiksi juustoja arkiraasteista gourmet-juustoihin ja pastoja perusmakaronista eteläitalialaiseen linguine-spagettiin, kertoo Keskon omista brändeistä vastaava Taija Väre.

2. Miten K-kaupan omien merkkien tuotteet valitaan?

Tuotteita kehittää Keskon laatu- ja tuotekehitysyksikkö trendien, kysynnän ja asiakastoiveiden mukaan.

− Kun tarve uudelle tuotteelle huomataan, mietitään, mihin sarjaan se sopisi parhaiten. Sen jälkeen valmistajilta tilataan tuotekehitysnäytteitä, joita testataan ja pisteytetään. Myös valmistajat ehdottavat Keskolle tuotteita, sanoo Keskon laatu- ja tuotekehityspäällikkö Timo Kivi.

Päätöksissä suositaan kotimaisia raaka-aineita ja tuottajia hinta- ja laatukriteerit huomioiden. Kaikki K-kauppojen omien merkkien tuoreet lihat, munat ja maidot ovat suomalaista alkuperää.

− Joidenkin Pirkka Parhaat -tuotteiden juju on tuotteiden aidon alkuperän kunnioittaminen. Tästä esimerkkinä ovat Belgiassa valmistetut vohvelikeksit tai Italiassa valmistetut kiviuunipizzat. Monia hedelmiä ja vihanneksia, kuten Pirkka-banaaneja, ei saa kotimaisina, Taija Väre kertoo.

3. Onko K-kaupan omilla merkeillä ja muilla merkeillä samat valmistajat?

Monet omien merkkien tuotteista tulevat samoilta valmistajilta kuin muutkin tutut merkit. Valmistaja valitaan esimerkiksi hinta-laatusuhteen sekä tuotekehitysmahdollisuuksien perusteella.

− Tuotteen reseptiä kehitetään yhteistyössä valmistajan kanssa heidän tuotekehitysnäytteensä pohjalta. Joskus tuotteen ominaisuuksia joudutaan viilaamaan, jotta oman merkin tuote saadaan maun osalta halutunlaiseksi, sanoo Timo Kivi.

4. Millaiset laatuvaatimukset K-ruokakauppojen omien merkkien tuotteilla on?

Jokaisella merkillä on omat laatukriteerinsä, ja niiden valmistajilla tulee olla Keskon vaatimat tuoteturvallisuus- ja laatusertifikaatit. Elintarvikkeissa kriteerit koskevat muun muassa raaka-ainepitoisuuksia, rakennetta ja makua ja kodintarvikkeissa kemiallisia ominaisuuksia.

− Esimerkiksi Pirkka-, Pirkka Parhaat- ja K-Menu-hillojen marjapitoisuuksissa on eroja, kertoo Taija Väre.

5. Miten K-Menu-tuotteiden hinnat voivat olla niin edullisia?

K-Menu-sarjassa on suomalaisten suosimia arjen perustuotteita. Kun kysyntä ja myynti on suurta, myös hinta voidaan pitää matalana. K-Menu-tuotteissa käytettävät raaka-aineet ja valmistustavat saattavat olla muita merkkejä edullisempia, mutta ne täyttävät aina hyvän peruslaadun kriteerit.

− Esimerkiksi K-Menu-sarjan leivinpaperissa on vähemmän tarttumista estäviä pinnoitekerroksia kuin Pirkan leivinpaperissa, Timo Kivi kertoo.

K-Menun pakkaukset ovat yksinkertaisia, joten niiden tuotanto on edullisempaa. Myös reilut pakkauskoot alentavat hintaa.

6. Saako tuottaja saman korvauksen tuotteen merkistä riippumatta?

Kesko neuvottelee hinnat yhdessä tuotteen valmistajan kanssa. Yhteistyön tulee olla kaikille kannattavaa.

Kun omien merkkien volyymi on iso ja tuotanto tehokasta, kauppa pystyy pitämään loppuhinnat maltillisina ilman, että se heikentää tuottajien tai valmistajien saamaa korvausta, Taija Väre kertoo.

PI324 paajuttu stahlhammer

Ruokakaupan asiakas Mari-Prinsessa Ståhlhammar, Espoo

”Valitsen tuotteen aina tilanteen mukaan”

”Ennen lapsia meillä oli tapana viettää puolisoni kanssa treffejä Ruo- holahden K-Citymarketissa, sillä meistä oli ihanaa fiilistellä erilaisia uutuustuotteita. Sittemmin arkemme on muuttunut. Kolmen taaperoikäisen kanssa monen tunnin ruokakauppatreffeille ei ole enää aikaa.

Pienten lasten kanssa ruoanlaitto ja kaupassakäynti ovat iso osa arkea: joko ruokia suunnitellaan, tehdään tai jälkiä siivotaan pois. Helppous arjessa on siis kaikki kaikessa, ja siksi nappaan ostoskoriin hyväksi havaittuja luottotuotteita. Valintoihin vaikuttaa myös hinta, sillä viisihenkisessä perheessä on kaikenlaista rahanmenoa.

Yli puolet ostamistamme tuotteista on kaupan omia merkkejä. Niissä yhdistyy kaikki se, mitä ostoksiltani toivon: hyvä hinta-laatusuhde, varma saatavuus sekä laaja valikoima, jossa valinnanvaraa löytyy myös luomutuotteissa.

Kaupan omissa merkeissä vaihtoehtoja on eri hintaluokissa, joten valitsen tuotteen tilanteen mukaan. Esimerkiksi talouspaperia kuluu meillä paljon, joten K-Menun edullinen paperi toimii hyvin. Peruselintarvikkeissa, kuten maidossa ja hevi-tuotteissa, suosin Pirkkaa. Kun kokkailulle on aikaa, hifistelen Pirkka Parhaat -tuotteilla – ne tuovat annoksiin uusia makuja ja arkeen pientä luksusta.”

PI324 paajuttu timo kivi

Omien brändien laatu- ja tuotekehityspäällikkö Timo Kivi, Kesko

”Asiakaspalaute on osa tuotekehitystämme”

”kun uusi K-Menu-, Pirkka- tai Pirkka Parhaat -tuote saapuu kaupan hyllylle, se on käynyt läpi pitkän tuotekehityksen ja laadunvalvonnan K-ryhmän päivittäistavarakaupan omassa laatu- ja tuotekehitysyksikössä. Ruoka-asiantuntijamme, tuotelaatupäällikkömme ja laboranttimme arvioivat näytteitä tuotekehityskeittiöissämme ja -laboratoriossamme. Ruokatuotteita pisteytetään muun muassa aistinvaraisessa arvioinnissa: miltä ne maistuvat, näyttävät ja tuntuvat? Kodintarvikkeita pisteytetään esimerkiksi tehokkuuden ja kestävyyden perusteella: kuinka hyvin jokin aine pesee tai kangas kestää?

Omilla merkeillämme K-Menulla, Pirkalla ja Pirkka Parhailla on jokaisella omat tiukat pisteytyksensä, joilla arvioidaan tuotteen ominaisuuksia. Uusien tuotteiden tulee yltää merkille määriteltyihin pisterajoihin. Sekä omien että Keskon maahantuomien muiden merkkien tuotteiden laatua valvotaan tarkasti. Myynnissä olevien tuotteiden laatua seurataan vuosittain tuhansilla säännöllisillä omavalvonta-analyyseillä laboratorioissamme.

Monet asiakkaat, jotka suosivat omia merkkejämme, saattavat huomata herkästikin, jos vaikkapa jonkun Pirkka-tuotteen valmistajaa on syystä tai toisesta vaihdettu. Palaute on meille tärkeää, sillä se ohjaa vahvasti myös tuotekehitystämme.”

PI324 paajuttu joonas pelo

Tuotekehityspäällikkö Joonas Pelo, Porokylän leipomo, Nurmes

”Pirkka-leivät ovat leipureidemme käsialaa”

”Ensimmäinen Porokylän Leipomon Pirkka-tuote tehtiin vuonna 2011. Se oli Pirkka-ruislimppu. Nykyään valmistamme Pohjois-Karjalassa kymmentä eri Pirkka-pakastetuotetta. Pakastevalmistuksen etu on hävikin minimointi. Paistopisteille menevät Pirkka-perunarieska ja -ruislimppu tehdään meillä täysin käsityönä.

Gluteenittomat tuotteet ovat erikoisosaamistamme. Aloimme tehdä niitä kymmenen vuotta sitten, ja nyt kolmasosa tuotteistamme on gluteenittomia, valmistamistamme Pirkka-tuotteistakin suurin osa. Gluteenittomilla leivillä on omat leipomistapansa, jotta lopputulos olisi herkullinen. Esimerkiksi Pirkka-kaurasydämen taikina keitetään, toisin kuin muiden leipien. Myös gluteenittomalla Pirkka-pizzataikinalla on oma resepti, joka kehiteltiin yhdessä Keskon kanssa. Hyvä yhteistyö on tärkeää tuotekehityksessä.

Olen työskennellyt Porokylän Leipomossa nyt viisi vuotta. Meillä on noin 180 työntekijää, joista noin 40 työskentelee gluteenittomien tuotteiden parissa. Kaikki työntekijämme ovat elämysleipureita. Se tarkoittaa sitä, että työn ja tuotteiden laatu on meillä jokaisen sydäntä lähellä.”

JULKAISTU   26.2.2024TEKSTI   Mirja Aarnio ja Marianne MannilaKUVAT   Jirina Alanko ja Satu Hietanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)